Precitnutie proruského blogera: Ak po desiaty raz zaútočíte a všetci sú roztrhaní na kusy, potom bojový duch vymizne

Proruský vojenský bloger Maxim Fomin. Reprofoto: YouTube Proruský vojenský bloger Maxim Fomin. Reprofoto: YouTube

Niektorí z proruských vojenských blogerov si začínajú uvedomovať bolestivú realitu na ukrajinskom bojisku. Jedným z nich je Maxim Fomin, vlani ešte sršiaci vidinou víťazstva.

Tento proruský vojenský bloger vystupuje na sociálnej sieti Telegram pod menom Vladlen Tatarskij. Pochádza z Donbasu. Ešte vlani v septembri z Georgijevskej sály Kremľa, keď prezident Vladimir Putin slávnostne podpísal anexiu ďalších štyroch ukrajinských oblastí, nadšene odkázal: „Všetkých porazíme, všetkých zabijeme. Okradneme každého, koho treba. Všetko bude tak, ako to máme radi.“

O pol roka neskôr, 1. marca 2023, práve na medzinárodný Deň povedomia o sebapoškodzovaní, už taký nadšený nebol.

„Keď idete vpred, je ľahké mať vysokú bojovú morálku. Ale keď po desiaty raz zaútočíte na to isté opevnenie a všetci, s ktorými ste začali svoju službu, sú roztrhaní na kusy, potom bojový duch akejkoľvek jednotky vymizne. Navyše, na opevnenia neútočí špeciálne vycvičený specnaz alebo sily pre špeciálne operácie, ale pechota. Pechotu tvoria mobilizovaní. Polovica z nich len chľastala na cvičisku a nič nerobila, druhú polovicu naučili jednoducho narábať so zbraňami a poslali do boja. Niektorých až teraz začali učiť, hoci v armáde sú už pol roka,“ napísal Tatarskij.

Kultúrny šok

Posťažoval sa, že armáda vytvorila po mobilizácii „kopu“ delostreleckých plukov bez delostrelectva a „akési“ prápory. Na ľuďoch zas podľa neho urobili ideologickú sabotáž, keď im tvrdili, že ich nepošlú do prvej línie a že budú slúžiť v „druhej a tretej línii“.

„Keď sa dostali na front, zažili kultúrny šok. Ukazuje sa, že bude potrebné bojovať, čo znamená ísť do útoku. Nie je tu nikto iný, kto by sa pustil do útoku,“ konštatoval. Priznal, že došli aj kapacity mobilizovaných v ukrajinských separatistických regiónoch – v Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike. Do boja tak musia ísť mobilizovaní z Orenburskej oblasti, Irkutskej oblasti, Permského kraja a ďalších regiónov.

„Nie každý má motiváciu… Útok znamená, že nevyhnutne niekto príde o život alebo skončí so zraneniami, no a výsledok nemusí byť žiadny,“ napísal Tatarskij.


Ďalšie články