Bez potvrdenia súradníc Američanmi z raketometov HIMARS ani nestrieľame, tvrdí ukrajinská armáda

Raketomety HIMARS na Ukrajine. Foto: Ozbrojené sily Ukrajiny Raketomety HIMARS na Ukrajine. Foto: Ozbrojené sily Ukrajiny

Z amerických mobilných raketových systémov HIMARS sa vo vojne na Ukrajine strieľa takmer výlučne po asistencii zo strany USA. Hovoria o tom predstavitelia ukrajinskej armády, čo-to prezradila aj americká strana. Detailné určenie súradníc ruského cieľa zabezpečuje vojenský personál Spojených štátov v Európe.

Za zdarom ukrajinskej armády pri raketových útokoch na veliteľské strediská, muničné sklady, základne, ruské protivzdušné systémy S-400 či iné dôležité ciele, stojí aktívna asistencia Spojených štátov amerických. Bez nej ukrajinskí vojaci pália na nepriateľa iba zriedkavo. Tieto procesy potvrdili obe strany – ukrajinská aj americká.

„Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že požadujú súradnice poskytnuté alebo potvrdené Spojenými štátmi a ich spojencami pre drvivú väčšinu útokov s použitím pokročilých raketových systémov poskytnutých USA. Ide o predtým nezverejnenú prax, ktorá odhaľuje hlbšiu a operačne aktívnejšiu úlohu Pentagónu vo vojne,“ píše americký denník Washington Post.

https://standard.sk/308156/americania-chcu-pomoct-ukrajincom-zamerat-sa-na-krym-pise-the-new-york-times/

Jeden z ukrajinských armádnych predstaviteľov pre denník uviedol, že Kyjev o spresnenie súradníc žiada pri väčšine plánovaných útokov. Podľa ukrajinských predstaviteľov by „tento proces mal dať Washingtonu istotu, aby poskytol Kyjevu zbrane s dlhším doletom.“

Ukrajinci už niekoľko mesiacov používajú spolu so systémami HIMARS aj ďalšie systémy s presným navádzaním, ako je napríklad raketový systém M270. Ruskú armádu ich použitie prinútilo stiahnuť svoje muničné sklady ďalej od frontu. Vo výsledku to znížilo intenzitu ostreľovania ukrajinských miest, no na druhej strane sťažilo Ukrajincom útoky na ruské sklady.

Naša rola je výlučne poradenská, tvrdia Spojené štáty

Vyjadrenia ukrajinských armádnych predstaviteľov americká strana potvrdzuje.

Jeden z vysokých armádnych predstaviteľov USA, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, prezradil, že pomoc pri poskytovaní súradníc ruských vojenských cieľov „slúži na zabezpečenie presnosti a šetrenie obmedzenými zásobami munície pre maximálnu účinnosť. Priznal, že tým USA zohrávajú vo vojne kľúčovú úlohu, no jedným dychom dodal, že rola USA po boku Ukrajiny je výlučne poradenského charakteru.

Kremeľ už dlhší čas vyhlasuje, že USA vedú na Ukrajine zástupnú vojnu. Opakovane Washington a jeho spojencov v Severoatlantickej aliancii (NATO) obviňuje, že svojou vojenskou pomocou Kyjevu sa zapája do vojny.

Ukrajinský vojak pri paľbe USA dodaných raketometov HIMARS. Foto: Twitter

Ďalší predstavitelia z prostredia Pentagónu odmietli denníku poskytnúť odpovede na otázky, či a akým spôsobom zabezpečujú poskytovanie súradníc na účely vykonania útokov ukrajinskej armáde. Napokon však poskytli vyjadrenie, v ktorom zdôrazňujú, že participácia Spojených štátov po boku Ukrajiny je obmedzená.

„Dlhodobo priznávame, že zdieľame spravodajské informácie s Ukrajinou, aby sme im pomohli pri obrane krajiny pred ruskou agresiou. A postupom času sme optimalizovali spôsob, akým zdieľame informácie, aby sme boli schopní podporovať ich požiadavky a ich zameriavacie procesy pri vyššej rýchlosti a rozsahu,“ uviedol v oficiálnom vyhlásení hovorca Pentagónu, brigádny generál Patrick Ryder.

„Ukrajinci sú zodpovední za hľadanie cieľov, ich prioritizáciu, a napokon sa sami rozhodnú, ktoré z nich zasiahnu. USA neschvaľujú ciele, a ani sa nezúčastňujú na výbere alebo zapojení cieľov (do výberu),“ píše sa vo vyhlásení.

Ako sa uskutočňujú útoky

I keď Pentagón bol skúpejší na slovo a odoprel konkretizovať, akým spôsobom sa vykonáva proces presného zameriavania, iný vysoký ukrajinský predstaviteľ ho opísal nasledovne:

„Ukrajinský vojenský personál identifikuje ciele, ktoré má zámer zasiahnuť a lokalitu, v ktorej sa nachádzajú. Tieto informácie sa potom pošlú vyšším veliteľom, ktorí následne pošlú žiadosť o presnejšie súradnice americkým partnerom.“

Nemenovaný predstaviteľ dodal, že Američania nie vždy poskytnú požadované súradnice. V takom prípade ukrajinské jednotky nestrieľajú.

Nevykonanie paľby má však svoj konkrétny zámer. Ukrajina v prvom rade nechce plytvať drahou americkou muníciou, ktorej sú len obmedzené zásoby. Nechce si tak vytvoriť u spojencov zlú reputáciu. Radšej, ako aby cieľ minuli, paľbu preto vôbec nevykonajú.

Ďalší, dôležitejší zámer, ktorý tým Kyjev sleduje, je, že chce od spojencov získať systémy s oveľa dlhším doletom. Kyjev zároveň informoval, že na ciele na ruskom území útočiť nebude.

https://standard.sk/315083/ukrajinci-zrejme-dostanu-od-americanov-rakety-ktore-doletia-aj-za-ruske-hranice/


Ďalšie články