Počet obetí turecko-sýrskeho zemetrasenia sa môže vyšplhať až na 20-tisíc. Svedkovia opisujú apokalypsu

Zemetrasenie v Sýrii Zemetrasenie v Sýrii. Foto: TASR/AP

Záchranári v Turecku a Sýrii počas mrazivej noci na utorok vlastnými rukami prehrabávali trosky tisícov domov a hľadali ľudí, ktorí prežili pondelkové ničivé zemetrasenie a následnú sériu dotrasov. Podľa odhadov sa počet obetí zďaleka nezastavil.

Potvrdený počet mŕtvych v oboch krajinách sa vyšplhal nad 4300, informovala v utorok nadránom tlačová agentúra AFP. Otrasy postihli oblasť okolo turecko-sýrskej hranice a najsilnejšie z nich mali magnitúdu až 7,8.

Turecké a sýrske záchranné tímy hlásili, že vyše 5600 budov v niekoľkých mestách je zrovnaných so zemou, vrátane mnohoposchodových bytových domov, ktoré boli plné spiacich obyvateľov, keď udrelo prvé zemetrasenie.

V meste Kahramanmaraš na juhovýchode Turecka sa svedkovia snažili „vstrebať“ rozsah tejto katastrofy. „Mysleli sme si, že je to apokalypsa. Niečo také sme zažili prvýkrát,“ povedala 23-ročná reportérka Melisa Salmanová.

Počet obetí sa môže znásobiť

Turecká záchranná agentúra AFAD v utorok uviedla, že len v Turecku je teraz 2921 mŕtvych, takže celkovo je počet obetí na životoch v oboch krajinách 4365.

Vládnu obavy, že počet obetí ešte neúprosne stúpne, pričom predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) odhadujú, že mŕtvych môže byť až do 20-tisíc.

V tureckom meste Gaziantep, ktoré je domovom nespočetného množstva utečencov pred občianskou vojnou v Sýrii, záchranári prehľadávali trosky, ale s krikom sa rozbehli preč, pretože blízka budova sa zrazu bez varovania zrútila.

Miestny obyvateľ prehľadáva trosky budovy, ktorá sa zrútila v meste Azmarin v provincii Idlib na severe Sýrie v pondelok 6. februára 2023. Foto: TASR/AP

Prvé zemetrasenie v pondelok o 04.17 h miestneho času (02.17 h SEČ) bolo také silné, že ho cítili až v Grónsku. Pomoc sľúbili poslať desiatky krajín od Ukrajiny a Izraela až po Palestínsku samosprávu a Nový Zéland.

V pondelok v telefonáte tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi sľúbil pomoc aj prezident USA Joe Biden. Spojené štáty vraj pošlú Turecku „všetku možnú“ pomoc, akú potrebuje na spamätanie sa z ničivého zemetrasenia.

„Prezident Biden potvrdil pripravenosť Spojených štátov poskytnúť nášmu spojencovi v NATO, Turecku, všetku možnú pomoc potrebnú po takejto tragédii,“ uviedol Biely dom v oznámení. „Prezident informoval, že americké tímy urýchlene odchádzajú do Turecka pomôcť mu v pátraní a záchrane ľudí, plniť potreby ranených a vysídlených a koordinovať aj ďalšiu pomoc,“ doplnil Biely dom.

Záchranné tímy hľadajú ľudí v ruinách zničenej budovy. Foto: TASR/AP

Pomoc sa vraj dostane ku každému

Sýrsky veľvyslanec pri OSN Bassám Sabbágh požiadal v pondelok OSN a všetky členské štáty o pomoc pri záchranných prácach po ničivom zemetrasení, o zdravotné služby, náhradné prístrešky a potraviny.

Generálny tajomník OSN António Guterres ubezpečil sýrskeho veľvyslanca, že organizácia urobí všetko, čo je v jej silách, aby pomohla vojnou zničenej krajine v tejto „veľmi ťažkej situácii“.

Sabbágh zdôraznil, že sýrska vláda je pripravená pomáhať a koordinovať humanitárne dodávky tak, aby sa dostali ku „všetkým Sýrčanom na všetkých územiach Sýrie, aj keď Damask ich nemá všetky pod kontrolou“.

Väzni sa po pondelkovom smrtiacom zemetrasení vzbúrili vo väznici na severozápade Sýrie, kde sú zadržiavaní prevažne členovia teroristickej organizácie Islamský štát (IS), a najmenej 20 ich ušlo.

Muž nesie telo dievčaťa v sýrskej dedine Besnia pri tureckých hraniciach v sýrskej provincii Idlib 6. februára 2023. Foto: TASR/AP

Katastrofa pomohla militantom

Vo väznici vojenskej polície v meste Rádžú neďaleko hranice s Tureckom je umiestnených okolo 2-tisíc väzňov, z nich asi 1300 je podozrivých bojovníkov IS, uviedol zdroj. Vo väzení sa nachádzajú aj bojovníci síl vedených Kurdmi.

„Pri zemetrasení bolo postihnuté aj mesto Rádžú a väznica. Následne sa väzni začali búriť a ovládli časti väzenia,“ povedal predstaviteľ tohto zariadenia, ktoré majú pod kontrolou proturecké frakcie. „Ušlo približne 20 väzňov… a sú to podozriví militanti z IS,“ dodal.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8, po ktorom nasledovali v regióne desiatky dotrasov, spôsobilo na väznici škody. Jej múry a dvere popraskali.

(tasr)


Ďalšie články