Trump: Zabránim tretej svetovej vojne a ukončím pomoc Ukrajine. Podporuje ho 60 percent konzervatívnych republikánov

Donald Trump. Foto: Profimedia Donald Trump. Foto: Profimedia

Ak sa bývalý prezident Donald Trump opäť stane hlavou Spojených štátov amerických, podujme sa skoncovať s pomocou Ukrajine. Ušetrené prostriedky zamýšľa investovať do dokončenia múru proti nelegálnym migrantom na hranici s Mexikom. Okrem toho exprezident vyhlasuje, že zabráni aj vypuknutiu tretej svetovej vojny. O týchto a ďalších témach Trump prehovoril na najväčšom pravicovom a konzervatívnom zhromaždení v USA (CPAC).

Trump dostal v najnovšom prieskume vyše 60 percent hlasov od konzervatívnych republikánov a výrazne tak predbehol svojho potenciálneho konkurenta Ronalda DeSantisa, ktorý je guvernérom štátu Florida. DeSantis v tomto prieskume získal len 20 percent hlasov, informuje spravodajská televízia Fox News.

Výsledky prieskumu konferencie CPAC zverejnili usporiadatelia krátko pred začiatkom Trumpovho vystúpenia. Uviedli, že vyplynuli z odpovedí takmer dvoch tisícok účastníkov podujatia. „Vezmite si ma späť do Bieleho domu – ja som vašou odplatou,“ vyhlásil Trump na veľkej akcii v Marylande.

Americký exprezident sa v prejave, ktorý trval takmer dve hodiny, vyjadroval o „boji za záchranu krajiny, ktorú ničia feťáci, marxisti, zločinci, migranti a socialisti“.

Trump sa ostro vymedzil aj voči súčasnej administratíve prezidenta Joea Bidena, ktorá vojensky aj finančne štedro podporuje Kyjev vo vojne na Ukrajine. „Pokúsia sa ma zastaviť, budú sa snažiť vás umlčať, ale nepodarí sa im to. Už nikdy nebudeme pumpovať neobmedzené peniaze do nekonečných vojen,“ podotkol. „Som jediný kandidát, ktorý to môže zaručiť. Zabránim tretej svetovej vojne,“ vyhlásil bývalý prezident.

Vyjadril s aj k téme plynovodu Nord Stream, ktorý je spoločným projektom Nemecka a Ruska a musel byť pre výbuchy na jeho podmorskom potrubí odstavený. „Varoval som svet pred projektom Nord Stream 2,“ poznamenal Trump a zdôraznil svoje nesúhlasné stanovisko k plynovodu.


Ďalšie články