Pri útoku na Vuhledar Rusi utrpeli značné straty

Russia Ukraine Military Operation Frontline Ruský vojak pri Vuhledare. Foto: Profimedia

Ruská armáda zaútočila v piatok ráno na kritickú infraštruktúru v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov a podnikla viacero útokov na energetickú infraštruktúru v meste Záporožie. Sirény varujúce pred náletmi bolo pritom opäť počuť vo viacerých častiach Ukrajiny, informuje TASR podľa správ agentúry AP.

V priebehu jednej hodiny zasiahlo Záporožie na juhu Ukrajiny najmenej 17 rakiet, uviedol tamojší starosta Anatolij Kurtev.

„Za hodinu sme v meste zaznamenali 17 dopadov – čo je najviac od začiatku invázie. Tie monštrá zákerne zaútočili na objekty energetickej infraštruktúry,“ cituje Kurteva britský denník The Guardian. Miestne úrady tam v súčasnosti odhadujú rozsah škôd a zisťujú informácie o prípadných obetiach.

Úrady v Charkove sa podľa AP taktiež snažia zozbierať informácie o obetiach a rozsahu škôd. Tamojší starosta Ihor Terechov tiež uviedol, že k útoku prišlo ráno okolo 04.00 h miestneho času (05.00 h SEČ). Upozornil tiež, že v jeho dôsledku môže prísť k prerušeniu dodávok tepla, elektrickej energie a vody.

https://standard.sk/317715/nova-velka-ruska-ofenziva-na-ukrajine-sa-uz-zacala/

Boje na Ukrajine sa zintenzívnili vo štvrtok, keď podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky spustilo Rusko novú ofenzívu v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

Rusi sa pokúsili o útok aj v smere na mesto Vuhledar juhovýchodne od Donecka. Ofenzívny pokus však dopadol pre Rusov katastrofálne, keď ich obrnená kolóna narazila na mínové pole a dostala sa pod delostreleckú paľbu ukrajinskej armády.

Cieľom ruskej armády je pritom dobyť obe tieto oblasti, ktoré tvoria región Donbas. Moskvou podporovaní separatisti tam bojujú proti ukrajinskej armáde od roku 2014.

(tasr, ste)


Ďalšie články