Európska liga: Sporting proti Arsenalu zabojuje o postup. Arteta: Chcem ukázať, že sme lepším tímom

Tréner Arsenalu Mikel Arteta. Foto: TASR/AP Tréner Arsenalu Mikel Arteta. Foto: TASR/AP

Futbalisti Arsenalu Londýn budú favoritom v odvetnom zápase osemfinále Európskej ligy proti Sportingu Lisabon. Prvý zápas v Portugalsku priniesol remízu 2:2, a ak chce anglický klub zaznamenať v tejto sezóne „double“, musí na Emirates Stadium zvíťaziť. Naopak, komfortný trojgólový náskok pred druhým zápasom má Manchester United, ktorý začne duel proti Betisu Sevilla s trojgólovým náskokom.

Sporting Lisabon v prvom zápase na domácej pôde viedol nad Arsenalom 2:1, priaznivý stav však zverenci trénera Rubena Amorima neudržali. „Zápas je vďaka remíze otvorený. Bol by som ešte optimistickejší pri vedení 2:1 alebo 3:1, ale aj napriek tomu veríme, že je možné postúpiť,“ uviedol tridsaťosemročný kouč Lisabončanov. „Kanonieri“ budú chcieť podľa slov trénera Mikela Artetu ukázať, že sú lepším tímom. V tejto sezóne uspel londýnsky klub v Európskej lige na domácej pôde trikrát a vo všetkých prípadoch ani raz neinkasoval.

Arsenal vedie tabuľku anglickej Premier League s päťbodovým náskokom pred Manchestrom City a môže v nej triumfovať po devätnástich rokoch. Vypadnutie z Európskej ligy by prinieslo „gunners“ viac času na regeneráciu v boji o titul.

https://standard.sk/309493/najlepsi-arsenal-od-cias-arsena-wengera/

Arteta však nezdieľa názor, že by sa jeho tím mal výhradne sústrediť iba na dlho očakávaný ligový úspech. „Našou prioritou sú tieto dve súťaže. Najlepší spôsob, ako sa pripraviť na akúkoľvek súťaž, je vyhrať nasledujúci zápas. To nám poskytne sebavedomie a správne emócie k tomu, aby sme mohli uspieť v ďalšom dueli,“ citovala španielskeho kouča agentúra AFP. Sporting sa na duel proti Arsenalu naladil víťazne, keď v nedeľu vyhral v ligovom dueli nad Boavistou 3:0. Rovnakým výsledkom zdolal Arsenal v ten istý deň Fulham.

Manchester United nastúpi v odvete proti Betisu Sevilla s trojgólovým náskokom. Španielsky klub tak má pred sebou veľmi náročnú úlohu. Ak bude chcieť uspieť, musí napodobniť Valenciu, ktorá ako jediná v súťaži dokázala postúpiť aj napriek tomu, že v prvom stretnutí prehrala o tri góly. Stalo sa tak v sezóne 2013/14, keď Valencia podľahla švajčiarskemu Bazileju 0:3 a na domácom ihrisku zvíťazila 5:0.

Je však jasné, že napodobniť situáciu proti „červeným diablom“ je omnoho náročnejšie. „Budeme sa snažiť, o tom niet pochýb,“ povedal pred odvetou tréner Betisu Manuel Pellegrini, ktorý po prvom stretnutí povedal: „Manchester United hral so sebavedomím, až do konca zápasu bol oveľa lepší. Dokonca mohlo padnúť ešte niekoľko gólov, dostali sa na veľmi dôležitý rozdiel a rozhodlo o tom päť minút.“ Oba tímy počas uplynulého víkendu v lige remizovali, Betis s Villarrealom a hráči United odohrali bezgólový zápas so Southamptonom.

(tasr)


Ďalšie články