Zelenskyj odobral občianstvo bývalým predstaviteľom Janukovyčovho režimu

Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odobral ukrajinské občianstvo viacerým bývalým vplyvným politikom, ktorí boli zároveň aj občanmi Ruska. TASR správu prevzala v nedeľu z denník The Guardian.

„Dnes som podpísal príslušné dokumenty a podnikol ďalší krok na ochranu a očistenie nášho štátu od tých, ktorí stoja na strane agresora (Ruska),“ povedal Zelenskyj v sobotu v pravidelnom večernom videopríhovore k národu. Neuviedol pri tom, ktorých konkrétnych osôb sa jeho rozhodnutie týka. Povedal len to, že títo ľudia mali ukrajinské aj ruské občianstvo.

Podľa správ ukrajinských štátnych médií ide o viacero niekdajších popredných politikov, ktorí zastávali funkcie za vlády bývalého proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Počas ukrajinskej revolúcie z roku 2014 bol Janukovyč zosadený a utiekol do Ruska.

Na zozname osôb, ktorým sa najnovšie odoberá ukrajinské občianstvo, sa nachádzajú exminister školstva Dmytro Tabačnyk, bývalý vicepremiér a vedúci Janukovyčovej kancelárie Andrij Kľujev, ako aj niekdajší minister vnútra Vitalij Zacharčenko, uviedla tlačová agentúra RBK-Ukrajina.

Od začiatku ruskej vojenskej agresie z 24. februára 2022 prijal Zelenskyj už viacero podobných rozhodnutí o odobratí ukrajinského občianstva. V januári tohto roku podpísal výnos, ktorým zbavil občianstva Viktora Medvedčuka, ukrajinského oligarchu s úzkymi väzbami na šéfa Kremľa Vladimira Putina, ako aj troch bývalých poslancov proruskej strany.

(tasr, min)


Ďalšie články