Transrodoví študenti budú mať zákaz použiť toalety pre opačné pohlavie. Arkansas schválil nový zákon

Ilustračná snímka. Foto: Marco Verch/Flickr.com Ilustračná snímka. Foto: Marco Verch/Flickr.com

Používaniu toaliet opačného pohlavia zo strany transrodových študentov v americkom štáte Arkansas definitívne odzvonilo. Nový zákon im zakazuje použiť WC pre iné pohlavie, než s akým sa narodili. Porušenie zákona sa má sankcionovať.

Legislatívna norma od verejných škôl vyžaduje, aby zakázali všetkým ľuďom používať toaletu určenú inému pohlaviu, než aké majú v rodnom liste. „Každé dieťa v našej škole a každej škole má právo na súkromie a na školských toaletách sa potrebuje cítiť bezpečne,“ povedala počas rozpravy o návrhu zákona členka snemovne Mary Bentleyová. Zákon schválila Snemovňa reprezentantov štátu Arkansas zväčša kontrolovaná republikánmi túto stredu. Teraz mieri do Senátu, ktorý tiež ovládajú konzervatívci.

Nová legislatíva, ktorá sa týka všetkých verejných škôl vrátane predškolských zariadení, vymedzuje aj ďalšie detaily. Jej platnosť sa vzťahuje na miesta, kde ľudia „môžu byť v rôznom štádiu vyzliekania“ v spoločnosti iných. Tie okrem toaliet zahŕňajú aj sociálne zariadenia, šatne či sprchy.

Za porušenie finančné následky

V návrhu zákona sa uvádza, že „školskí superintendanti, riaditelia alebo administratívni vedúci verejnej školy (alebo verejne spravovanej školy), u ktorých sa zistí, že nedodržiavajú zákon, dostanú v nasledujúcom fiškálnom roku zníženie platu o 15 percent“.

Členka školskej rady v meste Conway Linda Hargisová sa vyslovila v prospech návrhu zákona: „Naše deti majú právo cítiť sa vo svojom priestore pohodlne a bezpečne,“ povedala Hargisová. „Bez tohto zákona by sme vytvorili dokonalú smršť,“ dodala.

„Učitelia, riaditelia a školskí superintendanti, ktorí toto opatrenie porušia, by mohli dostať pokutu od štátnej komisie a rodičia majú možnosť podať žalobu na presadenie obmedzenia,“ uvádza portál Fox News.

Transrodové toalety v USA, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Kritika od LGBT komunity silnie

Kritika od LGBT aktivistov na seba nenechala dlho čakať. Cathryn Oakleyová, hlavná poradkyňa kampane za ľudské práva jednej z najväčších LGBT organizácií v krajine, bije na poplach. „Pre štáty, ktoré v tejto chvíli prijímajú takéto zákony, platí, že v skutočnosti spochybňujú federálnu vládu,“ uviedla. Na federálnej úrovni je totiž pri moci demokratická administratíva Joea Bidena, ktorá je v mnohom naklonená progresivistickému videniu sveta.

Oponenti hovoria o „porušovaní práv transrodových študentov“, iní vyžadujú, aby mohli mať „aspoň osobitné toalety“.

Ďalší kritici sa pridali po schválení zákona a prišli s tvrdením, že zákon transrodových študentov (ktorí sú podľa nich už teraz šikanovaní) ešte viac odsunie na okraj. Hovoria o nevhodne nasmerovaných prioritách v tejto legislatíve.

„Keď hovorím so svojimi voličmi, trápi ich veľa vecí. Ale nikdy som nepočula nič o toaletách,“ vyjadrila sa pred hlasovaním demokratická poslankyňa Tippi McCulloughová, vodkyňa demokratickej menšiny v arkansaskej snemovni.

Ďalšia ambícia arkansaských konzervatívcov

Popri novej legislatíve majú tamojší republikáni aj plán stať sa vôbec prvým americkým štátom, ktorý obmedzí takzvané drag show. V nich vystupujúce takzvané drag queens sú spravidla muži, ktorí sa prezliekajú za ženy a radi verejne vystupujú.

Podporovatelia tejto aktivity argumentujú, že ide o zábavu s umeleckým motívom, možno komédiu či satiru. V niektorých prípadoch vystupujú aj pred deťmi – čítajú im napríklad z knihy počas takzvaných „drag story hours“.

https://standard.sk/225659/znameho-lgbti-aktivistu-obvinili-z-drzania-detskej-pornografie-pred-detmi-ucinkoval-ako-drag-queen/

Republikánsky návrh takéhoto zákona putuje v súčasnosti v Arkansase na hlasovanie do Snemovne reprezentantov. Žiada prekvalifikovať drag show na podnikanie, ktorého cieľovou skupinou môže byť len dospelé publikum. Uvedie ich na roveň s tou istou kategóriou podnikania, pod ktorú spadajú striptízové kluby či divadlá pre dospelých.

Aktualizovaná verzia tohto zákona definuje predstavenia, ktorých cieľová skupina sú dospelí (a kde majú po novom spadať aj drag show), ako také, pri ktorých vystupujú nahé alebo polonahé osoby s cieľom zapôsobiť na „lascívne záujmy“ konzumentov týchto predstavení.

„Definuje tiež také predstavenia, kde dochádza k „účelovému odhaleniu“ anatomickej oblasti alebo protetických genitálií či prsníkov, prípadne k predvedeniu určitej sexuálnej aktivity,“ približuje Fox News.

Odporcovia sa opäť ozvali a tvrdia, že vymáhanie tohto zákona podľa ich mienky pôjde ďaleko za rámec obmedzenia drag show. „Vo svojej podstate sa zákon snaží zacieliť na LGBTQ populáciu a regulovať prejavy, ktoré sa týkajú nás všetkých. A prekračuje práva rodičov na výchovu vlastných detí,“ ponosuje sa Holly Dicksonová, výkonná riaditeľka Americkej únie občianskych slobôd v Arkansase.

Republikánska guvernérka Sarah Huckabeeová vopred uviedla, že zákon podporí. „Guvernérka verí, že naše školy nie sú miestom pre progresívnu agendu radikálnej ľavice a podpísala by zákon, ktorý sa zameriava na ochranu a vzdelávanie našich detí, nie na ich indoktrináciu,“ uviedla jej hovorkyňa Alexa Henningová.


Ďalšie články