Počet obetí zemetrasenia v Turecku a Sýrii sa zvýšil na 2600. Erdogan vyhlásil sedem dní smútku

Pracovníci civilnej obrany a obyvatelia prehľadávajú ruiny zrútených budov v meste Harem pri tureckých hraniciach v sýrskej provincii Idlib 6. februára 2023. Foto: TASR/AP Pracovníci civilnej obrany a obyvatelia prehľadávajú ruiny zrútených budov v meste Harem pri tureckých hraniciach v sýrskej provincii Idlib 6. februára 2023. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Počet obetí série zemetrasení v oblasti Anatólie prudko stúpa a pre nízke teploty sa očakáva, že ľudia uviaznutí pod troskami stoviek budov majú nízke šance na prežitie.

Juhovýchod Turecka zasiahlo v pondelok na obed ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 7,6, píše The Guardian s odvolaním sa na údaje tureckých úradov.

Ďalšie extrémne silné otrasy pôdy zaznamenali o 13.24 h miestneho času (11.24 h SEČ) s epicentrom neďaleko mesta Kahramanmaraš v rovnomennej provincii. Štátne médiá v Sýrii uviedli, že zasiahnutá bola aj metropola Damask.

Región pritom celkovo zasiahli desiatky slabších otrasov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil v krajine štátny smútok, ktorý by mal potrvať až sedem dní.

Najmenej 2 600 obetí a ešte viac zrútených budov

Katastrofa si podľa aktualizovaných údajov v oboch krajinách vyžiadala viac než 2 600 obetí na životoch. Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca informoval nateraz o 1651 mŕtvych a 11 159 zranených. Zrútilo sa takmer 3500 budov, takže počet obetí môže ešte výrazne stúpnuť.

Podľa oficiálnych sýrskych médií i protivládnych povstalcov, ktorí ovládajú severozápad Sýrie, počet obetí v tejto krajine presiahol 1000.

Televízia al-Džazíra uviedla, že vo vládou ovládaných častiach Sýrie vrátane provincií Aleppo, Hamá, Lázikíja a Tartús prišlo o život najmenej 538 ľudí a ďalších najmenej 1 353 osôb utrpelo zranenia.

V povstalcami ovládaných častiach na severozápade Sýrie zahynulo najmenej 430 ľudí a viac ako 1050 ich bolo zranených, uviedli záchranári z organizácie Biele prilby, ktorí upozornili, že počet obetí sa môže zvýšiť.

Prvé zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo v noci oblasť na juhovýchode Turecka blízko hraníc so Sýriou. Epicentrum sa nachádzalo severne od tureckého mesta Gaziantep. Otrasy bolo cítiť od tureckej metropoly Ankara cez Cyprus až po pásmo Gazy a egyptskú Káhiru.

Vystrašení ľudia po otrasoch vybiehali z domov von do snehu len v pyžamách a sledovali záchranárov, ako prehľadávajú trosky. Záchranné práce skomplikovala aj silná snehová víchrica, po ktorej boli hlavné cesty pokryté snehom a ľadom. Tri veľké letiská v postihnutej oblasti boli podľa úradov vyradené z prevádzky, čo sťažuje dodávky pomoci.

Počet mŕtvych a zranených ešte porastie

Záchranné práce sprevádzajú ťažkosti. Stovky ľudí zostávajú uväznené pod troskami a na ich vyslobodenie je potrebná ťažká technika.

Očakáva sa, že počet mŕtvych a zranených porastie, lebo šance na prežitie ovplyvňujú aj zlé poveternostné podmienky a nízke teploty. V severnej Sýrii to ešte komplikuje veľké množstvo vysídlených ľudí v dôsledku občianskej vojny.

Šéf sýrskeho národného strediska pre zemetrasenia Raed Ahmed pre média uviedol, že išlo o „najväčšie zemetrasenie“ aké toto stredisko doteraz zaznamenalo. Pre Turecko bolo najsilnejšie od roku 1939, keď zemetrasenie rovnakej magnitúdy zabilo okolo tridsaťtisíc ľudí, uvádza CNN.

Pomoc sľubuje celý svet

Viaceré krajiny a medzinárodné organizácie vrátane EÚ a NATO už Turecku a Sýrii ponúkli pomoc. EÚ zmobilizovala vyše desať pátracích a záchranných tímov – z Bulharska, Chorvátska, Českej republiky, Francúzska, Grécka, Maďarska, Malty, Holandska, Poľska a Rumunska.

Pomoc ponúkli aj Taliansko, Španielsko a Slovensko. Prezidentka Zuzana Čaputová zaslala sústrastný telegram tureckému prezidentovi a zaželala skoré uzdravenie zraneným.

Agentúra Reuters uvádza, že EÚ uviedla, že je tiež pripravená podporiť postihnutých v Sýrii, ale uviedla, že zatiaľ nedostala od krajiny žiadosť o aktiváciu mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany, ktorý koordinuje pomoc EÚ a ďalších európskych krajín.

(tasr, est)


Ďalšie články