Kyjev rieši problémy s morálkou vojakov. Zelenskyj podpísal zákon sprísňujúci tresty za dezercie

Ukrajinskí vojaci strieľajú z delostreleckého systému Pion na ruské pozície pri Bakhmute, Donecká oblasť, Ukrajina, piatok 16. decembra 2022. Foto: TASR/AP Ukrajinskí vojaci strieľajú z delostreleckého systému Pion. Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal nový zákon, ktorého cieľom je čeliť problémom s upadajúcou morálkou niektorých ukrajinských vojakov. Po novom vojaka za dezerciu môžu uväzniť až na desať rokov. Bez možnosti odvolať sa. Informuje o tom portál Politico.

Ukrajinská armáda mala pred vojnou 250-tisíc príslušníkov. Tento počet po mobilizácii civilistov narástol na asi milión. Mobilizácia však do radov armády priniesla aj mužov bez predchádzajúcej vojenskej skúsenosti, ktorí nerešpektujú veliteľov, opíjajú sa či dokonca utekajú z boja. Práve s nimi sa má porátať nový prísnejší zákon.

Nová legislatíva však neušla kritike právnikov, ochrancov ľudských práv ani samotných vojakov. Ako reakcia vznikla petícia, v ktorej 25-tisíc Ukrajincov vyzvalo prezidenta Volodymyra Zelenského, aby legislatívu nepodpísal.

Ukrajinský prezident však zákon podpísal. „Kľúčom k bojovej schopnosti vojenských jednotiek a nakoniec k víťazstvu Ukrajiny je dodržiavanie vojenskej disciplíny,“ zdôvodnil Zelenskyj podpis odobrujúci tvrdšie tresty. Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj za ním stojí a argumentuje, že disciplína vojakov je kľúčová.

Kritici v súvislosti so zákonom hovoria o novom nástroji, ktorý umožní tvrdšie postihovať vojakov aj  za priestupky menej závažného charakteru.

https://standard.sk/316249/rusku-ofenzivu-mozno-ocakavat-kedykolvek-po-15-februari-mysli-si-luhansky-gubernator/

Čo zákon pokrýva

Za neuposlúchnutie rozkazu veliteľa bude po novom hroziť päť až osem rokov za mrežami. Pôvodne bol trest vytýčený v rozmedzí dvoch až siedmich rokov.

Dezercia alebo nedostavenie sa do služby sa bude môcť potrestať až desaťročným väzením. Ostatné priestupky, ako napríklad vyhrážky veliteľom, požívanie alkoholu či spochybňovanie vynesených rozkazov, sa predtým riešili podmienkou alebo zrážkou z vojenského platu. Po novom za ne bude hroziť taktiež väzenie.

Za problémy je zodpovedné velenie

Jeden z dôstojníkov, ktorý chcel zostať v anonymite, pre spravodajský portál Politico uviedol, že za problémy v armáde je mnohokrát zodpovedné skôr velenie, a nie samotní vojaci. Vyjadril sa, že dochádza k prípadom, keď je dezercia vojakov jediné východisko, ako sa vyhnúť nezmyselnej smrti na fronte.

„Únava a trauma vedú k duševným poruchám a prinášajú do života vojaka chaos, nedbalosť a dokonca skazenosť. To silne ovplyvňuje bojové vlastnosti a poslušnosť,“ vysvetlil dôstojník.

https://standard.sk/316226/rusi-sa-dobyjaju-do-bachmutu-z-troch-stran-ukrajinci-neustupuju-bojuje-sa-o-kazdu-ulicu/

Ďalšie články