Gruzínska opozícia žiada prezidentku, aby zvolala mimoriadnu schôdzu parlamentu

Demonštrant máva gruzínskou vlajkou počas protestu pred budovou parlamentu. Foto: TASR Demonštrant máva gruzínskou vlajkou počas protestu pred budovou parlamentu. Foto: TASR

Gruzínska opozícia vo štvrtok avizovala, že požiada prezidentku Salome Zurabišviliovú o zvolanie mimoriadneho zasadnutia parlamentu, aby vládnuca strana Gruzínsky sen a jej spojenec Moc ľudu mohla regulárne zablokovať zákon o zahraničných agentoch, ktorý v Gruzínsku vyvolal vlnu protestov.

Podľa rozhlasovej stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) to vo štvrtok večer počas zhromaždenia pred budovou parlamentu v centre Tbilisi vyhlásila poslankyňa za opozičnú stranu Lelo Anna Nacvlišviliová.

Vysvetlila, že podľa rokovacieho poriadku sa miesto stiahnutia návrhu, ako ho avizovala vládna strana Gruzínsky sen, musí konať hlasovanie o návrhu zákona v druhom čítaní. Ak v ňom nebude schválený, bude zablokovaný.

Z tejto požiadavky opozície sa podľa RFE/RL dá dedukovať, že opozícia a jej prívrženci neveria prísľubu vládnej strany.

Vzhľadom na to, že tento týždeň sú parlamentné schôdze zrušené a na budúci týždeň parlament nezasadá, návrh zákona by sa potom mohol začať prerokúvať až po 20. marci. Opozícia preto navrhuje, aby sa konala mimoriadna schôdza parlamentu.

Vládna strana Gruzínsky sen a jej spojenci vo štvrtok – po dvoch dňoch protestov a násilností – vo štvrtok oznámili, že návrh zákona o zahraničných agentoch z parlamentu sťahujú. Zdôvodnili to „rozdelením spoločnosti“, ktoré spôsobil.

Ako informovala agentúra Reuters, predstavitelia Gruzínskeho sna sa pritom odvolali na nutnosť znížiť „konfrontáciu“ v spoločnosti. Zároveň však odsúdili „lži“, ktoré o návrhu zákona šíri „radikálna opozícia“. Kritici totiž označili návrh zákona za autoritársky a inšpirovaný Ruskom a tvrdia, že ohrozuje nádej Gruzínska na vstup do Európskej únie.

Účastník štvrtkového protestu, politik strany Droa Giga Lemondžava, pre Reuters uviedol, že protestujúci chcú, aby vláda oficiálne odsúdila návrh zákona a zabezpečila, že prepustené budú všetky osoby zadržané počas demonštrácií.

Medzičasom Rádio Sloboda (RFE/RL) s odvolaním sa na gruzínske ministerstvo vnútra informovalo, že z väzby bolo prepustených všetkých 133 osôb zadržaných počas uplynulých dvoch dní protestov.

(tasr, min)


Ďalšie články