Rozdelenie Ruska je nevyhnutné, tvrdí europoslankyňa

Niekdajšia poľská ministerka spravodlivosti a súčasná poslankyňa Európskeho parlamentu Anna Fotygová v piatkovom texte navrhla rozloženie Ruska. „Demontáž poslednej koloniálnej ríše v Európe je nevyhnutná,“ tvrdí.

European elections campaign of Law and Justice party Anna Fotygová. Foto: Profimedia.sk

„Rozbitie Ruskej federácie prinesie nespochybniteľné výhody v oblasti bezpečnosti, vrátane energetickej bezpečnosti, a v ekonomike Európy a Strednej Ázie,“ argumentuje v názorovom článku pre portál Euractiv.

Medzinárodné spoločenstvo podľa nej nemôže zaujať pohodlnú pozíciu na vedľajšej koľaji a čakať na vývoj, ale musí vraj samo podniknúť odvážnu iniciatívu, ktorá podporí opakovanú federalizáciu ruského štátu.

„Mali by sme si uvedomiť, že rozpad Ruskej federácie môže priniesť určité ťažkosti a riziká, ako každé prechodné obdobie. Tieto riziká však budú oveľa menej nebezpečné ako ponechanie tohto agresívneho impéria bez zmeny,“ domnieva sa ďalej Fotygová.

Ruské suroviny údajne neexistujú

„Nie sú tu žiadne také veci ako ruský plyn, ropa, hliník, uhlie, urán, diamanty, obilie, lesy, zlato atď,“ tvrdí politička s dodatkom, že všetky tieto zdroje patria jednotlivým národom federácie od Tatárov po Burjatov.

Tieto národy a ich práva podľa jej perspektívy Moskva, ktorá „predstavuje len vojnu, represie, vykorisťovanie a beznádej“, systematicky potláča.

Europoslankyňa zároveň odmieta myšlienku, že Rusko je súčasťou riešenia akýchkoľvek globálnych problémov a tvrdí, že ak aj bolo vnímané ako stabilizačná sila, dialo sa tak na úkor národov jej regiónu.

Pred rozdelením predpokladá jeho porážku

Politička pri nápade na rozdelenie najrozľahlejšej krajiny vychádza z toho, že Európsky parlament a mnohé ďalšie parlamenty označili tento štát v reakcii na inváziu do Ukrajiny za teroristický a táto skutočnosť má podľa nej určité dôsledky. „Túto teroristickú organizáciu, aj keď ju mnohí považujú za impérium, by sme mali rozložiť,“ zdôrazňuje opätovne.

Fotygová zároveň kalkuluje s tým, že Rusko bude v aktuálnom konflikte porazené a práve to má vytvoriť podmienky na jeho rozdelenie. „Nikdy v histórii sa nestalo, aby takéto centralizované ríše, podmaňujúce si toľko národov, zostali nezmenené po porážke v kľúčovej vojne,“ konštatuje.

https://standard.sk/227236/nahradit-malymi-bezmocnymi-republikami-ked-na-zapade-hovoria-o-deleni-ruska/

„Či už to bolo cárske, sovietske alebo na čele s Putinom, Rusko sa v priebehu storočí nezmenilo. Poháňajú ho rovnaké imperiálne inštinkty, opakujúce rovnakú schému: dobývanie, genocídu, kolonizáciu, a potom hľadanie tichého prijatia statu quo, podplácanie medzinárodného spoločenstva pomocou fatamorgány ekonomickej spolupráce alebo ilúzie obrovského ruského trhu,“ rozvíja svoju úvahu.

Invázia na Ukrajinu je podľa nej priamym pokračovaním ruskej imperiálnej a koloniálnej politiky, a teda politiky, ktorá sa v zmysle jej perspektívy nikdy nezmení.

Konferencia o rozdelení klope na dvere

Nástroje, pomocou ktorých by malo byť Rusko rozložené, europoslankyňa nekonkretizuje. Ak by však šlo o nástroje takzvanej tvrdej sily, Rusko by mohlo v zmysle svojej obrannej doktríny odpovedať jadrovými zbraňami.

Fotygovej text bol zároveň pozvánkou na konferenciu s názvom Imperiálne Rusko: dobytie, genocída a kolonizácia. Perspektívy deimperializácie a dekolonizácie, ktorá sa uskutoční už v utorok v Európskom parlamente. Politička je jednou z jej organizátoriek.

Na akcii, ktorá sa koná pod hlavičkou europarlamentnej frakcie Európski konzervatívci a reformisti, by sa mali zúčastniť nielen historici, novinári či politici z oboch strán Atlantiku, ale údajne aj predstavitelia viac ako 20 národov Ruskej federácie.