Vojna na Ukrajine zničila stovky náboženských miest. Rusi nazývali evanjelikálov americkými špiónmi, ktorých treba pochovať zaživa

15. deò ruskej invázie na Ukrajine Ukrajinský vojak si fotí zničený kostol v pätnásty deň ruskej invázie na Ukrajine vo štvrtok 10. marca 2022 v Mariupole. Foto: TASR/AP

Ruská invázia na Ukrajinu sa nevyhla ani náboženským objektom. Najmenej 494 cirkevných budov, teologických inštitúcií a posvätných miest bolo počas bojov úplne zničených či poškodených – alebo ich vydrancovali ruskí vojaci. Vyplýva to z aktualizovaných údajov, ktoré prezentoval Inštitút pre náboženskú slobodu (IRF) so sídlom v Kyjeve.

Najviac kostolov, mešít a synagóg bolo zničených v Doneckej oblasti (najmenej 120) a Luhanskej oblasti (viac ako 70). Rozsah skazy je obrovský v Kyjevskej oblasti (70), kde pri obrane metropoly zúrili ťažké boje, ale aj v Charkovskej oblasti, kde bolo zničených viac ako 50 náboženských budov. Terčom ruských náletov vrátane útokov iránskymi dronmi boli takmer všetky oblasti Ukrajiny a trvajú dodnes, konštatoval inštitút.

Kostol ako palebná pozícia

IRF zdokumentoval aj mnohé prípady, keď Rusi zabrali cirkevné budovy a využívali ich ako vojenské základne alebo skryté palebné pozície. Táto taktika ruskej armády zvýšila rozsah ničenia náboženských lokalít na Ukrajine.

Podľa IRF sa ruská invázia najviac dotkla kostolov ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (pridruženej k moskovskému patriarchátu), ktorých bolo zničených najmenej 143. Obrovské škody majú aj modlitebne evanjelikálnych cirkevných zborov. Zničených ich bolo najmenej 170. Najviac zničených modlitební hlásia Kresťanské zbory (75), baptisti (49) a adventisti siedmeho dňa (24).

Škody na budovách majú taktiež Jehovovi svedkovia.  Z 94 budov je sedem úplne zničených, 17 vážne poškodených a zvyšných 70 má malé poškodenia.

Náznak genocídy

Inštitút zdokumentoval aj cielené útoky ruskej armády a spravodajských služieb na náboženské osobnosti a veriacich, predovšetkým na okupovaných územiach.

Riaditeľ IRF Maksym Vasin na samite vo Washingtone konštatoval, že veriaci a duchovní sa často stávajú terčom ruských okupačných úradov pre svoj ukrajinský jazyk, prináležitosť k inej denominácii, než je pravoslávie moskovského patriarchátu, alebo pre akýkoľvek iný prejav ukrajinskej identity.

„Ruské vojnové zločiny spáchané na Ukrajine môžu vo svojej celistvosti naznačovať existenciu špeciálneho genocídneho zámeru zameraného na zničenie ukrajinského ľudu, čo je podľa medzinárodného humanitárneho práva nesporný zločin,“ uviedol Vasin.

Americkí špióni

IRF ďalej uvádza, že ruská okupácia postihuje najmä veriacich evanjelikálnych cirkví na Ukrajine (letniční, baptisti, adventisti, charizmatici atď.). Ruskí vojaci sa im opakovane vyhrážali „úplnou fyzickou likvidáciou“, nazývali ich „americkými špiónmi“, „sektármi“ a „nepriateľmi ruského pravoslávneho ľudu“.

Valentyn Synij, rektor Kresťanského inštitútu Tavriski, ktorý úplne zničila ruská armáda, o tom svedčil na samite vo Washingtone. Jeden ruský dôstojník vraj povedal zamestnancovi inštitútu, že „evanjelikálni veriaci, ako ste vy, by mali byť úplne zničení, keďže ste sektári a americkí špióni. Ale len tak vás zastreliť by bolo príliš jednoduché. Musíte byť pochovaní zaživa“.

Uväznený pastor

Dmitrij Boďu, kňaz cirkvi Slovo života v Melitopole v Záporožskej oblasti, sa podelil o svoj osobný príbeh. Ruskí vojaci obsadili jeho kostol a jeho uväznili. Povedali mu, že ho čoskoro zabijú. Kňazovi sa však podarilo ujsť.

Spomenul, že ruské okupačné úrady v Berďansku v Záporožskej oblasti nezákonne uväznili dvoch duchovných ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi. Ide o Ivana Levického a Bohdana Heletu, ktorí sú viac ako tri mesiace vo väzení, „mučia ich a svojvoľne ich obvinili z terorizmu“.

Inštitút vykonal výskum s podporou organizácií PAX (Holandsko) a Mission Eurasia (USA). Výsledky, teda údaje o vplyve vojny na ukrajinské náboženské komunity, prezentoval na samite o medzinárodnej náboženskej slobode (IRF Summit 2023) vo Washingtone na prelome januára a februára. Od samitu IRF v júli 2022 sa podľa neho viac ako zdvojnásobil počet zariadení náboženskej infraštruktúry na Ukrajine, na ktoré dopadla tiaž ruskej invázie.


Ďalšie články