Pomohol som Putinovi vybudovať cudzineckú légiu, tvrdí elitný americký vojak

Afganské špeciálne jednotky. Foto: Profimedia Afganské špeciálne jednotky. Foto: Profimedia

Koncom minulého roka prenikla na povrch informácia, že Rusi verbujú do vojny na Ukrajine veteránov afganských špeciálnych jednotiek, ktorých vycvičili aj Američania. Tieto správy najnovšie potvrdil americký elitný vojak a veterán z Afganistanu. Považuje to za morálne zlyhanie svojej vlády. Cíti hanbu, poníženie a hnev. Ale nediví sa, prečo títo Afganci prijali ponuku Kremľa.  

Po neslávnom odchode západných vojsk z Afganistanu sa Američanmi vycvičené afganské komandá stali lovnou zverou pre bojovníkov islamistického hnutia Taliban.

Jedným z elitných amerických vojakov, ktorý Afgancov cvičil, je Thomas Kasza. Má skúsenosti aj z Iraku. Momentálne slúži v Národnej garde.

Tento muž založil nadáciu 1208 poskytujúcu humanitárnu pomoc a imigračné poradenstvo Afgancom, ktorí bojovali po boku amerických špeciálnych síl.

„Som vojak amerických špeciálnych síl, dobrovoľník, ktorý dobre pozná riziká tejto profesie, ktorú som v tichosti vykonával 14 rokov. A pomohol som vybudovať cudzineckú légiu Vladimira Putina,“ píše Kasza v článku, ktorý mu zverejnil denník New York Times.

Vysvetľuje, že zelené barety, „Horse Soldiers“, ktoré zvrhli v roku 2001 Taliban, nepatria k špeciálnym jednotkám ako Rangers a Navy SEALs.

Zelené barety sú neoficiálny názov pre špeciálne jednotky Armády Spojených štátov amerických (United States Army Special Forces).

„Špecializujeme sa na výcvik a boj po boku domorodých síl a našou najväčšou silou je dôvera a kamarátstvo, ktoré rozvíjame s našimi náprotivkami. Celé roky boli zelené barety a komandá Afganskej národnej armády hrádzou proti Talibanu. Bolo to partnerstvo vybudované za obrovskú cenu obetí na amerických a afganských životoch,“ napísal Kasza.

Potvrdil, že od unáhleného odchodu z Afganistanu v roku 2021 a pri absencii zmysluplnej vládnej podpory neziskovým organizáciám, ktoré pomáhajú svojim bývalým spojencom, mnohí z týchto kvalitne vycvičených členov afganských kománd prijali ponuku bojovať po boku ruskej armády na Ukrajine.

„Pre 20 000 až 30 000 mužov, ktorých sme vycvičili, je stály plat a prísľub útočiska pred Talibanom často príliš dobrý obchod na to, aby sa ho zriekli,“ poznamenal.

Zrada a prefíkaný Putin

Hoci sa podľa Kaszu americký Kongres pripravuje vyšetriť „katastrofálne“zbabraný odchod z Afganistanu, tie dramatické dni v auguste 2021, keď Taliban vtrhol do Kábulu, mal by preskúmať aj to, čo sa stalo a stále sa deje po víťazstve islamistov.

„Ako aktívne lovia tých, ktorí chránili americké jednotky. Ako trpia pod Talibanom. Ako naša vláda zatvárala oči. Ako boli Afganci nútení zaplatiť takmer 600 dolárov na osobu za žiadosť o humanitárne víza, zatiaľ čo Ukrajincom tento poplatok odpustili,“ posťažoval sa.

Skutočnosť, že jeho najbližší partneri teraz krvácajú pre Rusko, označil za odhalenie „odporné duši“.

„Mali sme vidieť, že to prichádza,“ priznal. „Hromadne sme opustili našich najbližších partnerov. Čo mali na výber? Tí, ktorí zostali, sú opustení, hladujú a prenasleduje ich Taliban. Pán Putin, hoci jeho sľuby môžu byť podozrivé, im dáva nádej. Ak budú bojovať za Rusko, ich rodiny by mohli žiť v lepších podmienkach, mohli by zarobiť 1 500 dolárov za náborový stimul a mohli by získať ruské občianstvo. Iróniou je, že tí, ktorí smerujú do predných línií v Donbase, budú rozdrvení rovnakými americkými zbraňami, ktoré ich kedysi podporovali v boji,“ podotkol.

https://standard.sk/268118/elitne-afganske-komanda-v-sluzbach-ruska/

Kasza však neviní Afgancov z toho, že bojujú za Rusko. Ak by to urobil, „odoprel by im tým slobodu konať pre vlastné prežitie“. A od Putina to považuje za „obratný a prefíkaný ťah“, keďže nemusí až tak riskovať ruské životy.

„Títo vojaci nie sú žiadni amatéri, branci ani trestanci. Toto je bojom zocelená sila pre špeciálne operácie, vycvičená tými najlepšími z Ameriky. Možno nenaklonia misku váh ruskej vojny, ale sú schopní. Ukrajinci zomrú ich rukami. Aj Taliban musí mať radosť. Najnebezpečnejšie jadro hnutia odporu uteká z krajiny,“ píše Kasza.

Národná hanba

Medzitým „národná hanba“ neutícha, konštatuje. Celá generácia príslušníkov špeciálnych jednotiek je teraz podľa neho zaťažená zmierňovaním škôd z tohto konfliktu, pričom ich úloha, ktorou je získavanie si dôvery spojencov, tých súčasných aj budúcich, je čoraz ťažšia a nebezpečnejšia.

Tragédiu podľa neho ešte znásobuje skutočnosť, že existuje armáda dobrovoľníkov a rôznych neziskových organizácií vrátane tej jeho, ktoré sa snažia pomôcť. Napriek tomu týchto ľudí „na každom kroku brzdí zbabelosť, politická dysfunkcia a nedostatok zdrojov“.

Pripomenul, že minister zahraničných vecí USA Antony Blinken počas vlaňajšej  júlovej videokonferencie s členmi rôznych mimovládnych organizácií im vyjadril svoju vďačnosť za to, že prevzali zodpovednosť jeho rezortu. „Potrebujeme, aby ste v tom pokračovali,“ vyhlásil minister.

„Ale prečo? Prečo je povinnosťou amerických civilistov, veteránov a príslušníkov v aktívnej službe venovať svoj vlastný čas a zdroje na obnovu cti nášho národa?“ pýta sa Kasza.

Iniciatívu súkromného sponzorstva utečencov, známu ako Welcome Corps, ktorú minister Blinken vychvaľoval ako „najodvážnejšiu inováciu v oblasti presídľovania utečencov za štyri desaťročia“, považuje tento elitný vojak za premárnenú príležitosť. Táto iniciatíva totiž podľa neho nezačne platiť pre Afgancov skôr než v polovici roka 2023, „čím v skutočnosti odsúdi stovky ľudí, ktorí by mohli byť zachránení okamžitou a rozhodnou akciou“.

„Ak majú naši lídri v úmysle umyť si nad Afganistanom ruky, mali by podporiť mimovládne organizácie, ktoré si robia svoju prácu za nich,“ zdôraznil Kasza.

De Oppresso Liber

Američan spomenul, že motto zelených baretov znie De Oppresso Liber, čo sa voľne prekladá ako oslobodiť utláčaných.

„Krajina, pre ktorú sme krvácali, aby bola slobodná, je preč a samotná zbraň, ktorú sme vytvorili na to, aby udržala útlak na uzde, bola kooptovaná tyraniou,“ konštatoval.

Nasadenie v Afganistane označil za „jednoduché“. Ale snahu udržať na uzde „morálne“ zlyhanie vlády opísal ako spustenie štafety bez toho, aby niekto prevzal štafetový kolík.

„Našu morálku považovali za samozrejmosť. A sme unavení. Unavení z prehĺtania svojho hnevu. Unavení z nekonečných morálnych zranení. Unavení z červených čiar a byrokracie. Môžem si len predstaviť, akú zradu musia cítiť naši afganskí kolegovia. Už nemám čo dodať. Obetoval som svoje financie, kariérne príležitosti a ašpirácie na zdravotníckej škole. Najviac si to odniesli moje vzťahy a pohoda. Nezávidím tým, ktorí žijú ako zvyčajne, aj keď sa niekedy cítim od nich odpojený. Často mám pocit, že aby som sa udržal v rovnováhe, tak si musím nasadiť masku, ktorou skryjem hanbu, poníženie a hnev,“ napísal Kasza.

Na záver konštatuje, že počas 20 rokov vojny sa vo vojenskej medicíne síce dosiahli obrovské pokroky, ale na „pošramotené svedomie“ neexistuje nič.

„Ak chcem pomoc od ministerstva pre záležitosti veteránov, klamem. Klamem a hovorím, že tento bezmocný, osamelý hnev vykvitol z tunela pri Kandaháre, kde si niektorí bojovníci Talibanu mysleli, že sú v bezpečí pred výbušninami, ktoré som mal pri sebe. Postarám sa o vyliečenie svojich morálnych rán, ako len najlepšie viem. Dúfam, že Kongres zas môže pracovať a pomôcť nášmu národu, aby sa sám začať liečiť tým, že dodrží sľuby, ktoré sme dali tým, ktorí išli do boja v našom mene. To je to najmenej, čo môžeme urobiť, pretože ak neponúkneme našim spojencom nádej a zmysluplnú akciu, urobí to niekto ako Vladimir Putin,“ dodal elitný vojak Kasza.


Ďalšie články