Chcem kandidovať do parlamentu, pán Majerský by nemal šíriť dohady

profimedia-0224112457 Foto: Profimedia.sk

Rozhovor s poslankyňou a predsedníčkou Kresťanskej únie Annou Záborskou, v ktorom reaguje na vyhlásenia predsedu KDH Milana Majerského aj radikálne obštrukcie progresívcov v parlamente.

Poslanec Valášek v utorok navrhol obštrukciu, aby bol zákon o pomoci tehotným ženám, ktorý predkladáte spolu s 24 ďalšími poslancami, vyradený z programu schôdze. Valáškovmu návrhu chýbal jeden hlas, preto liberálni poslanci následne zablokovali otvorenie schôdze. Na druhý deň sa schôdza otvorila, ale váš zákon na programe nie je. Čo sa stalo?

Poslanec za Progresívne Slovensko Tomáš Valášek predložil na jeseň 2022 návrh zákona, v ktorom kopíroval niektoré sociálne opatrenia z nášho návrhu zákona o pomoci tehotným ženám, a to vrátane jeho názvu. Doplnil to vecami, ako sú zavedenie potratovej tabletky či umelý potrat pre dievčatá do 16 rokov aj bez súhlasu rodiča. Keď pán poslanec zistil, že skupina poslancov okolo mňa podala náš návrh zákona, hľadal v rokovacom poriadku možnosť, ako prekaziť jeho prerokovanie. Niečo také našiel, ale svoj návrh ešte pred hlasovaním stiahol. Vtedy platí, že podobný návrh sa nemôže zaradiť na rokovanie pléna skôr ako o 6 mesiacov, ak parlament nerozhodne inak. Predseda parlamentu Kollár zaradil návrh nášho zákona na program prebiehajúcej schôdze a poslanci mali o programe hlasovať. Pán Valášek to napadol procedurálnym návrhom, v ktorom žiadal vyradenie tohto bodu. Parlament to odmietol, a tak poslanci z Progresívneho Slovenska, SaS a Hlasu potopili celú riadnu schôdzu parlamentu.

Občas – a veľmi výnimočne sa stane, že parlament sa rozhodne vylúčiť nejaký návrh, aby sa o ňom nehlasovalo, spomínam si na iniciatívu, aby neboli v školských triedach národné vlajky, ale ako často sa stane takáto obštrukcia so zablokovaním otvorenia schôdze?

Pracovníci parlamentu si nepamätajú  že by sa v histórii Slovenskej republiky stalo, aby program riadnej schôdze bol poslancami odmietnutý a riskovalo sa ďalších 120 návrhov zákonov. Žiaľ, náš parlamentarizmus prerazil ďalšie dno. Poslanci, myslím, že bez dostatočného zvažovania dobra našej spoločnosti, proste radšej znemožnili celú schôdzu. Niekedy sa hanbím za to, čo sa tu deje. Úprimne si myslím, že na toto nám ľudia nedali mandát.

Kedy bude váš zákon na programe? Hrozí, že sa o ňom nebude vôbec hlasovať?

Naši liberálni poslanci vydierali, že ak sa tento návrh na pomoc tehotným ženám nestiahne, tak neumožnia rokovanie parlamentu. Rozhodla som sa ustúpiť. Slovensko si zaslúži viac. Na program parlamentu sa náš návrh dostane v máji a verím, že poslanci budú mať konečne odvahu pomôcť tehotným ženám.  

Ten zákon je najmä o sociálnej pomoci tehotným ženám, viacpočetným rodinám, rodinám s postihnutými deťmi a práve na viac informácií pred prípadným potratom. Ide teda o pomoc ženám a snahu, aby nemusel ísť v našej spoločnosti na potrat nikto z ekonomických dôvodov. Rozumiete poslancovi Valáškovi, prečo mu to tak hrozne prekáža?

Nerozumiem ani poslancovi Valáškovi, ani poslankyni Cigánikovej, ani poslankyni Marcinkovej, ani ostatným. Rozmýšľam, čo im tie tehotné ženy urobili, že ich tak nenávidia a nechcú im pomôcť. Preto, že sú tehotné? Preto, že ak im pomôžeme, sa rozhodnú dieťa donosiť? Niekedy mám skutočne pocit, že ide o to, aby potraty ostali nedotknuteľné. Nech to stojí, čo to stojí. Do tohto parlamentu som prišla s tým, že nejdeme potraty zakazovať, ale znižovať ich počet pomocou ženám. Viete, tých päť či šesťtisíc potratených detí ročne na Slovensku, to je stále vysoké číslo. To je akoby za rok zmizlo okresné mesto, ako je napríklad Krupina. Stále verím, že opatrenia na pomoc tehotným presadím. Nevzdávam sa. Ak by to pomohlo čo len jednej matke či dieťaťu, tak to za to stojí.

Prejdime k politike. Predseda KDH tento týždeň povedal, že možno nebudete kandidovať v najbližších voľbách. Je to tak?

Neviem odkiaľ má pán Majerský túto informáciu. Kandidovať chcem. Aj po  tom, čo som opísala vyššie, si myslím, že nemám na výber. Nekandidovať by znamenalo uvoľniť cestu zlu. Moji rodičia ma učili, že zlo pre svoje víťazstvo nepotrebuje nič viac len to, že dobrí neurobia nič.

Ak ste sa rozhodli, že kandidovať budete, máte už jasno na ktorej kandidátke?

Všetky možnosti sú na stole. Viete, pri predvolebných vyjednávaniach je dôležitá hlavne súhra hodnôt. Tú teraz v Kresťanskej únii hľadáme v debate s ďalšími partnermi.

Predseda KDH zároveň hovoril, že nejakí jednotlivci z KÚ budú zrejme kandidovať za KDH. Je to tak?

Mrzí ma, že predseda Majerský v médiách prezentuje dohady namiesto priameho rozhovoru. Ak nám ide o spoločné dobro, treba hovoriť priamo.

Niektorí poslanci KÚ, najmä poslanec Vašečka, mali dlhodobo blízko k Eduardovi Hegerovi. Je možné, že niektorí členovia KÚ budú na kandidátke s ním?

V rámci strany hovoríme o postupe do nasledujúcich volieb. Zatiaľ nikto neindikoval odchod zo strany a samostatný postup. Na základe rozhovorov s jednotlivými ľuďmi to ani neočakávam.

Voľby budú o necelých osem mesiacov, čím sa budete líšiť od KDH, čím od Hegera, čím od Sme rodina a čím od Dzurindovej kandidátky?

Nechcem sa porovnávať s konkrétnou stranou. Poviem to všeobecne, ale myslím, že zrozumiteľne. My sme hodnotovo krištáľovo jasní, názorovo dlhodobo konzistentní, slušní v komunikácii a správaní sa a máme výsledky napríklad pri presadzovaní našej prorodinnej agendy.

Kto môže na Slovensku povedať, že nevie, že Záborská a Kresťanská únia je za život, rodinu a manželstvo, a to podmieňuje ich politiku? Kto o nás povie, že ešte včera sme bránili jedno a dnes už hovoríme čosi úplne iné? Kto nájde náš výrok či postup, ktorý by bol neslušný či podvodný? Čie prorodinné videnie sveta sa pretavilo do toľkých opatrení v prospech našich rodín? Nie, nehovorím, že sme to urobili sami. To nie, ale v rôznych koalíciách a spojenectvách sme presadili veľa dobra a zastavili veľa zla. Viaceré dobré zákony by neboli prešli, keby poslanci Kresťanskej únie nezahlasovali za. To je to, čo sa skutočne počíta a je jedno, či ľudia vidia, že sme my k tomu prispeli. Stalo sa to a to je dôležité. Naším heslom je spoločné dobro. Nie moje, nie tvoje, ale dobro spoločné.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články