Legendárny Tom Brady dotiahol k víťazstvu v Super Bowle aj Tampu Bay Buccaneers

IMG_7750 legenda amerického futbalu Tom Brady získal siedmy Super Bowl. Foto Instagram/nfl.

Vo finále 55. ročníka Super Bowlu zdolala Tampa Bay Buccaneers Kansas City Chiefs 31:9. Hru nového šampióna amerického futbalu režíroval už sedemnásobný víťaz trofeje Vincea Lombardiho Tom Brady. Toľko titulov ako on nemá v lige žiaden hráč, ale ani klub.

Zostrih toho najdôležitejšieho z finále Super Bowlu. zdroj: Youtube.

V marci 2020 Tom Brady oznámil, že nepredĺži svoje pôsobenie v New England Patriots, s ktorým získal svojich prvých šesť Super Bowlov. Svoje ďalšie pôsobenie v NFL spojil s relatívne priemerným tímom z Floridy Tampa Bay Buccaneers. Za dva roky u nich Brady zinkasuje pre iné športy astronomických 50 miliónov dolárov.

Tu niekde sa rodil osud víťaza Super Bowlu na rok 2021. Odborníci sa skôr prikláňali k obhajobe titulu tímom z Kansasu a predpovedali vznik dynastie okolo hlavnej hviezdy ligy dvadsaťpäťročného quarterbacka Chiefs Patricka Mahomesa. Mahomes režíroval minuloročné finále a počas podpísaného dvanásťročného kontraktu s Chiefs si zarobí neuveriteľných 503 miliónov dolárov. Ročne viac ako 40 miliónov, čo je asi štvornásobok gáže napríklad najlepších hokejistov v NHL.

Patrick Mahomes si na ďalší titul musí počkať, zatiaľ mohol len zagratulovať Bradymu. Foto: Instagram/nfl.

Super Bowl si poradil aj s covidom

NFL robila všetko preto, aby ani pandémia nezastavila súťaž, na dennej báze testovala kompletné hráčske a realizačné tímy všetkých mužstiev. Vďaka prísnym bezpečnostným opatreniam si finále pozrelo aj naživo vyše dvadsaťtisíc fanúšikov, čo bola asi tretina kapacity Raymon James Stadium v Tampe. Za normálnych okolností by sa zápasu na mieste prizeralo 65 618 divákov. Sympatické bolo, že časť lístkov NFL vyčlenila pre už zaočkovaných zdravotníkov, ktorí celý rok čelia pandémii ochorenia COVID-19. 

Koronavírus vstúpil aj do ostro sledovanej polčasovej show, o ktorú sa tento rok postaral spevák The Weeknd, ktorého tanečníci mali respirátory zakomponované do kostýmu, pôsobili však pomerne apokalypticky. Show asi zaostala za úrovňou a dynamikou posledných ročníkov, stále však platí, že prestávka Super Bowlu je najdrahším inzertným časom planéty. Cena za tridsať sekundový spot je vyše päť miliónov dolárov.

Vôbec prvý raz v histórii sa stalo, že vo finále Super Bowlu mal niektorý z finalistov výhodu domáceho štadióna, Tampa Bay Buccaneers ju dokonale využili.

Skvelá obrana Bucks, vypojený Mahomes

V zápase sa najskôr darilo hráčom Kansasu, tí viedli vďaka field goalu Butkera 3:0. Tampa ale odpovedala dvoma touchdownami a razom viedla 14:3. Oba úspešné pokusy mali rukopis Toma Bradyho a Roba Gronkowskeho. Obaja sa dokonale poznajú už z New England Patriots, kde spoločne vybojovali tri tituly.

Potom už opraty zápasu do rúk prevzala skvelá obrana Bucks, ktorá neustále tlačila na Mahomesa. Ten pod tlakom síce vykúzlil pár skvelých prihrávok, no k jeho výkonu sa nepridal žiaden zo spoluhráčov v ofenzíve. Obhajca minuloročného titulu s povesťou smrtiaceho útoku už zaznamenal len šesť bodov za dva field goaly. Naproti tomu za Tampu bodovali ešte Brown, Fournette i Succop, a tak sa na Floride tešili druhý krát zo Super Bowlu. Na titul čakali od roku 2002 devätnásť rokov.

MVP Super Bowlu – teda za najužitočnejšieho hráča finále vyhlásili Bradyho, ktorý toto ocenenie získal už piatykrát v kariére. V zápase skompletizoval 21 z 29 prihrávok, nahádzal 201 yardov a tri touchdowny. Počas preberania trofeje zahlásil: „..a budúcu sezónu sa vrátime!“ Umlčal tak všetky špekulácie o prípadnom konci kariéry. Réžia prenosu Bradyho úspechy porovnávala s hviezdami iných športov ako Michael Jordan, Wayne Gretzky či Lionel Messi. Nik z nich však nezískal hlavnú trofej svojho športu sedemkrát.

Nezaslúžene v tieni Bradyho zostali obranné formácie Tampy, ktoré dokonale vygumovali Mahomesa. Ten sám uznal, že „dnes som nehral, ako by som chcel, neporadili sme si s ich obranou, ktorá bola ozaj dobrá. Boli skrátka lepší, musíme sa snažiť znovu o rok. “

Pozornosť si zaslúži aj Bruce Arians hlavný kouč Bucks. Ten sa vo veku 68 rokov stal najstarším trénerom, ktorý získal Super Bowl. „Som neskutočne šťastný. Titul venujem mojej mame, ktorá to aj v 95 rokoch sledovala priamo z hľadiska a bola tu so mnou.“

Bruce Arians získal Super Bowl ako najstarší kouč vo veku 68 rokov. Foto: Instagram/bucanneers

Víťaz Super Bowlu, Tampa Bay Bucaneers, patrí do impéria rodiny amerického biznismena Malcolma Glazera, ktorý okrem iného vlastní aj Manchester United z anglickej futbalovej Premier League. 

Tampa je aktuálne mestom šampiónov, keďže okrem v Super Bowlu v meste držia aj hokejový Stanley Cup, ktorý v uplynulej sezóne vybojovali hokejisti Lightnings v zostave so slovenským obrancom Erikom Černákom.


Ďalšie články