Umelecký svet opustila legenda slovenskej a českej kinematografie, uviedol rezort kultúry

Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO). Foto: Martin Baumann/TASR Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO). Foto: Martin Baumann/TASR

Umelecký svet opustila legenda slovenskej a českej kinematografie. Ministerstvo kultúry (MK) SR to uviedlo na sociálnej sieti v reakcii na úmrtie režiséra Juraja Jakubiska. Manželke, deťom a všetkým pozostalým vyjadrilo úprimnú sústrasť.

„Patril k najinovatívnejším filmovým tvorcom slovenskej kinematografie, bol autorom kultových postáv a filmov, ktoré sa stali pevnou súčasťou dejín česko-slovenskej kinematografie,“ priblížil rezort kultúry na sociálnej sieti. Filmy Kristove roky, Zbehovia a pútnici, Vtáčkovia, siroty a blázni či Dovidenia v pekle, priatelia ovplyvnili podľa ministerstva generácie režisérov.

„Spomienky na jeho diela magického realizmu zostanú súčasťou našej kultúrnej identity a dedičstva,“ zdôraznil rezort s tým, že v roku 1983 mal premiéru Jakubiskov výpravný veľkofilm Tisícročná včela, ktorý mohli diváci vidieť aj na slávnom benátskom festivale.

Filmový režisér Juraj Jakubisko zomrel vo veku 84 rokov v Prahe, krátko pred polnocou v noci z piatka 24. februára na sobotu. Preslávil sa filmami ako Tisícročná včela, Nevera po slovensky, Sedím na konári a je mi dobre, ale napríklad aj historickým veľkofilmom Bathory či rozprávkou Perinbaba.

(tasr, min)


Ďalšie články