Šipoš: Ani vláda, ani Heger nie sú bankomat, kde sa tlačia peniaze. Gröhling mu pripomenul Matovičove atómovky

Michal Šipoš. Foto: Martin Baumann/TASR Michal Šipoš. Foto: Martin Baumann/TASR

Podpredseda SaS Branislav Gröhling je rád, že padla táto vláda. „Som rád, že sme urobili tento krok,“ povedal v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Občania si podľa neho priali koniec marazmu a mnohí politici sú podľa neho spokojní s riešením, a to napriek tomu, že to nevyslovia nahlas. Strana SaS už v lete zadefinovala, čo je jej cieľom, no v septembri pochopili, že to nie je len o Igorovi Matovičovi (OĽaNO), ale aj o vláde ako takej.

Gröhling si nemyslí, že verejnosť treba zaťažovať tým, kto aký termín predčasných volieb navrhol, za podstatné považuje, že došlo k dohode. SaS podporila septembrový termín volieb.

OĽaNO chcelo, aby táto vláda riadne dovládla do konca, tvrdí predseda poslaneckého klubu hnutia OĽaNO Michal Šipoš. Uviedol, že mali tri možnosti, a to nejsť do predčasných volieb a pokračovať do riadneho termínu s úradníckou vládou, mať predčasné voľby v prvom polroku, a napokon kompromisný 30. september. Šipošovi bolo osobne jedno, kedy by boli, podstatné pre neho bolo, aby došlo k dohode.

Stranu SaS vníma ako politických gymnastov. Narážal tým na viaceré politické kroky SaS, ktoré označil ako „saltá“. Predseda hnutia Matovič je zo Šipošovho pohľadu človek, ktorý reaguje, keď mu niekto robí zle. Keď do neho niekto stále rýpe, Matovič je taká povaha, že to na rovinu povie. Pravda je podľa poslanca Šipoša tá, že návrh OĽaNO na 200 eur mesačne na deti a pomoc rodinám bola kameňom úrazu pre SaS, ktorý viedol k ultimátu o odchode z vlády.

Strana SaS nemieni podporovať žiadne populistické návrhy, vyhlásil Gröhling. SaS podľa neho nechce podporiť súčasný návrh na školské obedy zadarmo pre deti, no v prípade istých úprav a cielenosti opatrení si vedia predstaviť jeho podporu. Predseda poslaneckého klubu hnutia OĽaNO a poslanec Michal Šipoš si vie predstaviť obedy zadarmo, no chce vedieť, kde na to vezmú prostriedky.

Gröhling dúfa, že do právneho poriadku sa nedostanú návrhy, ktoré nebudú podporovať rozvoj spoločnosti, týkajúce sa napríklad interrupcií či zákazu nedeľného predaja.

Branislav Gröhling. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Šipoš v diskusii apeloval aj na zodpovednosť pri kreovaní štátneho rozpočtu. Uviedol, že ani vláda, ani Heger nie sú bankomat, kde sa tlačia peniaze. Gröhling na to reagoval, že ešte pred pár mesiacmi rozhadzovali peniaze ako z helikoptéry. Poukázal na rôzne populistické návrhy a „Matovičove atómovky“.

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič má údajne podľa Šipoša dokumenty, ktoré usvedčujú šéfa SaS Richarda Sulíka z korupcie. Ako uviedol šéf poslaneckého klubu OĽaNO, Matovič si to potrebuje skompletizovať, a potom s tým oboznámi verejnosť. Šipoš konkrétne nevie, o čo ide.

Gröhling si v tejto súvislosti myslí, že Sulík sa bude brániť. Z Matovičovej strany ide podľa neho buď o trestný čin ohovárania alebo zadržiavania dôkazov. Gröhling sa domnieva, že Sulík podnikne v tejto súvislosti právne kroky.

Hnutie OĽaNO garantuje, že nepôjde do vlády so stranami Smer-SD, Hlas-SD, Ľudovou stranou Naše Slovensko (ĽSNS), ani s hnutím Republika, konštatoval Šipoš. Podľa Gröhlinga si budúcu spoluprácu s Igorom Matovičom (OĽaNO) v ich strane nevedia predstaviť. Gröhling považuje za samozrejmé, že nebudú spolupracovať napríklad so stranami Smer-SD, ĽSNS či hnutím Republika. Nevylúčil však stranu Hlas, no podstatný pre nich bude ich hodnotový postoj k určitým témam, a tiež ich postoj ku kauzám ich poslancov.

Podľa Gröhlinga bude SaS kandidovať samostatne, no ak sa k nim budú chcieť pridať nejaké osobnosti, sú ochotní prijať ich. Dôležité bude ich hodnotové ukotvenie, aby boli liberálni a prozápadne orientovaní. Kampaň SaS podľa neho bude konštruktívna, návrhy, s ktorými pôjdu do kampane, budú predkladať i v prípade účasti na moci. V reakcii na to, či si vie predstaviť spoluprácu s Luciou Ďuriš Nicholsonovou, ktorá zakladá stranu Jablko uviedol, že na pravicovej scéne je podľa neho viac predsedov než voličov. S Ďuriš Nicholsonovou o spolupráci on osobne nerokoval.

Šipoš sa nechcel sa vyjadriť prípadnému k odchodu povereného premiéra Eduarda Hegera z OĽaNO, on osobne sa nechystá hnutie opustiť. „Predpokladám, že toto bude najtvrdšia kampaň, ktorá stojí pred nami,“ povedal Šipoš. Dodal však, že majú v úmysle pokračovať v pomoci rodinám, starším, a tiež v boji proti mafii.

(sita, tasr, red)


Ďalšie články