Televízne tipy: Denník rušňovodiča, viacero komédií aj valentínska romantika

dennik rušnovodica Film Denník rušňovodiča. Foto ČSFD

Pred nami je víkend a s ním aj televízne tipy. Tentokrát sme vybrali viacero komédií, historických filmov, ale aj obľúbené seriály, ktoré by vám nemali ujsť.

PIATOK

Hlavný hrdina príbehu Pí vyrastal spolu so svojou rodinou v Indii, kde mali svoju zoologickú záhradu. Keď sa im v obchodoch nedarilo, jeho rodina sa rozhodla presťahovať do Kanady. Spolu so sebou na cestu vzali aj niekoľko zvierat, ktoré chceli v Kanade predať. Všetko vyzeralo dobre, pokiaľ neprišla búrka a loď, na ktorej sa plavili stroskotala. Nešťastie prežil len Pí a niekoľko zvierat. Medzi nimi bol aj lev. Na malom člne musel nájsť spôsob ako prežiť so šelmou. Ich plavba trvala 227 dní. Film je nakrútený podľa knižnej predlohy od Yanna Martela. Film Pí a jeho život pôjde v piatok na JOJ Plus o 22:40.

V Srbsku počas svojej práce rušňovodiči zrazia približne 15 až 20 ľudí. Aj o tom bude film Denník rušňovodiča. Táto čierna komédia je o rušňovodičovi Iľjovi, ktorý je tesne pred dôchodkom a je zatiaľ držiteľom smutného rekordu. Počas svojej kariéry neúmyselne zrazil 28 ľudí. Väčšinou ide o samovrahov, neopatrných alebo opitých ľudí. Jeho syn Sima chce po svojom nevlastnom otcovi prevziať povolanie rušňovodiča, ale nevie sa zmieriť s tým, že sa mu môže stať niečo podobné. Otec ho presviedča, že to je už údel rušňovodiča a ak chce byť správny rušňovodič, musí niekoho zraziť. Sima má šťastie a zatiaľ mu nikto pod koľajnice neprišiel. Tento srbsko-chorvátsky film z roku 2016 začne na Dvojke o 22:25.

V piatok sa môžete tešiť aj na začiatok tretej série seriálu Fargo. Tretia séria začína s novým príbehom. Dej sa bude odohrávať v roku 2010 a hlavnými hrdinami budú dvaja rozdielni bratia. Starší Emmit si žije svoj americký sen a jeho mladší brat Ray je v jeho tieni s pocitom krivdy. Emmit zdedí vzácne poštové známky, ktoré sa stanú jeho hlavným kapitálom. Poslednú známku si Ray chce ukradnúť pre seba. Na pohľad dokonalý zločin sa zmení na fatálny krok. Po zámene adresy dochádza k dvom vraždám. Prvú a druhú časť tretej série Farga uvidíte na ČT2 o 22:00.

SOBOTA

Dvojka poteší v sobotu záujemcov o dejiny. V hlavnom vysielacom čase večer ponúkne historický film z roku 1964 Atentát. V roku 1941 vládol na území Čiech a Moravy ríšsky protektor Reinhard Heydrich. Exilová československá vláda vo Veľkej Británii sa neskôr rozhodla vyslať parašutistov s cieľom spáchať atentát na nenávideného protektora. Všetko sa malo odohrať, keď Heydrich prechádzal vo svojom otvorenom mercedese. Nakoniec sa im podarí tyrana smrteľne zraniť. Skupinu, ktorá mala spáchať atentát viedol nadporučník Král, ktorého si zahral Radoslav Brzobohatý. Film prinesie Dvojka o 20:35.

Film Atentát. Foto: ČSFD

Ďalšia komédia V Bruggách je pripravená v sobotu na ČT2 o 21:45. Dvaja nájomní zabijaci sú poverení svojim šéfom Harrym, aby sa ukryli v belgickom meste Bruggy. Kenovi sa v meste páči a navštevuje všetky pamiatky, ktoré mesto ponúka. Ray je zas z mesta znechutený, preto sa snaží vymyslieť si nejaké dobrodružstvo. Začne dvoriť jednej mladej žene, zabáva sa s americkým trpaslíkom, ktorý má v Belgicku točiť film. Všetko sa skomplikuje, keď ich šéf Harry chce, aby Ken zabil svojho parťáka Raya. Títo dvaja sa však za ten čas v Belgicku skamarátili a všetko musí vyriešiť Harry.

Miroslav Donutil oslávil 7. februára svoje 70. narodeniny. Na jeho počesť ČT art pripravila jedno z jeho najúspešnejších divadelných predstavení. Sluha dvoch pánov. Miroslav Donutil postavu Truffaldina začal hrať ako 43-ročný, keď mal 60 rokov, hral svoje posledné predstavenie. Ale ani po takom čase ho inscenácia neprestala baviť. Do mesta prichádza Beatrice, ktorá sa prezliekla za svojho mŕtveho brata. V meste chce nájsť svojho snúbenca Florinda. Truffaldin začne slúžiť obidvom pánom, lebo dva platy sú viac ako jeden. Podobne túto inscenáciu malo vo svojom repertoári aj Divadlo Nová scéna, kde si sluhu zahral Peter Kočiš. Česká inscenácia je pripravená o 20:15.

Na Dvojke v sobotu začne sedemdielny seriál Najsilnejší hlas. Príbeh je inšpirovaný zakladateľom televízie Fox News Rogerom Ailesom. Vstúpime do sveta americkej politiky, ktorému pred Foxom dominovali liberálne televízie CNN, MSNBC a ABC. Vznik Fox News zmenil americkú mediálnu scénu aj politiku. Prvá časť začína v roku 1995. Roger Ailes, ktorého si zahral Russell Crowe, sa predstaví ako trochu cynický vizionár, ktorý spolu s Rupertom Murdochom pochopí šancu a získa tým obrovský vplyv. Fox News má u nás pokrivený imidž, nie všetko, čo seriál o Ailesovi prinesie, je pravdivé, ale seriál sa určite oplatí pozerať. Miniséria začne o 22:20.

NEDEĽA

Film pre pamätníkov na Jednotke začne o 16:35, pôjde o snímok Smrť prichádza v daždi v hlavnej úlohe s Ladislavom Chudíkom. Úradník Holeš odchádza z domu k svojej milenke. Po príchode domov nájde svoju manželku mŕtvu. Zároveň z bytu zmizlo 10-tisíc korún. Holeš sa stáva jedným z podozrivých. Podozriví sú aj susedia, ktorí si prišli požičať práve zmiznuté peniaze. Všetko bude vyšetrovať kapitán Jakubec a poručík Michalko.

Film Smrť prichádza v ďaždi. Foto: ČSFD

Na nedeľu sa môžete tešiť aj na pokračovanie dokudrámy Slovenský panteón. Táto už siedma časť bude o Cyrilovi a Metodovi, ktorí prišli na Veľkú Moravu a zmenili naše dejiny. Cyril vytvoril nové písmo hlaholiku a ako prvý preložil do slovanského jazyka časti Biblie a texty bohoslužieb. Pri jednaní s pápežom dosiahli svoje základné požiadavky, a to založenie školy a uznanie staroslovienčiny ako štvrtého liturgického jazyka. Zaujme aj herecké obsadenie, Cyrila a Metoda si zahrali Ady Hajdu a Kamil Mikulčík. Po dukudráme pôjde na Jednotke ďalší film venovaný Cyrilovi a Metodovi.

Na Dvojke je na nedeľu pripravený ruský film Zmiznuté impérium o 21:15. Dvaja kamaráti Sergej a Stepan začínajú študovať na univerzite. Podobne na tej istej univerzite začína študovať aj mladá Ľuda. Sergej s Ľudou začne chodiť a vedú taký taliansky vzťah. Hádajú sa, rozchádzajú a znova uzmierujú. Pri svojich osobných problémoch si nevšímajú, že krajinu, v ktorej žijú, už čoskoro postihne osud zmiznutých impérií.

A keďže v nedeľu je aj sviatok zamilovaných, tak na Doma je o 20:30 pripravená romantická dráma Tajomstvo lásky. V malom mestečku pracuje veterinár Travis, ktorý má u žien veľký úspech. Do vedľajšieho domu sa nasťahuje študentka medicíny Gabby, ktorej Travis lezie poriadne na nervy. Po odchode jej priateľa si k Travisovi ale našla cestu. Začnú sa spolu stretávať a časom sa do seba zamilujú. V tom sa vracia Gabbyn priateľ, ktorý ju požiada o ruku. Gabby teraz stojí pred veľkým rozhodnutím.


Ďalšie články