Pápež na výročie invázie: Pozeráme sa na Ukrajinu, modlíme sa a otvárame svoje srdcia bolesti

Pápež František. Foto: TASR/AP Pápež František. Foto: TASR/AP

Nehanbime sa trpieť. Nech sa Boh pozrie na naše nízke záujmy a schopnosť zničiť seba samých, vraví pápež František na výročie ruskej invázie.

„Keď Boh stvoril človeka, povedal: vezmite zem, nechajte ju rozvíjať sa, urobte ju krásnou. Duch vojny je pravý opak: ničiť, ničiť, nenechať rásť, ničiť všetkých, mužov, ženy, deti, starých ľudí, všetkých. Dnes je rok (od) tejto vojny. Pozeráme sa na Ukrajinu, modlíme sa za Ukrajinu a otvárame svoje srdcia bolesti,“ povedal pápež František v piatok vo Vatikáne po premietnutí filmu s anglickým názvom Freedom on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom (Sloboda v ohni: Ukrajinský boj za slobodu). Na tento deň pripadlo výročie ruskej invázie na Ukrajinu.

Rímsky biskup potom dodal: „Nehanbime sa trpieť a plakať, pretože vojna je skaza, vojna nás vždy umenšuje. Nech nám to Boh dá pochopiť. Modlime sa. Svätý Otče, ktorý si na nebesiach, pozri sa na našu biedu, pozri sa na naše rany, pozri sa na našu bolesť, pozri sa aj na naše sebectvo, naše nízke záujmy a na našu schopnosť zničiť samých seba. Uzdrav, uzdrav naše srdce, uzdrav našu myseľ, uzdrav naše oči, aby videli krásu, ktorú si vytvoril, a aby sme ju nezničili v sebectve. Zasej do nás semienko pokoja.“

Vatikánske komuniké pre novinárov nespresnilo, či sa pápež zúčastnil na celom premietaní.


Ďalšie články