Pistorius vymení najvyššie postaveného vojenského predstaviteľa Bundeswehru

Boris Pistorius. Foto: TASR/AP Boris Pistorius. Foto: TASR/AP

Nový nemecký minister obrany Boris Pistorius vymenil generálneho inšpektora nemeckej armády Eberharda Zorna. Informuje agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na nemenované zdroje z rezortu obrany. Podľa týchto zdrojov ho nahradí generálmajor Carsten Breuer.

Ide o najvyššiu vojenskú funkciu v nemeckej armáde (Bundeswehri), na úrovni náčelníka generálneho štábu. Zorn ju zastával od roku 2018 a podľa médií by mal byť vo štvrtok poslaný do predčasného dôchodku.

Jeho nástupca Breuer je v Nemecku známy predovšetkým vedením vládneho krízového tímu počas pandémie koronavírusu od novembra 2021 do vlaňajšieho mája.

Podľa médií sa Breuer v rámci tejto zmeny stane najdôležitejšou osobou pri rozhodovaní na nemeckom ministerstve obrany a bude tiež vojenským poradcom spolkového kancelára.

AFP v súvislosti s výmenou upozorňuje na Zornove kontroverzné vyjadrenia o Ukrajine. Vlani v septembri poskytol rozhovor pre časopis Focus, počas ktorého spochybnil schopnosť ukrajinskej armády postaviť sa ruským silám.

Povedal, že Ukrajina podniká protiútoky, ktorými môže získať určité miesta a oblasti, no nezatlačí Rusko za front. Vyjadril tiež obavy, že Rusko môže otvoriť „druhý front“, pričom ako možné ciele uviedol „Kaliningrad, Baltské more, fínske hranice, Gruzínsko, Moldavsko“.

Bývalý veliteľ americkej armády v Európe Ben Hodges vtedy Zornove vyjadrenia označil za „ohromne chabú analýzu ruských schopností, ktorá „nanešťastie odráža spôsob myslenie nemeckej ‚elity'“.    

(tasr) 


Ďalšie články