Európska únia po zemetrasení pomáha aj Sýrii, zvýšila pomoc pre Turecko

Kahramanmaras na juhu Turecka 8. februára 2023. Záchranári v Turecku a Sýrii počas mrazivej noci na stredu prehrabávali trosky tisícov domov a hľadali pod nimi ľudí, ktorí prežili pondelkové ničivé zemetrasenie a následnú sériu dotrasov. Potvrdený počet mŕtvych v oboch krajinách sa zvýšil v stredu na vyše 8300, informovali tlačové agentúry. Najsilnejšie otrasy v oblasti pri turecko-sýrskej hranici mali magnitúdu až 7,8. Foto: TASR/AP Ničivé zemetrasenie v Turecku. Foto: TASR/AP

Európska únia po sérii zemetrasení, ktoré začiatkom tohto týždňa zasiahli Turecko a Sýriu, poskytne obom krajinám ďalšiu núdzovú podporu v hodnote 6,5 milióna eur prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. Oznámila to v stredu Európska komisia (EK), informuje spravodajca TASR.

Podľa vyjadrenia eurokomisie ide o jednu z najväčších pátracích a záchranných operácií EÚ prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany. Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič vo štvrtok osobne navštívi postihnuté oblasti v Turecku, aby dohliadol na proces koordinácie humanitárnej pomoci EÚ.

Sýrska vláda v stredu ráno požiadala EÚ o aktiváciu mechanizmu civilnej ochrany. Spresnila, že potrebuje pátracie a záchranné tímy, dočasné prístrešky a lieky.

Komisia vyčlenila počiatočnú núdzovú humanitárnu pomoc pre Sýriu vo výške 3,5 milióna eur s cieľom pomôcť ľuďom v núdzi získať dočasné prístrešie a vodu, ako aj zabezpečiť hygienické zariadenia a zdravotnícke pomôcky. Uvedená suma pôjde aj na pátracie operácie.

Partneri EÚ v Sýrii, mimovládne organizácie a agentúry OSN, dodávajú miestnym zdravotníckym zariadeniam lekárske súpravy, poskytujú jedlo a prístrešie a opravujú poškodenú infraštruktúru.

Turecko aktivovalo mechanizmus civilnej ochrany už v pondelok a doterajšia podpora EÚ zahŕňa počiatočné tri milióny eur na núdzovú pomoc. EÚ poskytla 31 pátracích a záchranných tímov a päť lekárskych tímov. Ponúklo ich 20 členských štátov EÚ a tiež Albánsko, Čierna Hora a Srbsko.

V týchto tímoch je viac ako 1 500 záchranárov a 100 pátracích a záchranárskych psov.

V stredu Turecko opäť aktivovalo mechanizmus civilnej ochrany s dôrazom na dodávky prikrývok, stanov a ohrievačov. Medzi prvými na túto žiadosť zareagovali Nemecko, Litva a Slovinsko.

(tasr)


Ďalšie články