Deň tretí: Rada nie je nad zlato (+ podcast)

7 dní _ 7 minút_rada nie je nad zlato2 Foto: Vzťahovo.sk

V dnešnej inšpirácii zo Vzťahova predstavíme päť nástrojov, ktorými dokážeme jeden druhému efektívne pomôcť v náročných životných situáciách tak, aby sme udržali naše vzťahové puto nepoškodené, ba čo viac – ešte ho aj posilnili

Tajomstvo budovania pevného puta medzi nami

Mnohí sa domnievame, že naše vzťahy sa budujú predovšetkým skrze zábavné momenty, darčeky, prekvapenia, milé spoločenské udalosti alebo spoločnou večerou, výletom či dovolenkou. Áno, všetky tieto príjemné veci určite majú dôležité miesto v našich vzťahoch a veľmi radi ich spoločne prežívame. Avšak výskumy poukazujú na fakt, že vzťahy sú najviac budované – ale pozor, aj najviac ničené – vo chvíľach, keď je náš partner nahnevaný, smutný, frustrovaný, preťažený – keď prežíva náročné obdobie alebo mal zlý deň. Prekvapivé, že? Na tom, ako reagujeme v týchto kľúčových momentoch preto skutočne veľmi záleží. Určuje to kvalitu vzťahu a hlbokého puta medzi nami. 

Možno si teraz vzdychnete – to zase bude nálož – ako to celé zvládnuť? Veď týmto náročným momentom sa všetci najradšej vyhneme, chceme ich rýchlo „upratať“ do zabudnutia a opäť sa viezť na vlne dobrej nálady. Nemajte obavu, existuje päť jednoduchých nástrojov, ktoré pomáhajú zvládať tieto emočne náročné situácie. Rada vám ich predstavím.

Náročným situáciám vládnu emócie

Skôr ako sa do toho pustíme, objasnime si, čo sa s nami deje, keď prežívame emocionálne náročnú situáciu. Vtedy preberajú kontrolu nad naším prežívaním a správaním najstaršie časti mozgu, ktoré fungujú na princípe „utekaj alebo zaútoč“. V týchto momentoch nás akoby emócie plne ovládajú a nie sme schopní počúvať žiaden logický argument či nájsť rozumné riešenie. Potrebujeme sa buď brániť, a často hocijakými spôsobmi, alebo utiecť preč a schovať sa „do jaskyne“ bez ohľadu na dôsledky. Táto reakcia nie je príjemná, uznávam, no je prirodzená a ľudská. 

Uvedomenie si toho, že naša polovička je zaplavená emóciami a nie je schopná racionálne premýšľať, veľmi pomáha vyberať prvé reakcie voči tomu druhému. Tlak na „racio“, poukazovanie na chybu, hľadanie vinníka, presviedčanie, hľadanie riešenia či ponúkanie – hoci aj dobrých – rád, žiaľ, nefunguje. Dokonca môžu byť pre druhú osobu zraňujúce. Určite teda radšej vynechajte zľahčovanie situácie či hodnotenie nemiestnosti prežívania vášho partnera, je to totiž ako prilievanie oleja do ohňa. Pravdepodobne sa bude váš partner cítiť nepochopený a bude mať pocit, že nie ste na jeho strane.

Pomaly ďalej zájdeš

Naším cieľom v náročnej situácii by nemalo byť prirýchle riešenie ale emocionálne spojenie, objasňuje doktorka psychológie Angela Nayaran z Denverskej univerzity, výskumníčka tímu Human Improvement Project. Toto vzácne prepojenie medzi nami sa tvorí na základe toho, že prejavíme tomu druhému to, že sme s ním na jednej lodi, sme v jeho tíme, držíme mu stranu. 

Angela Nayaran. Foto: University of Denver, du.edu

To môžeme urobiť tým, že si vypestujeme akýsi radar citlivý na emócie, ktoré naša polovička prežíva. Vďaka nemu zaznamenáme, keď čosi nie je v poriadku, a máme možnosť reagovať. Spomínaný radar je prvým nástrojom pre úspešné zvládanie náročných situácií.

Odvaha otvárať náročné témy medzi nami sa vyplatí

Majme odvahu všimnúť si, čo ten druhý prežíva a aktívne sa zaujímať – pre vzťah je to skutočne kľúčové. Tým dávame najavo, že je pre nás ten druhý dôležitý. Z mojej praxe manželskej poradkyne dobre viem, že najhlbšie rany medzi nami vznikajú vtedy, keď sa o seba nezaujímame a tvárime sa, akoby sa nič nedialo, obídeme sa, nevšimneme si. 

Naša spoluúčasť na smutnej kapitole partnerovho príbehu pritom spúšťa v našom tele chemickú reakciu, ktorá má za následok vyplavovanie oxytocínu, hormónu blízkosti. Práve on má na starosti aj budovanie vzťahových pút dôležitých pre dlhodobé vzťahy. Tento vzácny pomocník vyvoláva pocit dôvery, pohody a upokojenia, tlmí stres, pocity úzkosti a smútku. Je to akoby nás sama príroda za našu obetavosť a angažovanosť odmeňovala a uschopňovala všetko zvládnuť.

Hovoriť je striebro, mlčať zlato – sila počúvania

Aktívne počúvajte bez nutnosti hneď reagovať či posudzovať počutý obsah, potvrďte prežívanie toho druhého ako normálne a také, na ktoré má nárok. Buďte v tom spolu a nič v tejto fáze viac nerobte – to je druhý nástroj, ktorým zvládnete náročnú situáciu na výbornú. 

Doprajte si dosť času na toto dôležité „ničnerobenie“. Deaktivácia emocionálneho zahltenia totiž obvykle odznieva od dvoch minút až do dvoch dní. Áno, dobre počujete. Nikam sa teda neponáhľajte. Nechcite prirýchlo vyriešiť problém. Zamerajte sa skôr na to, aby ste posilnili emocionálne puto medzi vami.

Silný trojboj – empatia, pomenovanie pocitov a hľadanie riešenia

Tretí nástroj spočíva v snahe vžiť sa do kože svojho partnera alebo, ako sa hovorí, „skúsiť sa prejsť v jeho topánkach“. Ale skutočne si na tom dajte záležať – doprajte si pár minút, aby ste sa naozaj do jeho situácie vžili na hlbokej emocionálnej úrovni a prežili to, prečo sa takto váš partner cíti. Pomocou tejto techniky si pomenujte tri emócie, ktoré môže váš partner prežívať a prečo je to tak. Tým sa na neho naladíte a sebe pomôžete odložiť vlastné očakávania a teórie o tom, ako by mal váš partner reagovať.

https://standard.sk/podcast/den-treti-rada-nie-je-nad-zlato/
Text si možno vypočuť aj ako podcast.

Potom mu pomôžte v citlivom dialógu pomenovávať pocity a prežívanie či uchopovať situáciu do slov. Tým mu pomôžete „poupratovať“ ten chaos, v ktorom sa ocitol. To je štvrtý nástroj, ktorý vám pomôže budovať silné puto medzi vami. Až po tomto všetkom sme schopní logického usudzovania a teda aj hľadania riešení či vyjasňovania toho, čo sa stalo, a ako ďalej – nástroj posledný, piaty.

Rekapitulácia a domáca úloha

Na záver si to poďme spolu zosumarizovať. Ponúkam vám päť nástrojov, ktorými zvládnete náročné situácie vo vašom vzťahu:

1. Majte spustený emočný radar.

2. Opýtajte sa partnera, čo sa stalo, a vyjadrite mu, že ste pripravený ho vypočuť. 

3. Predstavte si seba v jeho situácii a pomenujte tri emócie, ktoré môže prežívať.

4. V empatickom dialógu pomôžte partnerovi pomenovať emócie. 

5. Až po odznení emócií a ich pomenovaní hľadajte spolu riešenie situácie.

Ako domácu úlohu skúste spomínaných päť nástrojov uviesť do vašich vzťahov a uvidíte, ako vás aj tie najnáročnejšie situácie posilnia. Áno, áno, viem, bude to chcieť trochu námahy a možno aj vybočenia zo zaužívaných chodníčkov, ale určite sa vám to vyplatí. Prečo to všetko? Lebo na vzťahoch záleží.

Zdroj: https://www.humanimprovement.org/


Ďalšie články