Pápež o výročí invázie na Ukrajinu: Je to absurdná vojna. Víťazstvo vybudované na troskách nebude ozajstné víťazstvo

Pápež František. Foto: TASR/AP Pápež František. Foto: TASR/AP

Apelujem na tých, ktorí majú zodpovednosť za národy, aby sa angažovali za ukončenie konfliktu. Víťazstvo vybudované na troskách nebude ozajstné víťazstvo, volá pápež v predvečer výročia invázie na Ukrajinu.

Na pravidelnej generálnej audiencii si pápež František pripomenul výročie ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára 2022:

„Pozajtra, 24. februára, je výročie invázie na Ukrajinu, teda začiatok tejto absurdnej a krutej vojny. Smutné výročie. Počet mŕtvych, utečencov, vysídlených, skaza, ekonomické a sociálne škody hovoria za seba. Bude Boh môcť odpustiť mnohé zločiny a mnohé násilie? On je Boh pokoja. Sme nablízku mučeníckemu ukrajinskému ľudu, ktorý naďalej trpí. A položme si otázku: urobilo sa všetko možné na zastavenie vojny? Apelujem na tých, ktorí majú zodpovednosť za národy, aby sa konkrétne angažovali za ukončenie konfliktu, dosiahnutie prímeria a začatie mierových rokovaní. Víťazstvo vybudované na troskách nebude ozajstné víťazstvo“.

https://standard.sk/322901/ukrajinski-poslanci-vo-vatikane-treba-sa-spytat-kto-chce-mier-je-to-ukrajina-rusko-je-satan-rozumie-len-sile/

Na audiencii boli prítomní aj siedmi poslanci ukrajinského parlamentu, s ktorými sa Štandard rozprával v utorok na osobitnom stretnutí s novinármi. Do Vatikánu prišli, aby pápeža osobne a oficiálne pozvali na návštevu ich domoviny.

Tento týždeň sa zároveň vo Večnom meste koná týždeň modlitieb za Ukrajinu.


Ďalšie články