Od Pavla sa očakáva posilnenie orientácie Česka na Západ, píšu svetové agentúry

Na snímke kandidát na českého prezidenta, bývalý náčelník generálneho štábu Petr Pavel počas tlačovej konferencie po ohlásení predbežných neoficiálnych výsledkov 2. kola českých prezidentských volieb vo svojom volebnom štábe v Prahe 28. januára 2023. Foto: Jaroslav Novák/TASR Na snímke český prezident Petr Pavel. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Od nového českého prezidenta Petra Pavla, ktorý sa vo štvrtok slávnostne ujal funkcie, sa očakáva posilnenie orientácie Českej republiky na Západ, zhodujú sa vo svojich článkoch svetové tlačové agentúry. Informuje o tom TASR.

Podľa americkej agentúry Associated Press (AP) Pavlov predchodca Miloš Zeman rozdeľoval českú verejnosť svojimi proruskými postojmi a podporou užších vzťahov s Čínou. „Pavel sa zaviazal toto rozdelenie zaceliť,“ píše AP.

Pripomína zároveň, že nový český prezident sa plne postavil za vojenskú a humanitárnu podporu Ukrajine brániacej sa ruskej vojenskej agresii a zdôrazňuje tiež dôležitosť členstva Česka v EÚ a NATO.

V tejto súvislosti AP pripomína, že dnes 61-ročný Pavel v rokoch 2015 až 2018 pôsobil ako predseda Vojenského výboru NATO. Agentúra Reuters charakterizuje Pavla ako sociálneho liberála, ktorý v januárových voľbách porazil populistického expremiéra Andreja Babiša.

Francúzska agentúra AFP venovala z Pavlovho inauguračného prejavu pozornosť predovšetkým opätovnej podpore Ukrajiny. Dodala pritom, že Pavel sa okrem budovania úzkych vzťahov s EÚ a NATO zaviazal posilniť aj vzťahy so Spojenými štátmi.

Nemecká DPA označila ruskú vojnu na Ukrajine za dominantnú tému volebnej kampane. „Rusko musí na Ukrajine prehrať, a to aj s našou pomocou,“ citovala Pavlovo vyhlásenie.

AP, AFP aj DPA dopĺňajú, že svoju prvú zahraničnú návštevu uskutoční Pavel na budúci pondelok (13. marca) na Slovensku, ktoré až do mierového rozdelenia v roku 1993 tvorilo s Českom jednu republiku.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová bola Pavlovi zablahoželať v Prahe ešte vo volebný deň, poukázala AFP. V najbližšej budúcnosti chce Pavel podľa AP navštíviť aj Kyjev a Varšavu. Do Kyjeva by chcel ísť podľa svojich predchádzajúcich vyjadrení spoločne s Čaputovou.

Ako povedal v rozhovore pre Českú televíziu vo štvrtok večer, pracovne zatiaľ počíta s tým, že cesta na Ukrajinu by sa mohla uskutočniť v apríli. Jej termín však ešte chce v najbližších dňoch telefonicky prediskutovať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

(tasr, min)


Ďalšie články