Bezpečnostná rada SR bude mať nový výbor pre hybridné hrozby, odsúhlasili poslanci

Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď počas 88. rokovania Národnej rady SR 14. marca 2023 v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď počas 88. rokovania Národnej rady SR 14. marca 2023 v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR

Bezpečnostná rada (BR) SR bude mať nový výbor pre hybridné hrozby. Posilniť má odolnosť štátu a spoločnosti voči hybridným hrozbám a zabezpečiť medzirezortnú spoluprácu a koordináciu pri prijímaní súvisiacich opatrení. Vyplýva to z novely zákona o fungovaní BR SR v čase mieru, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

„Hlavným poslaním nového výboru Bezpečnostnej rady SR bude podieľať sa na koordinácii činností zameraných na vyhodnocovanie bezpečnostnej situácie doma i v zahraničí, prijímanie opatrení na riešenie hybridného pôsobenia proti záujmom Slovenskej republiky a tvorbu relevantných politík v oblasti boja proti hybridným hrozbám,“ priblížilo Ministerstvo obrany SR, ktoré návrh predložilo.

Bezpečnostná rada SR v súčasnosti nedisponuje stálym pracovným orgánom zameraným výhradne na hybridné hrozby. Rezort obrany zdôraznil, že cudzie mocnosti voči SR v súčasnosti využívajú široké spektrum nástrojov hybridného pôsobenia.

Cieľom je manipulovať verejnou mienkou, vplývať na predstaviteľov štátu a jeho inštitúcie, oslabiť alebo inak poškodiť záujmy Slovenskej republiky či narušiť vnútornú súdržnosť Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. Nová legislatíva by mala byť účinná od 1. mája.

(tasr, min)


Ďalšie články