Pavel získal najsilnejší mandát v histórii. S Čaputovou chce navštíviť Ukrajinu

Petr Pavel počas tlačovej konferencie po ohlásení predbežných neoficiálnych výsledkov. Foto: Jaroslav Novák/TASR Petr Pavel počas tlačovej konferencie po ohlásení predbežných neoficiálnych výsledkov. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Česi si v druhom kole prezidentských volieb zvolili za hlavu štátu generála Petra Pavla. Vo voľbách s vyše 70-percentnou účasťou získal rekordný počet hlasov. Zagratulovať mu nečakane prišla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, s ktorou chce navštíviť Ukrajinu.

Pavel sa v marci stane štvrtým prezidentom samostatnej Českej republiky po Václavovi Havlovi, Václavovi Klausovi a Milošovi Zemanovi. Zároveň bude druhou hlavou štátu, ktorú si Česi vybrali v priamej voľbe.

Generál vo výslužbe získal vyše 58 percent hlasov. Pri rekordnej vyše 70-percentnej voličskej účasti ho volilo takmer 3,4 milióna Čechov. Jeho súpera, expremiéra Andreja Babiša, volilo o takmer 960-tisíc voličov menej.

Ide o najsilnejší mandát od zavedenia priamej prezidentskej voľby. Miloš Zeman v roku 2018 dostal 2,85 milióna hlasov a v roku 2013 2,7 milióna hlasov.

Najvyššiu mieru podpory Pavel dosiahol vo väčších mestách, pričom v Prahe ho volilo najviac, až vyše 76 percent voličov. Babiš zas najviac bodoval v chudobnejších regiónoch na západe či severovýchode krajiny.

Spojiť rozdelené Česko

„Veľmi rád by som sa poďakoval všetkým, ktorí ma volili, ale zároveň by som sa chcel poďakovať tým, ktorí ma nevolili, ale prišli k voľbám, pretože tým dali jasne najavo, že ctia demokraciu a záleží im na tom, ako táto krajina bude vyzerať,“ vyhlásil Pavel vo svojom povolebnom príhovore.

Pavel vyjadril pochopenie nad frustráciou voličov kandidátov, ktorí nezvíťazili, no uviedol, že nevidí víťazov a porazených, ale vyhrali podľa neho hodnoty, ako sú pravda, dôstojnosť a pokora.

Podľa Pavla by občania mali chcieť, aby v Česku nevládla „blbá nálada“, ako to kedysi povedal Václav Havel, ale aby bola republikou pohody. „Myslím si, že na to máme a že to dokážeme,“ uviedol budúci český prezident. „Za úspech vykonávania funkcie prezidenta budem považovať len náš spoločný úspech,“ doplnil na záver.

Pavel tak dal najavo, že českú spoločnosť, ktorá absolvovala mimoriadne ostrú kampaň, by po týždňoch hádok a konfliktov rád spojil.

Aj porazený Babiš svojmu sokovi poprial, aby bol prezidentom všetkých občanov Českej republiky. Dúfa, že Pavel bude vnímať problémy všetkých Čechov, a verí, že bude bojovať za záujmy Česka.

Babiš zároveň víťaza volieb Pavla poprosil, nech vyzve svojich voličov, aby neničili majetok jeho najbližšieho tímu, nenapádali deti jeho spolupracovníkov v školách a aby sa skončilo násilie, čím narážal na konflikty medzi tábormi kandidátov v kampani.

Andrej Babiš s manželkou Monikou počas tlačovej konferencie po ohlásení predbežných neoficiálnych výsledkov 2. kola českých prezidentských volieb vo svojom volebnom štábe. Foto: Jaroslav Novák/TASR

K vyostreniu kampane však podľa mnohých komentátorov prispel najmä Babiš, ktorý stavil na takzvanú „vojnovú kartu”. Po prvom kole napríklad po Česku rozmiestnil bilbordy, kde hlásal, že krajinu nezavlečie do vojny, lebo je „diplomat, a nie vojak”, čím narážal na stavovskú príslušnosť protikandidáta. Babiš sa neskôr za bilbordy ospravedlnil a poznamenal, že na nich malo byť „generál“, nie „vojak”.

„Obe kampane medzi prvým a druhým kolom robili maximum. Pavel pokračoval v kampani, ktorú viedol v predchádzajúcich mesiacoch. Čo sa logicky zmenilo, bola miera konfliktu, ktorá do kampane vstupovala,“ komentuje kampaň politológ Masarykovej univerzity Otto Eibl. Ďalej uviedol, že Babišova kampaň nabrala od vyhlásenia výsledkov prvého kola útočný smer, vyznačovala sa manipuláciou a klamstvami. Základ expremiérovej kampane tvorili podľa Eibla prekrútené argumenty a zavádzajúci obsah. „Z Babišovho pohľadu to dávalo zmysel – hral o veľa, mal horšiu východiskovú pozíciu,“ dodal.

Babišov Koniec?

Český premiér Petr Fiala v gratulácii Pavlovi uviedol,  že „zvíťazil občiansky kandidát, ktorý reprezentoval hodnoty.”

Výsledok volieb označil za tretiu výraznú Babišovú volebnú porážku po parlamentných a senátnych voľbách, pričom verí, že je to začiatok konca jeho politickej kariéry. „Máme za sebou jednu z najhorších a najodpornejších kampaní v našej novodobej histórii,“ zhodnotil Fiala kampaň.

Upokojiť Pobaltie

Pavlovi do jeho volebného štábu prišla nečakane zagratulovať aj slovenská prezidentka Čaputová. Uviedla, že sa z jeho víťazstva mimoriadne teší, „lebo v našom regióne pribudne hlava štátu, ktorá si ctí demokratické hodnoty a ktorej sila pramení v pokoji.”

Petr Pavel a prezidentka SR Zuzana Čaputová sa usmievajú po ohlásení predbežných neoficiálnych výsledkov 2. kola českých prezidentských volieb vo volebnom štábe Petra Pavla. Foto: TASR/AP

Čaputová ďalej vyzdvihla blízkosť slovenského a českého národa. Svoju prvú zahraničnú návštevu Pavel absolvuje tradične práve na Slovensku. Zároveň chce s Čaputovou uskutočniť aj návštevu Ukrajiny.

Pavlovi zablahoželal aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Teším se na našu úzku osobnú spoluprácu v prospech národov Ukrajiny a Českej republiky a v záujme zjednotenej Európy,“ napísal Zelenskyj na Twitteri najprv ukrajinčine a potom aj v češtine.

Predtým, ako sa však stretne so Zelenským, navštívi Poľsko. „Rozhodol som sa, že ak sa stanem prezidentom, povedie moja druhá cesta do Poľska, aby som nášho dobrého suseda a priateľov z Pobaltia uistil, že ctíme dohody a Andrej Babiš nehovorí za nás,“ oznámil ešte pred svojím zvolením Pavel.

Narážal na Babišov výrok, že by Poľsku v prípade napadnutia nepomohol. Babiš svoje slová z televíznej debaty neskôr na sociálnych sieťach korigoval s tým, že by záväzky v prípade napadnutia spojeneckej krajiny „pochopiteľne dodržal“.

Komunista proti komunistovi

Zaujímavosťou týchto volieb je, že sa proti sebe v druhom kole postavili dvaja bývalí členovia Komunistickej strany Československa (KSČ). Babiš sa navyše súdi o to, či bol právom vedený ako agent ŠtB s krycím menom Bureš. Prípadu sa momentálne venuje slovenský Najvyšší súd. 

Po revolúcii sa Babiš dal na dráhu biznisu a stal sa jedným z najbohatších Čechov. Patrí mu napríklad holding Agrofert, ktorý vlastní najväčšiu českú mediálnu skupinu Mafra. Na Slovensku Mafra vydáva napríklad Hospodárske noviny. Babišove nepriame vlastníctvo médií je v českom prostredí často kritizované.

Pavel sa zas pripravoval na kariéru vojenského rozviedčika. Prihlášku do KSČ podal v roku 1983, pričom neskôr sa stal predsedom jej základnej organizácie. Od roku 1988 pôsobil ako výsadkár a v armáde pokračoval aj po revolúcií. V roku 2015 sa stal najvyššie postaveným vojenským predstaviteľom NATO.

Pavlovi jeho minulosť pred prvým kolom vytkla aj jeho protikandidátka Danuše Nerudová, keď na Twitteri napísala, že voľby môžu priniesť napríklad to, aby Česko nemalo za prezidenta bývalého kariérneho komunistu, agenta, rozvedčika alebo klamára. Zaujímavé je, že po prvom kole sa Nerudová, ktorá skončila tretia, výrazne angažovala v prospech Pavla.


Ďalšie články