Maďarsko je podľa Transparency Interantional najskorumpovanejšou krajinou EÚ. Vláda ju označila za súčasť Sorosovej siete

Maďarská vlajka. Foto: pixabay.com Maďarská vlajka. Foto: pixabay.com

Kým v roku 2021 bolo Maďarsko druhou najskorumpovanejšou krajinou Európskej únie, vlani už získalo prvenstvo. Na výročnú správu mimovládnej organizácie Transparency International v utorok upozornil server telex.hu. Podľa nej sa Maďarsko v celosvetovom rebríčku korupcie umiestnilo na 77. mieste v susedstve krajín, akými sú Burkina Faso či Kuvajt.

Spomedzi krajín EÚ v roku 2021 získali druhé najhoršie umiestnenie z hľadiska korupcie Maďarsko a Bulharsko, najhoršie bolo Rumunsko. Bulharsko i Rumunsko si však vlani o jeden bod polepšili a Maďarsko sa so ziskom 43 bodov stalo najhoršou krajinou EÚ.

„Zaujímavé, že Transparency International neskúmala ani bruselskú byrokraciu, ani Európsky parlament, tých vynechali zo zoznamu,“ reagovala vláda. Vo vyhlásení uviedla, že TI je organizácia patriaca Sorosovej sieti, ktorá nesie zodpovednosť za kauzu financovania ľavice i za bruselskou korupčnou kauzou. „Táto sieť financuje kampaň domácej a medzinárodnej ľavice a slúži jej klamlivými správami,“ píše kabinet.

TI každoročne zverejňuje index vnímania korupcie (CPI), do ktorého je zahrnutých 180 krajín a území. Používa stupnicu od nuly po sto, kde nula znamená vysokú úroveň korupcie. TI sa podľa svojich vyjadrení spolieha na trinásť nezávislých zdrojov informácií.

(tasr)


Ďalšie články