Stalingrad opäť ožil. Putin pohrozil Západu

Russland, Kesselschlacht Stalingrad Vojaci Červenej armády v Stalingrade.

Rusi si vo štvrtok pripomenuli 80 rokov od víťazstva v bitke o Stalingrad, ktorá spečatila osud nemeckého nacizmu. V niekdajšom Stalingrade vystúpil s prejavom aj šéf Kremľa Vladimir Putin, ktorý varoval pred „agresiou kolektívneho Západu“. Jeho príchodu do súčasného Volgogradu predchádzali rozsiahle prípravy a podľa novinárov aj „potemkinovské“ rozhodnutia. Miestny gubernátor na oslavách nebol. Putina však prekvapil.

V predvečer osláv boli na všetkých hlavných vstupoch do mesta dopravné značky s názvom Volgograd dočasne nahradené značkami Stalingrad. Volgogradská radnica sa už v roku 2013 rozhodla vrátiť mestu názov Stalingrad desaťkrát do roka pri príležitosti rôznych výročí udalostí z čias Veľkej vlasteneckej vojny.

Nezostalo len pri značkách. Aj moderátorka štátnej televízie sa o meste vyjadrovala ako o Stalingrade.

NKVD

Portál The Insider približuje, že na hlavnom námestí pochodovali policajti oblečení v uniformách niekdajšej sovietskej tajnej služby NKVD v čele s takzvanými čekistami. Z lietadiel padali na námestie vojenské letáky. Presúvali sa ním aj vojenské vozidlá s písmenami Z a V, ktoré používajú na Ukrajine ruské invázne sily.

The Insider si všíma aj prístup úradov k príprave osláv. Konštatuje, že „psy zmizli z ulíc spolu s volgogradským gubernátorom“. Ten sa totiž neukázal na verejnosti od 24. januára.

Počas osláv neboli v uliciach takmer žiadne psy, pričom za bežných okolností ich tam pobehuje dosť, píše portál a upozorňuje, že túlavé zvieratá sú jedným z hlavných problémov Volgogradu. Podľa miestnych médií úrady dočasne umiestnili psov na chovateľskú stanicu. Šéf mestskej služby zodpovednej za ich odchyt novinárom povedal, že po skončení osláv sa vrátia do svojho „biotopu“.

Oblepené domy a vypnutý internet

Volgogradskí novinári konštatovali, že mesto sa pred Putinovým príchodom zmenilo na „nezvyčajne čisté a tiché“, pričom úrady pristúpili k niekoľkým „potemkinovským“ rozhodnutiam. Napríklad na mokrom asfalte pred úradom starostu namaľovali komunálni pracovníci dopravné značenia a rozpadajúce sa domy s nepeknými škárami na fasádach oblepili transparentmi. Tieto kozmetické zmeny však spravili len na domoch lemujúcich diaľnicu, kadiaľ mala prejsť Putinova autokolóna.

Podľa novinárky Faridy Rustamovovej, ktorá sa odvolala na svojich fanúšikov vo Volgograde, mobilní operátori vypli od polnoci internet vo všetkých centrálnych štvrtiach. A túto informáciu potvrdili volgogradskí novinári.

Nezvestný gubernátor

Portál Meduza medzitým informoval, že gubernátor Volgogradskej oblasti Andrej Bočarov sa neobjavil na vojenskej prehliadke, pričom dôvod môže byť ten, že bol nútený podstúpiť karanténu pred schôdzkou s Putinom.

S prezidentom sa napokon stretol, potvrdil Kremeľ.

Podľa portálu v1.ru však Bočarov spravil počas rozhovoru so šéfom Kremľa „malý, ale nepríjemný a charakteristický prešľap“. S odvolaním sa na telegramový kanál RIA_Kremlinpool portál približuje Putinovo prekvapenie nad výkonom národných projektov vo Volgogradskej oblasti. Bočarov totiž povedal, že sú zrealizované na 99,94 percenta.

„To sa stáva?“ spýtal sa Putin.

„Áno, stáva sa, Vladimir Vladimirovič, stáva sa!“ ubezpečoval Bočarov.

Putin varoval Západ

Ruský prezident ešte predtým vystúpil vo Volgograde s prejavom. Západu poslal drsný odkaz.

„Stalingrad sa stal navždy symbolom neporaziteľnosti nášho ľudu, samotnej sily života. Toto mesto, jeho okolie, dediny po celej krajine boli obnovené doslova od nuly, pretože vo februári 1943 tu nezostal prakticky jediný strom, jediná budova. Našou morálnou povinnosťou, predovšetkým voči vojakom-víťazom, je verne si uctiť pamiatku tohto činu, odovzdať ho budúcim generáciám a nedovoliť nikomu, aby zľahčoval a skresľoval úlohu bitky o Stalingrad vo víťazstve nad nacizmom a oslobodení celého sveta od tohto príšerného zla,“ povedal ruský prezident.

Podľa Putina však teraz ideológia nacizmu „už vo svojom modernom kabáte, modernom prejave“ opäť vytvára priame hrozby pre bezpečnosť Ruska, ktoré je „znovu a znovu nútené odrážať agresiu kolektívneho Západu“.

„Opäť nám hrozia nemecké tanky Leopard [začali sa vyrábať až počas studenej vojny, pozn. redakcie], na korbách ktorých sú kríže, a opäť sa chystajú bojovať s Ruskom na pôde Ukrajiny rukami Hitlerových nástupcov, rukami banderovcov,“ varoval Putin.

Spomenul, že Rusko má po celom svete veľa priateľov – aj na americkom kontinente, aj v Európe.

„Ale tí, ktorí vťahujú európske krajiny vrátane Nemecka do novej vojny s Ruskom a o to nezodpovednejšie to vyhlasujú za hotovú vec, tí, ktorí očakávajú, že zvíťazia nad Ruskom na bojisku, zjavne nechápu, že moderná vojna s Ruskom bude pre nich úplne iná. Neposielame naše tanky na ich hranice, ale máme ako odpovedať. A použitím obrnených vozidiel sa to neskončí. Toto by mal každý pochopiť,“ poznamenal šéf Kremľa.

Niektoré západné médiá si jeho slová vysvetlili ako narážku na použitie jadrových zbraní.


Ďalšie články