Na Západe sa obávajú, že čas môže hrať Rusom do karát

profimedia-0752271007 Ukrajinskí vojaci na cestách do frontových línií v Doneckej oblasti 26. januára 2023. Foto: Profimedia.sk

Za rozhodnutím výrazne zvýšiť vojenskú pomoc Ukrajine sa v niektorých západných metropolách skrýva obava, že čas môže hrať do karát Rusku. Táto obava naznačuje, že okno pre Ukrajinu nie je neobmedzené a že potrebuje mocné západné zbrane ako bojové tanky, obrnené vozidlá a systémy protivzdušnej obrany, aby čo najskôr posilnila dynamiku, s ktorou vlani vytlačila Rusov z Kyjeva, Charkova a Chersonu, píše denník Wall Street Journal.

Po vlaňajšom ústupe Rusov z Kyjeva západné vlády dúfali, že čím dlhšie budú boje pokračovať, tým je pravdepodobnejšie, že zvíťazí Ukrajina. Západní predstavitelia tvrdili, že ak si Európa a Washington udržia nervy na uzde a po ťažkej zime budú jednotní, ekonomické problémy a vojenské neúspechy Ruska, prehĺbené sankciami, by mohli prinútiť Moskvu hľadať východisko z konfliktu alebo žiadať o mier, pripomína denník.

Ruská prevaha

Podľa neho sa však toto presvedčenie teraz, takmer rok po ruskej invázii na Ukrajinu, vytratilo. Namiesto toho sa niektoré krajiny na Západe obávajú, že Kremeľ – ochotný naďalej dodávať na front zbrane a mužov – by mohol získať prevahu v dlhej opotrebovávacej vojne. A pokiaľ ide o sankcie, existuje len malý náznak, že zastavia ruskú armádu alebo vyvinú taký ekonomický tlak na Kremeľ, ktorý oslabí domácu podporu pre vojnu. Namiesto toho sa Rusko chystá v nadchádzajúcich mesiacoch spustiť novú ofenzívu s lepšie vycvičenými brancami.

Viac zbraní

Wall Street Journal konštatuje, že by bolo lepšie dať Ukrajincom pokročilejšie zbrane, ktoré by im mohli pomôcť zmeniť dynamiku vojny a zdolať schopnosť Rusov bojovať. Posun v západnom myslení o potrebe urýchliť dodávky na Ukrajinu sa podľa denníka najnovšie prejavil v rozhodnutiach USA, Spojeného kráľovstva a Nemecka poslať na Ukrajinu hlavné bojové tanky. Ďalšie obrnené vozidlá a systémy protivzdušnej obrany by takisto mohli pomôcť Ukrajincom nielen odraziť ruskú ofenzívu, ale pomôcť im preniknúť na územie ovládané Ruskom, čím by sa dostali do lepšej vyjednávacej pozície.

A je tu aj ďalší faktor. Podľa úradov verejná mienka v Európe a USA v súvislosti s vojenskou a finančnou pomocou Ukrajine je vytrvalá.

Ale šéf Kremľa Vladimir Putin zrejme dúfa, že táto podpora sa v priebehu dlhoročného konfliktu a zmien v administratíve USA a inde vytratí.

Opatrnosť

Wall Street Journal taktiež píše, že niektorí západní spojenci sú opatrní, pokiaľ ide o zrýchlenie vojenskej podpory. Napríklad nemecký kancelár Olaf Scholz potvrdil, že Nemecko pošle Ukrajine tanky Leopard 2, ale poukázal na najväčšie obavy: „Vždy musíme veľmi jasne povedať, že urobíme, čo je potrebné a možné, aby sme podporili Ukrajinu, ale zároveň zabránime eskalácii vojny do vojny medzi Ruskom a NATO.“

Niektorí politici sa zas obávajú, či hlavný cieľ, ktorý formulovali zástancovia zvýšenej vojenskej podpory, teda rýchlejšie ukončenie konfliktu, je vôbec reálny. Hoci ukrajinská armáda ďaleko prekročila očakávania, ako rýchlo sa dokáže naučiť ovládať komplexné západné vojenské vybavenie, podľa denníka nie je isté, či môže opäť spustiť také úspešné ofenzívy, aké podnikla vlani na jeseň. Okrem toho nikto na Západe až tak neverí, že by sa Putin tešil z perspektívy ukončenia konfliktu bez podrobenia si Ukrajiny, dodal Wall Street Journal.


Ďalšie články