Greta Thunbergová omylom odhalila, že nie všetko má tak úplne z vlastnej hlavy

Greta Thunbergová Greta Thunberg. Foto: TASR/AP

Švédska klimatická aktivistka má problém. Tým, čo zdieľala tentokrát, sa zaoberá polícia v Indii. Navyše sa opäť ukázalo, že dostáva inštrukcie, čo má zverejňovať.

V súčasnosti už 18-ročná ekoaktivistka Greta Thunbergová sa preslávila, keď ešte pred pár rokmi namiesto chodenia do školy agitovala na rôznych klimatických samitoch a v snahe bojovať proti environmentálnym hrozbám vystúpila aj na pôde OSN. Opäť sa však potvrdzuje, že nie všetko, čo šíri, je z jej hlavy. Tentoraz tým dokonca pritiahla pozornosť polície.

Ako upozorňuje český portál Echo24, už vlani vyšlo najavo, že Greta Thunbergová nešíri len vlastné myšlienky. Chyba na sociálnej sieti Facebook, ktorá umožnila na krátky čas odhaliť, kto je autorom jednotlivých príspevkov, ukázala, že správy na jej profile uverejňoval aj jej otec Svante Thunberg či indický klimatický aktivista Adarsh Prathap, ktorý bol delegátom Medzivládneho panelu OSN pre zmeny klímy.

Napriek tomu Greta tvrdila a tvrdí, že si správy na sociálne siete píše sama, hoci po vlaňajšom odhalení to už neznie tak dôveryhodne.

Najnovšie sa mladá aktivistka blysla tým, že na twitteri zrejme omylom zdieľala zoznam návrhov a odporúčaní tém na tvorenie príspevkov, ktoré mala šíriť ona a ďalšie známe osobnosti, ako napríklad speváčka Rihanna, o násilných protestoch farmárov v Indii.

Dokument, ktorý opisuje, ako na sociálnych sieťach rozšíriť podporu súčasným protestom indických roľníkov a aké témy v tejto súvislosti zdieľať, zo svojho twitterového účtu medzičasom vymazala. Ukazuje totiž, že osobnosti a takzvaní influenceri, ktorí ovplyvňujú milióny ľudí na sociálnych sieťach, vrátane nej samej, dostali inštrukcie, čo a ako zdieľať o vzbure farmárov v Indii.

O Gretin twít sa zaujímala polícia

Okrem zoznamu „odporúčaných tém“ sa na Thunbergovej twitterovom profile objavil aj „súbor nástrojov“ (toolkit). Ten mal nabádať ľudí, aby podpísali petíciu, ktorá odsudzuje štátne násilie proti demonštrantom v Indii a vyzýva tamojšiu vládu, aby s protestujúcimi viedla dialóg. Podľa nemeckého Deutsche Welle podala indická polícia v súvislosti so „súborom nástrojov“ sťažnosť. I tento súbor však z Thunbergovej twitteru vymazali a neskôr nahradili upravenou verziou. Zdôvodnila to tým, že predchádzajúci súbor bol už starý.

Takzvaný toolkit vníma indická polícia ako propagandistický nástroj vytvorený indickým separatistickým hnutím. Indické spravodajské kanály k terajšej kauze pôvodne uvádzali, že sa proti Grete Thunbergovej začalo vyšetrovanie. Mala byť obvinená z podnecovania k vzbure, zámorského sprisahania a pokusu o nepriateľstvo medzi skupinami. Neskôr však indická polícia uviedla, že prípad s mladou aktivistkou nesúvisí a vyšetrovať budú tvorcov súboru toolkit.

Napriek tomu si stojí Thunbergová za svojím. „Stále podporujem farmárov (#StandWithFarmers) a podporujem ich pokojný protest. Žiadne množstvo nenávisti, vyhrážok alebo porušovania ľudských práv to nikdy nezmení. #FarmersProtest,“ odkázala mladá aktivistka indickým úradom v reakcii na vyšetrovanie tvorcov balíčka odporúčaní.

Protesty indických farmárov

Materiály ku kampani a šablónu na príspevky na sociálnych sieťach údajne vytvorila kanadská nadácia Poetic Justice Foundation, ktorá tvrdí, že je základnou skupinou vytvárajúcou udalosti provokujúce, spochybňujúce a narušujúce systémové nerovnosti a predsudky.

Teraz, keď sa opäť prevalilo, že mladú švédsku aktivistku inštruujú z pozadia, vydala kanadská nadácia vyhlásenie, že bola v súvislosti s tým terčom nenávistných útokov na sociálnych sieťach. Organizácia vysvetľuje tiež svoj postoj a ideológiu a potvrdzuje, že je aktívne zapojená do farmárskych protestov v Indii. Zdôvodňuje to tým, že tamojší farmári sú utláčaní. Nadácia však popiera, že stojí za Thunbergovou, a odmieta tiež, že by známym osobnostiam, ako je mladá Švédka, platila za to, aby šírili jej myšlienky na sociálnych sieťach.

Desiatky tisíc indických poľnohospodárov už niekoľko mesiacov protestujú v blízkosti metropoly New Dillí proti novým zákonom, ktoré ich podľa ich názoru ponechajú napospas veľkým korporáciám. Demonštrácie sa začali už v auguste minulého roka. Začiatkom februára vláda siahla aj k 48-hodinovému obmedzeniu internetového spojenia v okolí hlavného mesta, aby protestujúcim skomplikovala komunikáciu. Polícia pritom protesty farmárov tvrdo potláča, za čo je terčom medzinárodnej kritiky.

Dôvod protestov

Problém a základná príčina protestov indických farmárov je v tom, že štát desaťročia ponúkal poľnohospodárom garantované ceny určitých plodín, čo im poskytovalo dlhodobú istotu, ktorá im teoreticky umožňovala investovať do nasledujúceho pestovacieho cyklu plodín. Nové zákony umožňujú poľnohospodárom predávať svoje tovary komukoľvek za akúkoľvek cenu, čo poskytuje väčšiu slobodu pri nakupovaní a predaji v iných štátoch.

Poľnohospodári však tvrdia, že nové pravidlá ich znevýhodňujú, pretože uľahčia korporáciám vykorisťovanie malých farmárov a pomôžu veľkým spoločnostiam znížiť ceny. Zatiaľ čo poľnohospodári mohli predávať plodiny za zvýšené ceny, ak by bol dopyt, naopak, ceny by mohli ísť strmo nadol v rokoch, keď je na trhu príliš veľká ponuka.

Poľnohospodárstvo je v Indii hlavným zdrojom obživy pre približne 58 percent z 1,3 miliardy obyvateľov a tamojší farmári sa už roky snažia zvýšiť minimálne garantované ceny. Sú navyše najväčším blokom voličov v krajine, vďaka čomu je poľnohospodárstvo v Indii jednou z hlavných politických otázok.


Ďalšie články