Kurilovská: Kadetka z policajnej akadémie nebola postrelená na výcviku, ale na krúžku, ktorý škola zakázala

Lucia Kurilovská. Foto: Pavol Zachar/TASR Lucia Kurilovská. Foto: Pavol Zachar/TASR

Rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave Lucia Kurilovská v súvislosti s medializovaným prípadom postrelenia 20-ročnej kadetky inštruktorom uviedla, že sa tak nestalo pri výcviku. Zodpovedný Vladimir Šeparnev, ktorý bol na škole civilný zamestnanec, študentku postrelil počas krúžku, na ktorého konanie na polygóne povolenie od katedry nemal. Rektorka to uviedla pre portál Aktuality.sk.

Pôvodné správy v súvislosti s udalosťou uvádzali, že k nešťastiu došlo 1. marca počas výcviku, ale podľa rektorky sa tak stalo počas krúžku streľby, ktorý Šeparnev viedol „ako voľnočasovú aktivitu po riadnom vyučovaní“.

Podľa informácií portálu televízie JOJ noviny.sk sa tri budúce policajtky po vyučovaní krátko po 16.00 chceli zdokonaliť v streľbách, a tak išli s inštruktorom na polygón v areáli školy. Pri výstrele z inštruktorovej zbrane strela zasiahla jednu z kadetiek do chrbta. Po príchode záchranárov bola študentka podľa portálu pri vedomí a komunikovala, sťažovala sa však na sťažené dýchanie.

Inštruktor navyše konal bez povolenia. „On mal povolenie na ten strelecký krúžok – v zásade to bola manipulácia so zbraňou s cvičnými nábojmi, nie streľba. Povolenie mal od bývalého vedúceho katedry, ktorý už u nás nepracuje,“ uviedla Kurilovská.

Od začiatku januára má katedra totiž nového šéfa. Rektora Kurilovská vysvetlila, že nový vedúci katedry telesnej výchovy inštruktorovi Šeparnevovi „zakázal viesť strelecký krúžok na streleckom polygóne akadémie“ a že Šeparnev dotyčnému vedúcemu katedry deklaroval, „že sa krúžku bude ďalej venovať až koncom marca na strelnici, nie na polygóne“.

https://standard.sk/330377/pre-postrelenie-studentky-policajnej-akademie-mimoriadne-zasadne-brannobezpecnostny-vybor/

Na polygóne sa pritom podľa interných predpisov nesmú používať ostré náboje, iba cvičné. Inštruktor mal však v zásobníku medzi cvičnými nábojmi aj jeden ostrý, a práve ten pri nedovolenom zaobchádzaní so zbraňou spôsobil nešťastie.

„Šeparnev už na akadémii nepracuje. Kadetka utrpela zranenia, ktoré budú mať zrejme doživotné následky. Polícia prípad vyšetruje ako prečin ublíženia na zdraví,“ dodáva portál.

(aktuality.sk, sita)


Ďalšie články