Takmer 160-tisíc mŕtvych Ukrajincov a tisíce zabitých vojakov NATO? Ruské média sa chytili vymyslenej "štatistiky Mosadu"

Vojenskí zdravotníci prevážajú zraneného vojaka do evakuačného vozidla neďaleko Kremennej v Luhanskej oblasti na Ukrajine, pondelok 16. januára 2023. Foto: TASR/AP Vojenskí zdravotníci prevážajú zraneného vojaka do evakuačného vozidla neďaleko Kremennej v Luhanskej oblasti na Ukrajine, pondelok 16. januára 2023. Foto: TASR/AP

Straty vo vojne na Ukrajine sú citlivou témou a ani jedna zo strán o nich podrobne neinformuje. Sociálne siete však najnovšie vzrušila očividne vymyslená štatistika, ktorú šíri portál Hürseda Haber, pričom sa odvoláva na izraelskú rozviedku Mosad. Ruské médiá sa toho hneď chytili. A vody rozvíril aj kontroverzný americký plukovník vo výslužbe, ktorý už viackrát nesprávne predpovedal rýchlu porážku Ukrajiny.

Turecký portál Hürseda Haber zverejňuje správy v tureckom a čiastočne v anglickom jazyku. Nedávno vyrukoval s článkom o vojenských stratách na Ukrajine, o ktorých podľa neho informovala izraelská rozviedka Mosad. Portál tvrdí, že podľa Mosadu doteraz na Ukrajine zahynulo 18 480 Rusov, 157 000 Ukrajincov a dokonca aj 2 458 vojakov NATO a 234 vojenských inštruktorov Aliancie.

Až doteraz pritom stránku Hürseda Haber nikto nepoznal. Stránka SimilarWeb.com, ktorá meria návštevnosť internetových stránok, pritom hovorí, že Hürseda Haber má len niekoľkotisíc návštevníkov mesačne. Ide teda o portál s marginálnym vplyvom, pričom s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou možno povedať, že Hürseda Haber prístup k údajom Mosadu nemá.

Článok Hürseda Haber prevzali aj ruské médiá. Napríklad denník Moskovskij komsomolec, ktorý vypichol najmä počet zabitých inštruktorov NATO.

Moskovskij komsomolec, ale aj ďalšie ruské médiá ako Gazeta.ru zároveň šíria štatistiku, ktorá vyšla z úst plukovníka americkej armády vo výslužbe Douglasa Macgregora, bývalého poradcu Pentagónu.

Podľa Macgregora hlavný veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny generál Valerij Zalužnyj počas návštevy USA v súkromnom rozhovore s ministrom obrany USA Lloydom Austinom a predsedom Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Markom Milleym prezradil, že od februára 2022 zahynulo v dôsledku vojny 257 000 Ukrajincov – vojakov a civilistov.

Celý záznam z rozhovoru s Macgregorom bol zverejnený na sociálnej sieti YouTube.

Dôveryhodnosť tvrdení Macgregora sa však pri vojne na Ukrajine blíži nule. Tento plukovník vo výslužbe totiž vo februári 2022 predpovedal skorú porážku Ukrajiny. Rovnako sa tak vyjadril v septembri. Krátko nato však Ukrajinci dobyli späť Charkov a v novembri Cherson.

Odhadnúť počet padlých na ruskej aj ukrajinskej strane nie je jednoduché, a to vzhľadom na neochotu Moskvy aj Kyjeva zverejňovať svoje straty. Americký generál Mark Milley v novembri uviedol, že od začiatku konfliktu vo vojne zahynulo alebo utrpelo zranenia viac ako 100 000 vojakov na každej strane.


Ďalšie články