Obavy z minského scenára. Stop kandidatúre manželky väzneného Navaľného

Julija Navaľná, manželka ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, prichádza na vypočúvanie do budovy súdu 1. februára 2021 v Moskve. Foto: TASR/AP

Ruský parlament možno bude rozhodovať o návrhu, ktorý by z existujúceho zákona o zahraničných agentoch urobil nástroj na vyradenie opozície v blížiacich sa voľbách. Výsledkom iniciatívy by mohlo byť znemožnenie prípadnej kandidatúry manželky ruského opozičníka Alexeja Navaľného Julie.

Združenie podnikateľov na rozvoj podnikateľského patriotizmu s názvom AVANTI vyzvalo ruský parlament, aby zakázal osobám označeným ako zahraniční agenti a ich rodinným príslušníkom kandidovať vo voľbách. Dôvodom na tento krok má byť údajná zvyšujúca sa podvratná aktivita západných síl s cieľom násilne zvrhnúť ruskú vládu.

Požiaru je ľahšie predísť, než s ním bojovať

„V súvislosti so zintenzívnením pokusov západných tajných služieb o destabilizáciu situácie v Rusku prostredníctvom nesystémovej opozície vás žiadam, aby ste zvážili možnosť vniesť do právnych predpisov Ruskej federácie normu, ktorá by zakazovala osobám uznaným ako cudzí agenti, ako aj členom ich rodín (blízkym príbuzným) kandidovať vo voľbách na všetkých úrovniach – federálnej, regionálnej a komunálnej,“ píše sa vo výzve podpísanej prezidentom AVANTI Rachmanom Jansukovom. List dostala k dispozícii redakcia ruskej spravodajskej agentúry RIA Novosti.

Jansukov v liste zdôrazňuje, že tento krok je nevyhnutný v súvislosti s podvratným pôsobením verejne činných osôb financovaných zo Západu, ktorých cieľom je násilná zmena vlády. „Je zrejmé, že pokusy rozkývať loď, ktoré sa zintenzívnili po triumfálnom návrate Alexeja Navaľného do Ruska, sa nezastavia až do volieb do Štátnej dumy 19. septembra 2021 a pravdepodobne budú pokračovať aj po ich skončení ,“ domnieva sa šéf asociácie.

Záujem Západu podporovať opozíciu voči Kremľu dokazuje podľa listu účasť niektorých západných diplomatov na nepovolených demonštráciách, zverejnenie trasy protestného pochodu na stránkach amerického veľvyslanectva a odsudzovanie rozhodnutia súdu, ktorý nedávno poslal Navaľného na dva a pol roka do trestaneckej kolónie za porušenie podmienky.

Združenie tiež zdôrazňuje, že takto formulovaná zmena zákona by pripravila o možnosť kandidovať aj Navaľného ženu Juliu, ktorú niekedy označujú za prvú dámu ruskej opozície. Hrozí podľa ich názoru rovnaký vývoj ako v susednom Bielorusku, kde sa po zatknutí Sergeja Cichanovského stala líderkou miestnej opozície jeho žena Sviatlana.

„Výsledkom sú masové protesty, ktoré sa v Bielorusku konali celé leto aj jeseň a v menšej miere sa konajú aj teraz. Ako sa hovorí, požiaru je ľahšie predísť než s ním bojovať,“ uvádza sa ďalej v liste.

Zacielené proti opozícii

Návrh na sprísnenie pravidiel pre osoby označené ako zahraniční agenti nevyšiel, aspoň formálne, priamo z Kremľa a nie je isté, že sa ním parlament bude skutočne zaoberať. V prípade zahraničných agentov by však nešlo o prvú takúto iniciatívu.

Zákon o zahraničných agentoch prijali v Rusku ešte v roku 2012. Aktívne ho začali presadzovať až vo februári 2013, keď Vladimir Putin vyhlásil, že „akékoľvek priame alebo nepriame zasahovanie do našich vnútorných záležitostí, akýkoľvek nátlak na Rusko alebo našich spojencov a partnerov sú neprijateľné.“

Zákon týkajúci sa pôvodne len neziskových organizácií, zaväzoval vymenované subjekty podstupovať dodatočné audity a uvádzať k všetkým svojim vyhláseniam, že sú zahraničným agentom. Tento pojem má pritom v Rusku mimoriadne negatívnu konotáciu ešte z čias Studenej vojny.

Zákon potom opakovane sprísňovali. V roku 2017 Moskva v reakcii na americký zákon nútiaci ruské štátne médiá označovať sa za zahraničných agentov rozhodla o rozšírení tohto pojmu aj na médiá. Od konca decembra 2020 sa zákon po novom môže vzťahovať na fyzické osoby. Za zahraničného agenta môže byť označený ktokoľvek, kto sa v Rusku venuje politickým aktivitám a dostáva finančné prostriedky zo zahraničia.

Označené osoby musia vykazovať podrobné informácie o príjmoch zo zahraničných zdrojov a spôsobe, akým ich minuli. Taktiež musia potenciálnych voličov informovať o skutočnosti, že sú zahraničnými agentmi.

Prijatie zmien navrhovaných združením AVANTI by z prípadnej súťaže o mocenské posty v Rusku nevyradilo len Navaľného manželku, ale aj mnohých iných predstaviteľov miestnej opozície. Účasť v boji o ten najvyšší post – prezidentský – by potenciálnym záujemcom rovnako skomplikovala nová ruská ústava. Podľa nej musí prípadný kandidát žiť v Rusku najmenej posledných 25 rokov, oproti desiatim z minulosti, plus nesmie byť terajším ani bývalým držiteľom cudzieho štátneho občianstva alebo trvalého pobytu v inom štáte.

Ako nedávno písal denník Štandard, viacerí experti sa zhodujú, že súčasné protesty na podporu Navaľného nie sú pre Kremeľ bezprostrednou hrozbou. Pozíciou ruskej vlády však pre veľmi nízku popularitu vládnej strany Jednotné Rusko môžu otriasť nadchádzajúce parlamentné voľby, ktoré by sa mali konať v septembri. Úprava zákona, tak ako ju navrhuje AVANTI, by Kremľu umožnila ešte do volieb paralyzovať tú časť opozície, ktorú vníma ako nesystémovú a podporovanú Západom.


Ďalšie články