Heger buduje veľkú stranu s množstvom členov. Bude tu na desaťročia, avizuje

Dočasne poverený premiér Eduard Heger od tohto týždňa buduje veľkú stranu na desaťročia. Vyhlásil to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. "My chceme vybudovať veľkú robustnú stranu s mnohými členmi, ktorá tu bude na desiatky rokov," povedal. Odmietol, že by jeho strana Demokrati mohla dopadnúť ako napríklad strana Sieť. "Lebo, ako som povedal, bude to strana na desiatky rokov," vysvetlil.

Eduard Heger Eduard Heger. Foto: TASR.

Vo vláde by chcel pokračovať aj po predčasných voľbách, a to preto, že reformy sú podľa neho na dve až tri volebné obdobia. Slovensko podľa neho 17 rokov nerobilo žiadne reformy, pričom jeho vláda ich už stihla 20 až 30. Spustila okrem iného aj reformu vzdelávania – „aby sa deti naučili kriticky myslieť, a nie čo si myslieť“.

Na vyjadrenia šéfa OĽaNO Igora Matoviča, v ktorých naznačoval, že Hegerov odchod zo strany spolu koordinovali, aby zabránili víťazstvu „mafie“ v septembrových predčasných voľbách, Heger v relácii reagoval, že s Matovičom komunikoval transparentne. Odchod zo strany mu oznámil v pondelok večer po svojom návrate z Izraela.

Pred polnocou potom túto informáciu zverejnil na Facebooku a v utorok ráno predstavil verejnosti novú stranu aj s čerstvými spolustraníkmi.

Strana Demokrati je vraj jeho víziou, ktorú tvoril s dočasne povereným ministrom obrany Jaroslavom Naďom a postupne do projektu získal aj ďalších dočasne poverených ministrov – zahraničných vecí Rastislava Káčera, hospodárstva Karla Hirmana a životného prostredia Jána Budaja, ale aj lídra Spolu, medzitým premenovaného na Modrú koalíciu, Miroslava Kollára. Ochotný je spolupracovať aj s Mikulášom Dzurindom a Luciou Ďuriš Nicholsonovou, ale aj s KDH či Alianciou. „Keď sa demokrati požierajú, demokracia je ohrozená. Na druhej strane, keď demokrati spolupracujú, Slovensko prosperuje,“ tvrdí.

Na otázku, či si vie predstaviť spoluprácu Demokratov s Matovičom, keď toho odmieta Karel Hirman, Heger nepriamo odpovedal, že Matovič ministra nekritizoval pravdivo ani vecne. Naopak, sám Hirmana pochválil za krízovú energetickú politiku, ktorú vraj zanedbal exminister hospodárstva Richard Sulík.

Matovič kritizoval Hirmana za vysoké zálohové platby za energie, ktoré začiatkom roka dostali podnikatelia, pričom Heger vtedy povedal, že vládu na to mali včas sami upozorniť. „Komunikačný nábeh bol trošku ťažší,“ priznal v relácii Heger. Bránil sa však tým, že štát poskytoval finančnú pomoc státisícom subjektov, čo nie je štandardný proces, keďže bežne od nich štát peniaze vyberá.

Heger v relácii najprv odmietol špekulovať, či po voľbách budú Demokrati spolupracovať s Hlasom-SD, neskôr však trval na tom, že spolupracovať určite nebudú. Ako upozornil, líder Hlasu Peter Pellegrini nevie vysvetliť, za čo si kúpil v Bratislave luxusný byt za 410-tisíc eur. Kritizoval ho aj za nejednoznačné vyjadrenia pri očkovaní proti covidu či obrannej dohode s USA.

Premiér si nepripúšťa ani odporúčania opozície, že ak on a jeho ministri odišli zo strany, ktorá vyhrala parlamentné voľby, mali by z vlády odísť. Podľa Hegera to ukazuje na prelietavosť Pellegriniho, ktorý najprv odmietal úradnícku vládu a po mesiaci a pol ju zrazu chce. „Ako sa im to hodí. Kam vietor, tam plášť – toto je ich politika,“ komentoval Heger. Naopak, on oproti tomu občanom ponúka „predvídateľné prostredie“.

Pripustil, že na Slovensku je politický chaos, ale podľa neho ho vytvárajú politici ako Pellegrini, ktorého spomínané vyjadrenia „spôsobujú v občanoch zmätenosť“.

Dovládnutie Hegera vraj podporujú aj jednotliví koaliční lídri, keďže vláda v súčasnosti realizuje ekonomickú pomoc, pričom úradnícka vláda by sa tri mesiace iba oboznamovala s agendou.

Heger stojí aj za Káčerovými vyjadreniami na tohotýždňovej verejnej diskusii v Michalovciach. Podľa premiéra totiž „jasne vysvetľoval“ geopolitické otázky a prečo treba pomáhať Ukrajine. Jednak preto, že Ukrajinci zomierajú pod paľbou rakiet, a jednak je rozdiel mať na hraniciach Slovenska ruskú armádu alebo „demokratickú, prosperujúcu Ukrajinu“, vysvetlil. Investícia automobilky Volvo by podľa neho na východ Slovenska neprišla, keby bola na hraniciach Putinova armáda.

Bránil sa aj kritike svojej vlády v súvislosti vysokým počtom úmrtí na covid. Upozornil, že predchádzajúce vlády nepripravili Slovensko na pandémiu, a poukázal na ich škandály pri obstarávaní v zdravotníctve.

„Nadúmrtia boli preto, že tu bol covid,“ povedal. Pokračoval, že opoziční politici vyzývali ľudí, aby nedodržiavali opatrenia a nedali sa očkovať, čo sa podľa neho nestalo nikde v Európe. „Ľudia boli zmätení, a preto boli nadúmrtia,“ objasnil.

„To, čo naša vláda urobila pre zdravotníctvo – historické investície pre nemocnice a platy lekárov – to žiadna vláda za 17 rokov neurobila,“ zdôraznil Heger.

(red)