Očistec: Smeráci hovoria o politickej objednávke, Kiska ukazuje na Fica

odchádzajúci premiér Robert Fico Andrej Kiska Robert Fico a Andrej Kiska, Foto: Martin Baumann/TASR

Po zatknutí bývalých vysokopostavených policajných funkcionárov vrátane policajného exprezidenta Tibora Gašpara sa spustil politický kolotoč vzájomného osočovania. Do útoku prešiel expremiér Robert Fico, podľa ktorého bola operácia s krycím názvom Očistec politicky motivovaná. Bývalý prezident Andrej Kiska, naopak, tvrdí, že mal v úrade informácie o spolupráci medzi mafiou, políciou a Ficovou vládou.

Predseda Smeru sa k zatýkaniu policajných funkcionárov vyjadril na svojom facebookovom profile, kde zverejnil aj otvorený list adresovaný prezidentovi Policajného zboru. V ňom Fico vyjadruje obavy z toho, že policajné orgány v niektorých prípadoch pracujú na základe politickej objednávky s cieľom poškodiť Smer.

Expremiér tvrdí, že portál Aktuality.sk, ktorý o zatýkaní policajných funkcionárov informoval ako prvý, vedel o akcii Očistec vopred. Na Instagrame redaktorky Laury Kellöovej sa totiž nadránom 5. novembra, ešte pred zatknutím Tibora Gašpara, objavila fotografia, podľa ktorej novinárka vedela o operácii NAKA deň vopred. S fotografom totiž čakali pred Gašparovým domom.

Podľa Fica muselo dôjsť na polícii k zneužitiu právomoci verejného činiteľa, ak nejaký policajt novinárovi poskytol informáciu o utajovanej policajnej operácii, teda chystanom zadržaní a domových prehliadkach viacerých bývalých funkcionárov Policajného zboru z čias Ficovej administratívy.

Vláda, polícia, novinári

„Útoky na Smer-SD v súvislosti so zásahom polície vo štvrtok (5. 11. 2020) sú politicky motivované a vytvárané v obludnom trojuholníku Úrad vlády SR – polícia – novinári,“ vyjadril sa Fico.

Expremiér na svojom facebookovom profile navyše spája novinárku spravodajského portálu s Pavlom Kalinským a poukazuje na ich blízky vzťah. Kalinský, ktorý pracoval pre verejnoprávne médium, sa mal podľa Denníka N stať hovorcom premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Nestalo sa, ale Kalinský je od leta poradcom predsedu vlády a už niekoľko rokov aj životným partnerom Kellöovej. Fico preto naznačuje, že práve od Matovičovho poradcu mala novinárka vopred informácie o zatýkaní policajných funkcionárov. (Text pokračuje pod statusom.)

Záujem seriózne vyšetrovať

Zhodne so svojím straníckym šéfom sa už deň po zatknutí policajných pohlavárov vyjadril aj bývalý minister vnútra a Ficova pravá ruka Robert Kaliňák. „To, čo sa deje od parlamentných volieb, je politická objednávka. Ak by bol záujem seriózne vyšetrovať, neboli by novinári vopred informovaní o utajovaných operáciách polície,“ vyhlásil.

Kaliňák tvrdí, že v prípade zatýkania jednotlivcov bol pri akcii Očistec opakovane porušovaný zákon. Policajti boli podľa exministra „zatýkaní teatrálne len pre pôsobivé fotky a senzačné televízne reportáže“. Kaliňák dodal, že polícia je nástrojom v rukách prokuratúry, ktorá dozoruje jednotlivé policajné úkony, a bez súhlasu alebo pokynu prokurátora nie je možné vec zastaviť, niekoho obviniť alebo obžalovať.

V reakcii na to, že novinári vedeli o zatýkaní Gašpara a ďalších vopred, premiér Igor Matovič vyhlásil, že sa bude osobne pýtať policajného prezidenta Petra Kovaříka, ako je možné, že novinári majú informácie o plánovaných zásahoch NAKA v predstihu.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal návrh na väzobné stíhanie ôsmich osôb v sobotu (7. 11.) v skorých ranných hodinách. Šiesti budú stíhaní väzobne vrátane policajného exprezidenta Tibora Gašpara a bývalého šéfa NAKA Petra Hraška, ktorý podľa advokáta nie je schopný výsluchu a je v zlom psychickom stave. Vo väzbe je aj nitriansky oligarcha Norbert Bödör či špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý mal s Bödörom spolupracovať.

Gašpar ako dosadený sluha?

Na slová expremiéra a bývalého ministra vnútra reagoval exprezident Andrej Kiska, ktorý sa z politiky úplne stiahol. Napriek tomu, že už nie je ani predsedom strany Za ľudí, s ktorou plánoval ešte pred voľbami prevziať moc, reagoval na Fica a Kaliňáka na svojom facebookovom profile.

Kiska bol podľa vlastných slov „objektom záujmu“ polície a NAKA v časoch, keď bol prezidentom a na čele vlády stále Robert Fico. „Správali sa ku mne bohorovne, arogantne a sebavedomo. Ovládali políciu, NAKA, prokuratúru, špeciálnu prokuratúru aj sudcov. Mali vlastné kolečko spravodlivosti,“ píše bývalá hlava štátu.

Policajný zbor pod vedením Tibora Gašpara strávil podľa Kisku tisíce hodín v snahe zastrašiť a očierniť ho. „Vedel som, že Gašpar je len Kaliňákom dosadený sluha a riadi ho Ficov priateľ Bödör. Mali v rukách celú políciu a prokuratúru, preto si trúfli aj na prezidenta. Mysleli si, že sa zľaknem a Fica pošlem na Ústavný súd,“ dodáva Kiska.

Kiska o Bödörových poradách vedel

Podľa exprezidenta Fico a Kaliňák používali políciu spôsobom, z ktorého teraz obviňujú súčasný kabinet pod vedením Igora Matoviča.

Vo svojom statuse sa Kiska vracia aj k svojmu dnes už okrídlenému výroku o tom, že štát ovláda organizovaná zločinecká skupina. „To, že som povedal, že náš štát ovláda mafia, nebola náhoda. O tajných konšpiračných poradách pod vedením Bödöra, kde sa rozhodovalo o osude ľudí na Slovensku, som vedel,“ dodal. Ak prezident skutočne vedel o prepojení, je otázne, či nemal o veci informovať orgány činné v trestnom konaní.

Prokurátor ÚŠP podal návrh na väzobné stíhanie ôsmich osôb zadržaných vo štvrtok (5. 11.) v rámci akcie Očistec. Šiestich obvinených stíhajú väzobne. Ide o už spomínaného bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, funkcionára NAKA Milana Mihálika, bývalého riaditeľa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera, bývalého šéfa NAKA Petra Hraška, bývalého šéfa odpočúvania v SIS Mariána Zetochu a bývalého šéfa sekcie ekonomiky ministerstva vnútra Mareka Fleischera.

Dovedna je po akciách Božie mlyny a Očistec obvinených 13 osôb – medzi nimi je aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, bývalý elitný policajt Pavol Vorobjov, nitriansky podnikateľ Norbert Bödör a Milan Žáčik, ktorých už dávnejšie stíhajú väzobne.


Ďalšie články