O čínsky balón nad naším územím sa postaráme, povedal prezident USA

Balón, ilustračná fotografia. Zdroj: Flickr.com Ilustračná fotografia. Zdroj: Flickr.com

Americký prezident Joe Biden v sobotu prisľúbil, že Spojené štáty „sa postarajú“ o podozrivý čínsky špionážny balón letiaci nad ich územím. Podľa agentúry AP, ktorá sa odvoláva na štyroch predstaviteľov USA, Bidenova administratíva zvažuje, že balón zostrelí nad Atlantickým oceánom.        

„Postaráme sa o to,“ povedal Biden v meste Syracuse v štáte New York na otázku novinárov týkajúcu sa vzťahov USA a Číny a incidentu s balónom. Ako píše agentúra AFP, šéf Bieleho domu ďalšie podrobnosti neuviedol. Dvaja z predstaviteľov USA, ktorí sa vyjadrili pod podmienkou anonymity, uviedli, že Biden so zostrelením balóna súhlasil.        

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) v rámci príprav na túto operáciu dočasne uzavrel vzdušný priestor nad pobrežím Severnej a Južnej Karolíny, vrátane troch tamojších letísk: Charleston, Myrtle Beach a Wilmington. V sobotu bolo balón totiž podľa AP vidieť nad spomenutými štátmi a blížil sa k pobrežiu Atlantického oceánu.        

Americkí predstavitelia vo štvrtok oznámili, že vo vzdušnom priestore USA spozorovali veľký čínsky sledovací balón. Podľa Pentagónu sa pohyboval nad časťami severozápadu USA, kde sa nachádzajú citlivé vojenské objekty a strategické rakety v podzemných silách. Rozhodli sa ho však nezostreliť pre obavy, že padajúce časti z neho by mohli zraniť ľudí alebo poškodiť majetok.        

Čínsky rezort diplomacie deklaroval, že ide o civilné zariadenie používané na výskum, najmä na meteorologické účely. Peking vyjadril v súvislosti s balónom ľútosť s tvrdením, že nad územie Spojených štátov ho odvial vietor.        

Americké ministerstvo obrany v piatok informovalo, že ďalší čínsky špionážny balón zaznamenalo nad Latinskou Amerikou, jeho presnú polohu však nezverejnilo. V dôsledku tohto incidentu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odložil plánovanú návštevu Číny, ktorá sa mala uskutočniť 5. – 6. februára.

(tasr)


Ďalšie články