DeSantis vyzýva Bidena, aby nechal Djokoviča hrať na floridskom turnaji Miami Open

Novak Djokovič. Foto: TASR/AP Novak Djokovič. Foto: TASR/AP

Guvernér amerického štátu Florida Ron DeSantis vyzval prezidenta Spojených štátov Joea Bidena, aby umožnil tenistovi Novakovi Djokovičovi štartovať na turnaji vo floridskom Miami. Na turnaji Miami Open sa nateraz Djokovič zúčastniť nemôže, pretože nie je zaočkovaný vakcínou proti ochoreniu COVID-19. Apel na Bidena prichádza formou otvoreného listu.

Srbský športovec pritom pred niekoľkými mesiacmi úspešne bojoval až po cennú trofej na turnaji Australian Open. V Austrálii pritom spočiatku tiež štartovať nemohol. Dôvodom bola vtedy opäť absencia očkovania proti covidu u športovca. Napokon však Djokovič turnaj znamenite vyhral ziskom 22. grandslamového titulu.

Ron DeSantis preto adresoval hlave Spojených štátov list. Bidenovi v ňom odkázal, že štart Novaka Djokoviča na Miami Open by bol ohromným prínosom pre tenisovú komunitu a turnaj ako taký.

Republikánsky konzervatívec zvolil ostrejšiu rétoriku: „Jediná vec, ktorá bráni pánovi Djokovičovi zúčastniť sa na tomto turnaji, je pokračujúce presadzovanie zavádzajúcej, nevedeckej a zastaranej požiadavky na očkovanie proti COVID-19 pre zahraničných hostí, ktorí chcú navštíviť našu skvelú krajinu, zo strany vašej administratívy,“ píše sa v liste.

https://standard.sk/313304/djokovic-vybojoval-velky-zapas-ten-s-manipulatormi-a-krivym-systemom/

„Od vypuknutia ochorenia COVID-19 ubehli už tri roky a za ten čas sme sa naučili veľa cenných a často bolestivých lekcií. Jedna vec je teraz jasná, že vakcíny proti COVID-19 nie sú také účinné, ako sa pôvodne propagovalo,“ dôvodí ďalej DeSantis s tým, že jeho administratíva v štáte Florida odmieta povinné očkovanie.

„Vyzývam vás, aby ste to prehodnotili. Je čas odložiť pandemickú politiku bokom a dať americkému ľudu to, čo chce – nechajte ho [Djokoviča, pozn. red.] hrať,“ znejú riadky adresované Bidenovi.

Joe Biden na list zatiaľ nereagoval a tiež nie je jasné, či sa pravidlá pred turnajom uvoľnia tak, aby jeho štart Novak Djokovič nevynechal.

„DeSantis podpísal v novembri 2021 zákon, ktorý zakazuje školám, podnikom a vládnym subjektom vyžadovať očkovanie proti COVID-19,“ uvádza agentúra Reuters a dodáva, že „USA v súčasnosti zakazujú neočkovaným cudzincom vstup do krajiny, pričom sa očakáva, že táto politika bude zrušená, keď vláda 11. mája ukončí núdzové vyhlásenia týkajúce sa COVID-19“.


Ďalšie články