V Nemecku vyliečili pacienta s HIV. Na svete je len päť takýchto ľudí

HIV/AIDS. Ilustračné foto: TASR/AP HIV/AIDS. Ilustračné foto: TASR/AP

Pacient z nemeckého Düsseldorfu nemá v tele prítomný vírus HIV ani štyri roky po tom, čo prestal brať proti nemu lieky. Ide celosvetovo len o piaty prípad, keď sa pacient z ochorením HIV/AIDS úplne vyliečil.

Lekári podotýkajú, že spomínaná osoba podstúpila liečebný proces, ktorý sa nezaobišiel bez vysoko rizikovej transplantácie kostnej drene. Súbežne s tým upozorňujú, že táto metóda sa nedá uplatniť v širšom meradle, keďže ju nemôžu podstúpiť všetci nakazení ľudia.

„Skutočne ide o vyliečenie, nielen o dlhodobé ustúpenie príznakov. Ide, samozrejme, o symbol nádeje, ale stále zostáva veľa práce, ktorú treba urobiť,“ uviedol jeden z autorov článku informujúceho o medicínskom úspechu, lekár Björn-Erik Jensen.

Článok vyšiel v časopise Nature Medicine. Experti z düsseldorfskej kliniky v ňom odborne popísali celý prípad.

Podľa OSN žilo v roku 2021 na svete takmer 39 miliónov ľudí s vírusom HIV a v tom istom roku ich celosvetovo pribudlo 1,5 milióna. Organizácia udáva, že od začiatku datovania tohto ochorenia mu (alebo chorobám s ním spojeným) podľahlo vyše 40 miliónov ľudí. Až 650-tisíc pacientov naň v roku 2021 zomrelo, uvádzajú štatistiky.

https://standard.sk/251483/eu-poskytne-715-milionov-eur-na-boj-proti-aids-tuberkuloze-a-malarii/

Každý z predošlých štyroch prípadov vyliečenia sa týkal pacientov, ktorým lekári súbežne s HIV diagnostikovali aj leukémiu, teda rakovinu krvi. Každý z nich podstúpil vysoko rizikovú transplantáciu kostnej drene, pričom jej darcovia sa vyznačovali tým, že nemali na povrchu bielych krviniek bielkovinu CCR5, na ktorú sa vírus HIV viaže. Takíto ľudia však tvoria len jedno percento populácie. Vyliečenie sa v dvoch prípadoch udialo v USA a po jednom v Spojenom kráľovstve a Nemecku.

Odborník Todd Ellerin z massachusettskej lekárskej inštitúcie South Shore Health tvrdí, že i keď na jednej strane nie je možné takúto liečbu aplikovať pri všetkých ľuďoch s ochorením, stále ide o veľký prínos. „Vede to pomáha chápať, čo si liečenie HIV vyžaduje,“ dodal.


Ďalšie články