Rusi sa dobýjajú do Bachmutu z troch strán. Ukrajinci neustupujú. Bojuje sa o každú ulicu

Ukrajinskí vojaci v Bachmute. Foto: Profimedia Ukrajinskí vojaci v Bachmute. Foto: Profimedia

Ruské jednotky sa už prebíjajú do Bachmutu. Ukrajinci však z mesta neustupujú. Problémy pripustil aj ukrajinský prezident.

Rusi už minulý týždeň oznámili, že Bachmut majú v operatívnom obkľúčení a že pád mesta je len otázkou času. O vpáde do mestských štvrtí informovali aj korešpondenti ruskej štátnej agentúry RIA FAN.

Podľa ruských vojenských blogerov ruské sily postupujú v Bachmute a okolí, pričom ukrajinské velenie hodnotí situáciu ako kritickú. Velenie 93. ukrajinskej mechanizovanej brigády, ktorá operuje v Bachmute, plánuje v niekoľkých zónach protiútok s dvoma prápormi, aby získalo čas, a medzitým Ukrajinci budujú novú obranu na línii Kramatorsk – Sloviansk – Kosťantynivka – Toreck, dodali blogeri.

Neustupujú, tvrdia vagnerovci

Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin odmietol medializované informácie, podľa ktorých Ukrajinci ustupujú zo severných štvrtí Bachmutu.

„Ukrajinské ozbrojené sily neustupujú. Bojujú až do poslednej priekopy. V severných štvrtiach Bachmutu prebiehajú kruté boje o každú ulicu, každý dom, každé schodisko… Samozrejme, je pekné, že médiá si želajú ústup ukrajinských ozbrojených síl, ale to sa nedeje ani v severných štvrtiach, ani v južných, ani východných,“ konštatoval Prigožin prostredníctvom sociálnej siete Telegram.

Ofenzíva v plnom prúde

Jeden z ukrajinských vojakov zároveň vyvracia správy médií, podľa ktorých veľká ruská ofenzíva ešte len príde, v skutočnosti však podľa neho beží v plnom prúde: „Prebieha vážna ofenzíva v oblasti Bachmutu, Soledaru a Vuhledaru smerom na Avdijivku. Nasadili všetko, čo je bojaschopné.“

Vysvetlil, že Rusi používajú taktiku, ktorú si otestovali v Soledare: „Málo obrnenej techniky a veľa mäsa… Výsadkári a vagnerovci sa snažia tlačiť na naše pozície a ísť vpred… Nemáme toho veľa na výber. Musíme držať líniu a ničiť túto spodinu, ktorú naverbovali.“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom nočnom príhovore potvrdil problémy na fronte: „V Doneckej oblasti je to veľmi ťažké. Prebiehajú tam kruté boje. Ale bez ohľadu na to, aké je to ťažké, a bez ohľadu na tlak to musíme vydržať.“

Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva uviedlo, že hoci ukrajinským silám zostáva k dispozícii viacero alternatívnych zásobovacích trás, Bachmut je čoraz izolovanejší.

Okrem toho Rusi tvrdia, že zo severovýchodu otvorili nový front, a to smerom na Kupiansk v Charkovskej oblasti. A vraj obsadili prvú ukrajinskú pozíciu v obci Syňkivka.


Ďalšie články