Ukrajinská armáda môže Podnestersko vyriešiť do troch dní, tvrdí Zelenského exporadca Arestovyč

Podnesterskí vojaci. Foto: Profimedia Podnesterskí vojaci. Foto: Profimedia

Situácia okolo moldavského odštiepeneckého regiónu Podnestersko je čoraz napätejšia. Ozval sa aj bývalý poradca ukrajinského prezidenta Alexij Arestovyč. Je presvedčený, že ukrajinská armáda vyrieši tento problém „do troch dní“. Moskva pritom tvrdí, že obsadenie Podnesterska má Ukrajina v pláne. Moldavská vláda to však označila za dezinformáciu.

Arestovyč v rozhovore s ruským aktivistom pre ľudské práva Markom Fejginom zdôraznil, že Kyjev môže pomôcť Moldavsku „vyčistiť“ Podnestersko od Rusov vojenskými prostriedkami aj bez toho, aby musel čakať na víťazstvo na súčasnom ukrajinskom fronte.

Stačí požiadať

„Moldavsko je suverénny štát a samo sa rozhodne, koho požiada o pomoc. Pomôcť môžeme len vtedy, ak sa tak rozhodnú moldavské orgány. Máme možnosť. Dá sa to vyriešiť do troch dní,“ myslí si Arestovič.

Podľa neho sú to Rusi, kto chce destabilizovať situáciu. „A hovoria to aj prezidenti. Prezident Biden vo Varšave povedal, že naša podpora územnej celistvosti, suverenity a bezpečnosti Moldavska je bezpodmienečná. Prečo to povedal? Lebo tam (do Varšavy) letela (moldavská prezidentka) Maia Sanduová. A priletela nie náhodou, ale preto, že sa o týchto veciach diskutovalo. To znamená, že toto sú vyhlásenia prvých osôb Moldavska a Spojených štátov,“ vysvetlil Arestovič.

K možnej intervencii Ukrajincov poznamenal, že Podnestersko sa nachádza na „ukrajinskom“ brehu rieky Dnester a pre moldavskú armádu by bolo ťažké cez ňu prejsť. „Pre nás to je oveľa jednoduchšie. Sme krajinou, ktorá je k Moldavsku veľmi priateľská. A ak o to požiada, nevidím žiadne prekážky,“ zhrnul Zelenského exporadca, ktorého citoval aj portál The Odessa Journal.

https://standard.sk/310235/predpovedal-vojnu-s-ruskom-teraz-odisiel-od-zelenskeho-a-varuje-pred-porazkou-ukrajiny-co-vsetko-hovori-arestovyc/

Napätie s Rusmi

Proeurópsky orientovaná vláda 2,6-miliónového Moldavska poprela vo štvrtok tvrdenia ruského ministerstva obrany, podľa ktorého Ukrajina plánuje napadnúť Podnestersko. Vyzvala všetkých zúčastnených, aby zachovali pokoj. 

Ruský rezort obrany totiž upozornil, že ukrajinské jednotky vrátane práporu Azov majú v pláne vpád do Podnesterska pod zámienkou údajného útoku Rusov z tohto regiónu na ciele na Ukrajine.

Moldavská vláda už dlhšie vyjadruje obavy, že Rusko ju chce zvrhnúť, aby jej zabránilo doviesť krajinu do Európskej únie.

Napätie sa vyostrilo aj po tom, čo šéf Kremľa Vladimir Putin zrušil v utorok dekrét z roku 2012, podľa ktorého je definitívne vyriešenie otázky Podnesterska možné len pod podmienkou zachovania zvrchovanosti, územnej celistvosti a neutrality Moldavska.

Proruský exprezident bráni Podnestersko

Bývalý proruský moldavský prezident Igor Dodon medzitým vyzval Ukrajinu, aby sa držala ďalej od Podnesterska. Situáciu označil za „veľmi, veľmi nebezpečnú“.

„Nepotrebujeme, aby ste nám pomohli s Pondnesterskom. Starajte sa o svoje problémy. Podnestersko si vyriešime sami, je to naše územie, naša krajina. Tento problém vyriešime pokojnou cestou. Nie, ako to chcú oni. Chcú sem vyslať vojakov. Akýkoľvek krok Ukrajiny voči Podnestersku bude agresiou proti Moldavskej republike. Ukrajina a Ukrajinci sa okamžite stanú agresormi,“ vyhlásil Dodon.

Neuznaný štát

Vyše 400-tisícové, prevažne ruskojazyčné Podnestersko vyhlásilo nezávislosť v roku 1992. Predchádzala tomu vojna s jednotkami moldavskej vlády. Po boku Podnesterčanov stáli vtedy aj ruskí vojaci. Oficiálne nazývaná Podnesterská moldavská republika sa však dosiaľ nedočkala medzinárodného uznania. Od roku 1995 udržiava „mier“ v regióne približne 1 500 ruských vojakov, oficiálne označovaných ako mierové jednotky. V poslednom referende v roku 2006 sa väčšina obyvateľov regiónu vyjadrila za odtrhnutie od Moldavska a možné budúce pričlenenie k Rusku.


Ďalšie články