Pre spadnuté stromy bolo temer 100-tisíc českých domácností bez elektriny

Pes so svietiacim obojkom kráča ulicami Kyjeva počas výpadku elektriny vo štvrtok 17. novembra 2022. Foto: TASR/AP Kyjev počas výpadku elektriny. Ilustračná snímka. TASR/AP

V Českej republike spôsobili popadané stromy v dôsledku silného vetra a sneženia výpadky elektriny – bez prúdu bolo v sobotu ráno takmer 100.000 domácností. Počasie komplikovalo aj situáciu na cestách.

TASR informuje na základe správ spravodajských serverov Novinky.cz. a iDNES.cz.        

O 8.00 h evidovali České energetické závody (ČEZ) zhruba 70.000 domácností bez elektriny, viac ako 130 porúch na vysokom napätí a desiatky porúch na napätí nízkom. Ďalších 20.000 domácností bolo bez prúdu na distribučnom území spadajúcom pod energetickú spoločnosť E.ON. Popoludní sa ich počet podľa slov hovorcu Romana Šperňáka znížil len na približne 1500.        

Hovorkyňa ČEZ Soňa Holingerová priblížila, že najkomplikovanejšia situácia bola v Moravskosliezskom, Stredočeskom a Královohradeckom kraji. Tisíce domácností nemali elektrinu ani v Libereckom a Úsťanskom kraji. Firma E.ON zase hlásila najviac porúch na južnej Morave, Vysočine a v Juhočeskom a Zlínskom kraji.        

Hasičský zbor ČR na Twitteri informoval, že počas soboty do 15.00 h riešili jeho príslušníci naprieč krajinou 1711 udalostí súvisiacich s technickou pomocou v dôsledku počasia. Dopoludnia zasahovali pri 200 udalostiach hlavne v horských oblastiach – Krkonoše, Beskydy, Jeseníky a Vysočina.

(tasr)


Ďalšie články