Lyžovanie-SP: Shiffrinová vyrovnala Stenmarka a získala malý glóbus

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová. Foto: TASR/AP Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová. Foto: TASR/AP

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová dosiahla 86. víťazstvo vo Svetovom pohári a vyrovnala absolútny rekord legendárneho Švéda Ingemara Stenmarka. Vďaka triumfu v piatkovom obrovskom slalome vo švédskom Are zároveň získala malý glóbus za disciplínu. Slovenka Petra Vlhová obsadila štvrté miesto s mankom 1,42 sekundy.

Dvadsaťsedemročná rodáčka z Vailu v americkom Colorade v piatok suverénne ovládla obrovský slalom žien. Už po prvom kole mala pred druhou Kanaďankou Valérie Grenierovou náskok 58 stotín sekundy, v konečnom poradí triumfovala o 64 stotín sekundy pred Taliankou Federicou Brignoneovou.

„Je to úžasné. Snažila som sa v pretekoch to pustiť a bojovať. V prvom kole robilo problémy slnko, v druhom už bolo temnejšie,“ zneli prvé slová Američanky po piatkovom triumfe do mikrofónu organizátorov.

Slovenská reprezentantka Petra Vlhová bola po prvom kole až desiata, keď na Shiffrinovú strácala 1,60 sekundy. Druhá jazda jej vyšla lepšie ako prvá a posunula sa v poradí o šesť priečok nahor na konečnú 4. pozíciu s mankom 1,42 s na víťazku. „Nevnímala som, že by som urobila nejakú chybu. V časti trate s rovinou a vlnami bolo treba ísť trochu inak. Dala som do toho všetko. Boli tam chyby a trochu som bojovala so svetlom, lebo som ho nemala dostatok. Išla som do toho naplno, ale, bohužiaľ, Mikaela zase išla svoje preteky,“ hovorila Vlhová v prenose JOJ Šport po prvom kole.

V tejto sezóne Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní zaznamenala 27-ročná Liptáčka zatiaľ deväť pódiových umiestnení, z toho jedno víťazstvo – v januárovom slalome v rakúskom Flachau. Zaujímavosťou je, že v tejto sezóne SP skončila Vlhová na 4. pozícii už ôsmykrát. Po druhom kole zostali pred Vlhovou okrem Shiffrinovej aj Brignoneová a Švédka Sara Hectorová.

Mikaela Shiffrinová už má istý piaty veľký krištáľový glóbus v kariére (2017, 2018, 2019, 2022, 2023). Viac celkových prvenstiev v SP ako ona má zo žien na konte iba Rakúšanka Annemarie Moserová-Pröllová (6), rekord oboch pohlaví patrí jej krajanovi Marcelovi Hirscherovi (8). Američanka má šancu osamostatniť sa na čele hodnotenia počtu triumfov v pretekoch SP už v sobotu v slalome v Aare.

Shiffrinová v piatok spečatila aj zisk malého krištáľového glóbusu za triumf v hodnotení obrovského slalomu, pred poslednými pretekmi sezóny vedie pred Petrou Vlhovou o 214 bodov. Slovenka je druhá aj v celkovom poradí SP, za Shiffrinovou tam zaostáva o 903 bodov.

(tasr, sita)


Ďalšie články