Kultúra vyhadzovania v manželstve: Keď slovo „obeta“ úspešne vytláča „sebarealizácia“

„Odkaz...“ Aký presne, či vo fľaši, v poštovej či e-mailovej schránke, na zrkadle, či pripevnený na chladničke, to je prenechané iniciatíve a fantázii manželov. Práve o nich totiž ide počas týždňa od 13. do 19. februára 2023, ktorý je na Slovensku tento rok už po dvanástykrát označovaný ako Národný týždeň manželstva.

Pravoslávna svadba, ilustračná fotografia. Foto: Flickr Pravoslávna svadba, ilustračná fotografia. Foto: Flickr

Celé sa to začalo v obchode so stavebným materiálom v rade pri pokladni. Angličan Richard Kane si spomína na zrod idey: „Všímal som si, ako ľudia platili za tienidlá na lampy, tapety, koberce a pomyslel som si: ´Nie je zaujímavé, koľko času a peňazí míňame na zariaďovanie našich domov a bytov? Ale ako málo venujeme vytváraniu vzťahov, na ktoré vlastne ten byt či dom máme.´ K tomu sa pridružili spomienky na viacerých kamarátov, ktorých manželstvá sa rozpadli vraj najmä preto, že si prestali rozumieť…“

Myšlienky v dlhom rade pri pokladni sa od roku 1997 opakovane pretavujú do dlhého radu podujatí a kurzov, ktoré chcú upriamiť pozornosť na niečo, čo aktuálne už veľmi nie je v kurze: manželstvo. Termín Národného týždňa manželstva, alebo „Marriage-week“, nie je vybraný náhodne, ale je viazaný na sviatok sv. Valentína, ktorý latinská cirkev slávi 14. februára. Jedným z jeho cieľov je tematizovať myšlienku starostlivosti o manželský vzťah aj vo verejnom priestore.  Nielen Kane je totiž presvedčený, že „šťastné manželstvo nie je ako počasie, ktoré nemôžeme ovplyvniť; nie je to osudová vec, ktorá sa nám len tak stane. (…) Preto kvalitu nášho manželstva netreba nechať na náhodu.“ Z tejto myšlienky vchádzajú takmer všetky aktivity, úvahy i rozhovory zverejnené na súhrnnej oficiálnej stránke Národného týždňa: www.ntm.sk Niektorí manželia totiž ľahko a rýchlo podľahnú ilúzii, že so vstupom do manželstva sa starostlivosť o vzťah skončila, lebo sme dosiahli svoje. Môžeme konečne vypnúť reklamu, veď „produkt“ sa úspešne predal.  Začneme sa starať o materiálne zabezpečenie manželstva a rodiny a zamieňame si to s prácou na vzťahu.   

Kultúra skartovania verzus obeta

Národný týždeň manželstva je preto okrem spoločných aktivít manželov vhodnou príležitosťou aj na reflexiu o dnešných úskaliach manželského života. Jedno z nich neustále pripomína aj pápež František pod heslom: „kultúra vyhadzovania“.

Niektorí tento posun vo vzťahoch dávajú do nepriameho súvisu s bežným príkladom z praktického života. Ak sa dnes pokazí napríklad nejaký spotrebič, jeho oprava by stála takmer toľko, ako nový produkt. Skrátka, oprava pokazených vecí sa už veľmi nevypláca. A táto skratka sa v iných šatách votrie aj do medziľudských vzťahov, manželstvo nevynímajúc. Prvý väčší problém môže spôsobiť, že sa partneri rozhodnú pre ukončenie vzťahu, namiesto toho, aby investovali do jeho „opravy“. Slovo „obeta“ tak úspešne vytláča a nahrádza  lákavejšie slovo „sebarealizácia“.

Pridaná hodnota sviatostného manželstva

Hoci Národný týždeň manželstva nie je len záležitosťou cirkví, mnohé z nich sa do projektu aktívne zapájajú od začiatku. Pri pohľade na to sa núka otázka, v čom spočíva pridaná hodnota manželského zväzku uzavretého v chráme. Odpoveď na túto otázku zvyknem dávať zároveň ako odpoveď na protest niektorých „emancipovaných“ snúbeníc, ktorým vo východnom obrade nevonia prídavok v manželskom sľube, kde nevesta sľubuje manželovi poslušnosť. „Prečo takáto diskriminácia žien? Vari sú oni len slúžkami svojich manželov?“ Toto rozhorčenie sa niekedy podarí upokojiť vysvetlením celého obrazu, ktorý je úplný až vtedy, keď kňaz nasadí na hlavy snúbencov koruny. Tento znak totiž východné cirkvi vysvetľujú ako obraz intímneho a láskavého vzťahu Krista a Cirkvi, na ktorom dostávajú snúbenci účasť svojou vierou. A v tomto vzťahu je poslušnosť Cirkvi (nevesty) radostnou odpoveďou na lásku Krista (ženícha). Bez kontextu viery však túto pridanú hodnotu nevidíme a nechápeme v jej hĺbke i následkoch.

Zmeniť partnera alebo pohľad?

Aký môže byť teda tohtoročný „Odkaz…“ a možný prínos kresťanstva pre manželstvo vôbec? V rámci pastoračnej prípravy na manželstvo ma snúbenci na záver občas požiadajú, aby som im povedané zhrnul do niekoľkých myšlienok. Čakám len na to. S celou vážnosťou ho vyjadrím vtipným, ale hlbokým aforizmom z pohľadu muža: „Žena sa zmeniť nedá. Dá sa zmeniť žena. Ale nič sa tým nezmení!“ Samozrejme, slovo žena vzápätí nahrádzam slovom muž, aj keď odkaz siaha oveľa hlbšie. Nielen v manželstvách by sme si ušetrili mnoho problémov a zranení, keby sme prijali fakt, že zmena partnera nebýva vždy riešením problému. Možno niekedy stačí zmeniť pohľad. A najneskôr tu sa prejaví pridaná hodnota sviatostného manželstva. Pretože oči viery nám umožňujú a uľahčujú, aby sme sa na seba dívali pohľadom, akým na seba vzájomne hľadia Kristus a Cirkev. Je to pohľad, odpustenia, prijatia a obety.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok