Moskva vníma zrážku jej stíhačky s americkým dronom ako provokáciu

Anatolij Antonov Anatolij Antonov. Foto: TASR/AP

Ruská stíhačka sa v utorok v medzinárodnom vzdušnom priestore v oblasti Čierneho mora zrazila s americkým dronom Reaper. Dron sa následne zrútil, oznámila americká armáda. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

,,Naše lietadlo typu MQ-9 vykonávalo v medzinárodnom vzdušnom priestore rutinné operácie, keď sa k nemu priblížilo ruské lietadlo a vrazilo doň, čo viedlo k zrúteniu,“ uviedol generál amerických vzdušných síl (USAF) James Hecker, ktorého vyjadrenia priniesla aj stanica Sky News. Spresnil, že Američania o dron prišli.

Podľa Heckera išlo zo strany Ruska o nebezpečný a neprofesionálny čin, ktorý takmer spôsobil haváriu oboch strojov.

,,Lietadlá USA a spojencov budú naďalej pôsobiť v medzinárodnom vzdušnom priestore a žiadame Rusko, aby sa správalo profesionálne a bez rizika,“ uviedol Hecker.

USA využívali bezpilotné lietadlá MQ-9 Reaper na monitorovanie oblasti Čierneho mora už pred začiatkom vojny na Ukrajine, píše stanica CNN. Tento dron môže podľa USAF letieť vo výške viac než 15 kilometrov. Má senzory a kapacity získavať spravodajské informácie a vykonávať prieskumnú činnosť dlhší čas.

Americký dron MQ-9 Reaper. Foto: Wikimedia

Generál Ryder: Zrážka zrejme spôsobila škody aj na ruskej stíhačke

Zrážka pravdepodobne spôsobila na ruskom stroji určité poškodenie, uviedol brigádny generál amerických vzdušných síl a hovorca Pentagónu Pat Ryder. Citoval ho portál britského denníka Guardian.

„Videli sme, že stíhacie lietadlo zhadzuje palivo pred bezpilotným lietadlom MQ-9 Reaper a potom sa dostane k dronu tak blízko, že mu až poškodí vrtuľu. Odhadujeme, že to pravdepodobne spôsobilo určité škody aj na ruskej stíhačke,“ povedal Ryder novinárom.

Vysielanie ruských lietadiel k americkým lietadlám nad oblasťou Čierneho mora nie je nezvyčajné, no väčšinou ide o vizuálny či elektronický kontakt, povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Podľa americkej armády dve ruské stíhačky Su-27 vykonávali manéver s cieľom dron odchytiť, pričom jedna z nich zasiahla jeho vrtuľu. Američania následne vzhľadom na jeho poškodenie a neovládateľnosť spôsobili pád vlastného stroja.

Už pred kolíziou vypúšťali ruské lietadlá na dron palivo zrejme v snahe poškodiť ho alebo mu znemožniť orientáciu a nalietavali pred neho. V blízkosti dronu sa pohybovali asi 30 až 40 minút a kolízia sa stala o 7.03 h SEČ, povedal Ryder.

Hovorca amerického ministerstva obrany dodal, že musí byť opatrný a neuvádzať detaily o osude poškodeného a havarovaného bezpilotného lietadla. „Rusko tento dron nemá,“ uviedol Ryder. Nepovedal, či sa Rusko pokúša vrak stroja získať, ale niet pochýb, že ruská vojenská tajná služba sa o to bude horlivo snažiť, aby ho mohla potom rozobrať, napísal Guardian.

Predvolali si ruského veľvyslanca

Americké ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo ruského veľvyslanca v USA Anatolija Antonova v spojitosti s utorňajšou zrážkou ruskej stíhačky s americkým dronom v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom.

Hovorca americkej diplomacie Ned Price pre média uviedol, že veľvyslankyňa v Moskve Lynne Tracyová tlmočila rozhodný odkaz ruskému ministerstvu zahraničných vecí. USA o incidente informovali aj spojencov a partnerov.

Ned Price. Foto: TASR/AP

Dialóg vraj bol konštruktívny

Moskva vníma incident ako provokáciu. Vyhlásil to v utorok ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov s tým, že Moskva nechce konfrontáciu. „Incident vnímame ako provokáciu,“ uviedol Antonov po odchode z amerického ministerstva zahraničných vecí.

Dodal že, jeho stretnutie na ministerstve zahraničných bolo „konštruktívne“ a uviedol, že sa počas neho nespomínali možné následky, ktorým by Moskva v súvislosti s incidentom mohla čeliť.

„Čo sa týka nás, nechceme žiadnu konfrontáciu medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Pre dobro amerického a ruského ľudu sme za budovanie pragmatických vzťahov,“ citujú Antonova ruské médiá.

Na otázku, či sa počas stretnutia preberala aj vojne na Ukrajine, Antonov odpovedal: „Nehovoríme o vojne na Ukrajine, pretože na Ukrajine vojna nie je.“

(tasr)


Ďalšie články