Fico a Pellegrini si budúcu koalíciu predstavujú inak. Matovič hodnotí oboje ako zákerný plán

Dve najsilnejšie opozičné strany nemajú úplnú zhodu vo vzájomnej spolupráci po predčasných parlamentných voľbách.

Peter Pellegrini a Robert Fico. Foto: Martin Baumann/TASR Peter Pellegrini a Robert Fico. Foto: Martin Baumann/TASR

Na dvoch prieskumovo najsilnejších opozičných stranách – Hlas-SD a Smer-SD – vidieť odlišný postoj k spoločnej koalícii po predčasných voľbách.

Fico v nedávnom rozhovore pre Štandard uviedol, že dvojkoalícia Smeru a Hlasu by bola najlepšou voľbou a dokázala by upokojiť situáciu. „To by bolo na sto percent úplne iné. Viem si predstaviť, že by sa našla aj tretia strana, lebo ju asi bude treba,“ povedal líder Smeru.

Pellegrini: Spoločnosť upokojí skôr mix strán

Naopak, líder Hlasu Peter Pellegrini sa snaží od podobnej spolupráce s Ficom dištancovať.

Napríklad v piatkovej relácii Rádia Express Braňo Závodský Naživo skonštatoval, že Smer sa rozhodol opustiť štandardnú sociálno-demokratickú politiku a hľadá voličov v extrémistickom tábore. Hlas sa podľa neho touto cestou nevydá. „Podľa mňa si väčšina ľudí bude želať vládu, ktorej zloženie samo osebe môže predznačovať upokojenie spoločnosti, respektíve zmierenie dvoch rozvrátených táborov. Intuícia mi hovorí, že pre Slovensko by to bolo dobré,“ povedal Pellegrini.

Svoje tvrdenie zopakoval šéf Hlasu aj deň nato, akurát v rozhovore pre Nový Čas. „Moja preferencia je, a hovorím to vlastne od začiatku Hlasu – pre upokojenie spoločnosti, ktorá je rozdelená na dva znepriatelené tábory, by bolo najlepším riešením, keby vznikla vláda takého zmierenia, to znamená, že by to bol mix strán, napríklad Hlasu a niekoho zo súčasnej koalície, alebo nejaký budúci tvar, ako keď sa to len takto vymení,“ povedal Pellegrini.

Na dva mediálne odkazy už zareagoval aj Smer, ktorý v pondelok skonštatoval, že s ním Hlas vylúčil povolebnú spoluprácu a chce vytvoriť pravicovo-liberálnu vládu spolu so SaS a Progresívnym Slovenskom (PS).

Hlas: Fico šíri nezmysly, aby nám zobral ľavicového voliča

Hlas podobné tvrdenia dementoval a označil ich za „výmysel“ Igora Matoviča a Roberta Fica. Ten chce vraj zmiasť voličov, ktorí „preferujú skôr ľavicovú alebo stredovú politiku a nechcú sa nechať vtláčať do liberálneho prostredia“.

Smer totiž v stanovisku vyhlásil, že takáto koalícia by znemožnila napĺňanie predstáv o silnom sociálnom štáte a boji proti chudobe a zdražovaniu.

https://standard.sk/322230/klimaticky-zakon-a-hrozba-progresivneho-slovenska-pre-slovensku-ekonomiku/

„Je to výmysel. Ja som sa fakt okrem pána Valáška ešte nestretol so živým členom PS takto ako s vami, takže ani veľmi neviem, aké sú ich myšlienky, názory. Všimnite si, že tá strana dnes má relatívne veľa percent, ale zatiaľ ich veľmi nepočuť, nevidno. Takže my nevieme veľmi, aké sú ich myšlienky a čo chcú so Slovenskom robiť,“ povedal Pellegrini pre Nový Čas o obvineniach z črtajúcej sa budúcej koalície.

Spoluprácu vylúčila prieskumovo najsilnejšia strana len s OĽaNO, ĽSNS a Republikou, lebo podľa Pellegriniho neexistuje „horší alebo lepší neonacista, všetci sú neonacisti“.

Matovič: Hádky Smeru a Hlasu sú len zákerný plán

Úplne inak číta prekáračky oboch opozičných strán líder najsilnejšej parlamentnej strany Igor Matovič. Smer a Hlas sa podľa neho cielene rozdelili, aby získali čo najväčší elektorát. Podľa posledného prieskumu AKO z februára 2023 by voľby vyhrali Hlas so ziskom 18,9 percenta a Smer s 16,3 percentami.

„Viete, ako to dopadne? Ak budú mať dosť hlasov Smer, Hlas, Republika… tak, samozrejme, mafia pôjde spolu. Ak nebudú mať dosť hlasov, tak Hlas pôjde s PS a SaS. Prečo? Lebo sa tak organizovaný zločin, zodpovedný za vytunelovaných 30 miliárd a smrť Jána a Martiny, rozhodol,“ napísal Matovič na sociálnej sieti.

Šéf OĽaNO si myslí, že žiadna zo strán sa nebude takejto spolupráce štítiť. „Oligarchovia v pozadí už vedia, aké nástroje použiť, aby boli dostatočne úslužní. SaS s lákadlami oligarchov nemajú najmenší problém… a obávam sa, že pri PS tiež nebudú musieť presviedčať,“ uzavrel Matovič.

Vládu s Ficom si šéf Hlasu stále nevie predstaviť

Hoci Pellegrini priamo nevylúčil koalíciu s Ficom, len naznačil záujem o spoluprácu s programovo odlišnými subjektmi, sedieť s ním v spoločnom kabinete je preňho červenou čiarou.

„Ja si to neviem predstaviť, a to by ani nefungovalo. Na Slovensku musí fungovať pokoj a mala by vzniknúť vláda, ktorá pomôže upokojiť spoločnosť,“ povedal líder Hlasu Novému Času s vysvetlením, že Fico by mohol rušiť vzájomnú spoluprácu, lebo by cítil pocit krivdy, že po dvadsiatich rokoch odišiel zo Smeru a založil novú stranu. Podľa vlastných slov toto rozhodnutie „vôbec neľutuje“.

Fico v rozhovore pre Štandard skonštatoval, že klásť si podmienku, aby nebol vo vláde, je „cesta do pekla“. „Je nezmyselné niekoho vydierať. Neurobil som nič také, aby som sa vzdával nejakých ambícií,“ povedal Fico.

https://standard.sk/321018/robert-fico-nechcem-revans-ale-niektori-ludia-musia-skoncit/

Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok