Ako dostať romantiku opäť na scénu

marriage-4226896_1280 Ilustračný obrázok. Foto: pixabay/Lorena Villarreal

Približne pred ôsmimi rokmi som objavila takú menšiu Ameriku, po prečítaní knihy od Garyho Chapmana s názvom Päť jazykov lásky.

Chapman v knihe opisuje veľmi jasne a zrozumiteľne päť základných spôsobov, ktorými prejavujeme lásku my druhým, alebo ktorými prijímame prejavy lásky od druhých najintenzívnejšie my samy. Myslím, že každý, kto ešte dnes verí teórii, že „muži sú z Marsu a ženy z Venuše“, pochopí, prečo to tak niekedy vyzerá, keď spozná teóriu piatich jazykov lásky.

Autor, poradca v oblasti manželských vzťahov, hovorí o existencii piatich základných jazykov, ktorými človek „rozpráva“, keď chce niekomu lásku prejaviť, a ktoré sú zároveň preňho „rečou“, ktorej rozumie, keď chce niekto prejaviť lásku jemu samému.

Gary Chapman. Foto: https://www.5lovelanguages.com/

Tých päť jazykov je: slová uistenia (napríklad „si skvelý otec“, „tie šaty ti naozaj pristanú“), pozornosť (počúvať, keď druhý rozpráva, sústrediť sa len naňho), prijímanie darov (starostlivo vybraný a s láskou zabalený darček), skutky služby (napríklad raňajky do postele, umytie riadu, vyloženie umývačky či sušičky) a fyzický dotyk (milovanie, pohladenie, masáž). 

Foto: Gary Chapman, www.5lovelanguages.com

Pre manželov je takýto objav darom z neba! Jeden rozhovor, jedno „zrkadlo“ sebe samému a problémy v manželstve môžu byť zažehnané. Do vzťahu, kde manžel ozlomkrky vyťahuje umývačku, aby svojej manželke ukázal, ako ju ľúbi, ale ona sa cíti milovaná vtedy, keď si ju vypočuje a zaujíma sa o ňu, to môže priniesť znova úžasnú romantiku. Rovnako tak aj do vzťahu, kde manželka robí manželovi raňajky od výmyslu sveta a dokonca každý jeden deň, ale nemilovala sa s ním posledný štvrťrok, a on tak túži po fyzickom dotyku…

Rozprávať jazykom lásky, ktorému ten druhý rozumie, prináša do manželstva úžasnú romantiku!

Určite sa na našej planéte pohybuje mnoho manželských párov, ktoré už teóriu spoznali, a dlhoročne ju praktizujú. Manželka veľmi dobre vie, že jej muž je najradšej, keď mu lásku prejaví fyzickým dotykom, a manžel má vycibrené ucho z láskyplného počúvania svojej manželky. 

Časom sa môže stať, že pri prvom náznaku, že by mohol vzniknúť priestor pre romantiku, nás oboch napadne iba jedna jediná vec – najsilnejší, primárny jazyk lásky partnera/partnerky. A zakaždým len ten jeden, ktorý predsa platí už dlhé roky. 

Človek je však bytosť dynamická, meniaca sa, a aj intenzita jeho jazykov lásky sa môže meniť. A tak aj po niekoľkých rokoch rozprávania rečou, ktorej partner rozumie, môže začať manželstvu niečo chýbať…

Nám sa to stalo. 

A neboli sme sami. V našom okolí sa začali vyskytovať aj iní manželia, ktorých manželstvo, napriek tomu, že poznajú jazyk lásky toho druhého, začalo postrádať romantiku. Našťastie len dočasne. 

Spoločne sme totiž našli niekoľko tipov, ako prizvať romantiku znova na scénu.

Cesta do sladkých časov mladosti

Naši blízki priatelia boli pre mňa obrovským povzbudením, keď spoločne hľadali cestu k osvieženiu ich manželstva, ktorému „niečo chýbalo“. Najprv si, dnes už ako rodičia troch detí, sadli, a spomínali na čas, keď ešte neboli manželmi a rodičmi. Nie pre hľadanie akejsi nostalgie. Pripomínali si chvíle, kedy spolu ako „chodiaci zaľúbený pár“ prežívali krásny spoločný čas. Prišli na to, že to bolo vtedy, keď spolu slúžili druhým ľuďom. Nakoniec, namiesto toho, aby si po tejto spomienke iba s ľútosťou uvedomili, že dnes už to nebude také ľahké s tromi deťmi, našli radšej spôsob, ako to s tými troma deťmi skúsiť znova! 

 Myslím, že to bol pre ich manželstvo ďalší objavený poklad. Takto sa môžeme všetci pozrieť naspäť, na čas chodenia, a skúsiť spoločne s manželom/manželkou zaloviť v spomienkach, kedy sme sa spolu „cítili skvele“. Základom je neostať pri spomínaní, ale skúsiť nájsť spôsob, ako to zrealizovať aj dnes.

Ako dobre sa poznáme?

Manžel kúpil pre nás „hru“. Tá hra v podstate ani nie je hrou, ako skôr pomôckou k prekvapivo hlbokému večeru. Jej pravidlá sú jednoduché – odpovedať na otázky pre manželov na kartičkách. Bola som prekvapená, ako dokáže dobre položená otázka navodiť debatu aj na celý večer. Ešte väčšie prekvapenie prišlo, keď som si uvedomila, čo všetko som ešte o manželovi nevedela, a aké príjemné je to všetko vedieť. (Pritom sme prešli za jeden večer asi tri kartičky zo sto!) Verím, že rovnako príjemný dojem mal aj manžel. Na trhu sa dajú kúpiť aj predpripravené kartičky s otázkami (napr. Duet, Hlbina), no určite si kreatívnejšie páry dokážu počas dňa pripraviť dve – tri originálne otázky pre seba navzájom. A po uložení ratolestí a otvorení dobrej fľaše vína sa môžete do nich pustiť, pričom ani rozhovor s pomocou kartičiek nemusí byť posledným bodom programu večera…

Spoločne vypotené kalórie

Je všeobecne známe, že pri športovaní sa uvoľňujú endorfíny, ktoré navodzujú pocit šťastia. Aké skvelé je uvoľňovať ich spolu a spolu sa tak cítiť radostne. Ak aj nie je v blízkosti športový areál a botasky na behanie sú odložené hlboko v krabici na najvyššej poličke v garáži, určite sa nájde stena v byte, ktorú treba oškrabať a namaľovať, alebo koberce, ktoré by sa zišlo vyprášiť. Spoločná fyzická „makačka“ môže byť tiež príjemnou zmenou pre manželov, ktorí boli zvyknutí prácu si deliť a tráviť tak čas každý na svojom „poli“. Môže priniesť spoločné a veľakrát humorné situácie, zážitky a rozhovory, ktoré vzťahu len prospejú.

Rande len pre mládež?

Tomuto bodu sa v manželstve častokrát otvárajú dvere veľmi ťažko. Sama som sa tomu dlho bránila – „lebo deti“. Paradoxne, dnes už viem, že práve romantické rande prináša jedno z „najchutnejších a najšťavnatejších“ ovocí. Akosi máme pocit, že randiť sme mohli, kým sme boli slobodní a hlavne bezdetní. Opak je však pravdou. Rande má svoje miesto v manželstve rovnako ako v čase pred manželstvom. Je len potrebné sa preň rozhodnúť a urobiť to, čo je nevyhnutné, aby sa mohlo uskutočniť. Nie, nie je to útek manželov od detí, ani hranie sa na „nikdy-nezostarneme manželov“. Babičky sa určite len potešia, ak budú môcť ratolesti postrážiť na dve-tri hodinky raz za týždeň, dva. Ak aj nie babičky, verím, že sa v okolí nájde susedkina zodpovedná dcéra, ktorá si rada privyrobí zopár eur k vreckovému a zdokonalí si starostlivosť o deti predtým, než sa sama vydá. Naše deti si opatrovateľku úplne zamilovali. A zväčša za ňou plačú, keď sa s manželom z rande vrátime. A tá „šťavnatosť“ ovocia, ktoré tento čas prináša, je na nezaplatenie.

Spontánnosť je dobrá kamoška

Je to tak. Spontánnosť je úžasná korenina do vzťahu. Dnes sme sa plánovali len rozprávať? Alebo len pozrieť film? A čo ak to bolo len „predjedlo“? S manželom tieto plány na večer voláme „večer s otvoreným záverom“. Každý úmysel prejaviť lásku manželovi/manželke jazykom lásky je vzťahu a romantike v ňom len na prospech. Je dobré si večer naplánovať a podľa možností sa naň dobre pripraviť. No nebojme sa konkrétny bod vynechať alebo, naopak, pridať. Nervozita spojená so snahou dokonale dodržať plán večera nemá s romantikou nič spoločné. 

Verím, že každý dobrý úmysel potešiť manžela či manželku prinesie svoje ovocie. O čo viac, ak bude mať romantika v manželstve svoje pravidelné a pevné miesto. Tak ako kvet potrebuje vodu, aj manželstvo treba polievať, investovať doň, od oboch manželov rovnako. Vtedy je to investícia, ktorá nevykazuje stratu, iba zisk. Romantický čas manželov nemusí byť dokonalý, ale myslím, že pre fungujúci vzťah hlavne musí vôbec byť. Tak smelo s Láskou do toho! 


Ďalšie články