Blinken začiatkom týždňa navštívi Jeruzalem a Ramalláh

Antony Blinken. Foto: TASR/AP Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v dňoch 30. a 31. januára navštívi izraelské hlavné mesto Jeruzalem a mesto Ramalláh na Západnom brehu Jordánu. TASR správu prevzala v nedeľu z oficiálnej webovej stránky amerického ministerstva zahraničných vecí.

Rezort diplomacie vo štvrtok (26. januára) zverejnenej tlačovej správe oznámil, že Blinken v Izraeli absolvuje rokovania s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ministrom zahraničných vecí Elim Cohenom a ďalšími vládnymi predstaviteľmi. Majú sa venovať bezpečnostnej podpore Izraela zo strany Spojených štátov, najmä v spojitosti s hrozbou, ktorú predstavuje Irán.

Blinken bude takisto rokovať o prehĺbení integrácie Izraela v oblasti Blízkeho východu, vzťahoch medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi a dôležitosti riešenia na úrovni dvoch štátov, dodáva americké ministerstvo zahraničných vecí.

V Predjordánsku sa Blinken stretne s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom a ďalšími palestínskymi predstaviteľmi.

Americký minister zahraničných vecí v dňoch 29. – 30. januára navštívi Egypt, kde sa má stretnúť s prezidentom Abdalom Fattáhom Sísía a ministrom zahraničných vecí Sámihom Šukrím.

(tasr)


Ďalšie články