Civilizácia a svetlo patria k sebe rovnako ako na druhej strane tma a barbarstvo

Kondícia energetickej infraštruktúry v Južnej Afrike sa zhoršila natoľko, že tamojšia vláda vyhlásila núdzový stav. Elektrina častejšie nejde, než ide, čím trpia domácnosti, ako aj priemysel, ktorý skoro tridsaťročnú vládu Afrického národného kongresu ešte prežil. V krajine so šesťdesiatimi miliónmi obyvateľov tak hrozí ďalšie zhoršovanie životnej úrovne.

Ilustračné foto: Profimedia.sk Ilustračné foto: Profimedia.sk

Tma, ktorá panuje pri nedostatku elektriny, akoby bola zároveň symbolickým oznámením, kam sa juh afrického kontinentu uberá: civilizácia a svetlo patria k sebe a rovnako k sebe patrí tma a barbarstvo. Súčasťou toho barbarstva sú aj úplne konkrétne činy. Šéfa národnej energetickej spoločnosti ESKOM Andrého de Ruytera, ktorého na čelo firmy menovali preto, aby aspoň trochu skrotil prebujnenú korupciu, sa v decembri minulého roka niekto pokúsil otráviť kyanidom.

Je až pozoruhodné, ako málo toho o Južnej Afrike počujeme v médiách. Ak sa aj niečo spomína, tak najčastejšie v kontexte voľného zoskupenia štátov BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika), ale sama osebe nepripútava žiadnu pozornosť. Otázka je, do akej miery je to úmyselné mlčanie.

Boj proti apartheidu bol v 70. a 80. rokoch spoločnou témou všetkých pokrokových intelektuálov, takže pripútavať pozornosť na to, do akých hlbín korupcie, nefunkčnosti a násilia sa krajina prepadla za vlády Mandelových nasledovníkov, by znamenalo priznať, že v tomto svätom boji v skutočnosti neexistovala žiadna dobrá strana. A náhradou tvrdých rasistov zločineckou mafiou inej farby sa nemožno príliš chváliť.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.