Ukrajinci zrejme dostanú od Američanov rakety, ktoré doletia aj za ruské hranice

Nové rakety GLDBS schopné zasiahnuť cieľ na vzdialenosť 150 km. Foto: SAAB Nové rakety GLDBS schopné zasiahnuť cieľ na vzdialenosť 150 km. Foto: SAAB

Spojené štáty americké v najnovšom balíku vojenskej pomoci Ukrajine vo výške viac ako dve miliardy dolárov uvažujú aj o dodávke rakiet s doletom 150 kilometrov.

Rakety GLDBS (Ground-Launched Small Diameter Bomb) sú produktom americko-švédskej spolupráce, za ktorou stoja firmy Boeing a švédsky Saab. S ich testovaním sa začalo v roku 2015. Majú dosah 150 kilometrov, čo by ukrajinským silám umožnilo zasahovať ciele hlbšie za frontovou líniou.

Bývalý šéf ukrajinského rezortu obrany Andrij Zahorodňuk je presvedčený, že s ich pomocou by sa mohla ruská ofenzíva, ktorá sa očakáva na jar, výrazne spomaliť.

Zahorodňuk pre agentúru Reuters uviedol, že hrozba týchto rakiet na bojisku by prinútila Kremeľ stiahnuť svoje zásobovanie výrazne ďalej od frontu. „Podobne ako HIMARS výrazne ovplyvnil vojnu – tieto rakety by to mohli urobiť ešte viac,“ predpokladá. Práve raketometmi HIMARS boli ukrajinskí vojaci v minulosti schopní zasahovať ruské muničné sklady a dosahovať úspechy na fronte.

https://standard.sk/287881/systemy-himars-by-z-ukrajiny-nemali-dostrelit-do-ruska-americania-ich-upravili/

„V súčasnosti nie sme schopní dosiahnuť ruské vojenské zariadenia vo vzdialenosti viac ako 80 kilometrov [raketomety HIMARS, pozn. red.],“ uviedol ukrajinský vojenský analytik Oleksandr Musijenko. „Ak sa nám podarí dosiahnuť prakticky až k ruským hraniciam alebo k ruským silám okupujúcim Krym, potom to, samozrejme, zníži útočný potenciál ruských síl,“ dodal.

Ako publikovala agentúra Reuters, raketa GLSDB je v podstate kĺzavá bomba navádzaná pomocou GPS. Možno ňou zasiahnuť aj ťažko dosiahnuteľné ciele, akými sú napríklad veliteľské strediská.

Armáda však nemôže na jej odpal použiť raketomet HIMARS a potrebuje počkať, kým jej USA poskytnú iné kompatibilné odpaľovacie zariadenie.


Ďalšie články